• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

04.01.2024

19:39

Komšije se pakleno naoružavaju - spremaju li se to za Ruse, ili... Kupuju 200 raketa, platiće ih više od milijardu dolara!

AP/Photo

Vesti

Komšije se pakleno naoružavaju - spremaju li se to za Ruse, ili... Kupuju 200 raketa, platiće ih više od milijardu dolara!

Podeli vest

Rumunsko Ministarstvo odbrane nabaviće 200 projektila za sisteme "patriot", vrednosti preko milijardu evra, putem nabavke koja je deo savezničkog ugovora.

U okviru konsolidovane multinacionalne nabavke, koja koristi principe Evropske inicijative Skaj Šilda, Rumunija c"e nabaviti 200 raketa "PAC-2 GEM-T".

Rumunsko Ministarstvo nacionalne odbrane zatražilo je i dobilo odobrenje parlamenta za učešće u zajedničkom programu nabavki, a procenjena ukupna vrednost za paket od 200 projektila namenjenih za dopunu borbenih zaliha rumunske vojske iznosi 1,09 milijardi evra, bez PDV-a, uključujući i rezervne delove, prateće usluge i drugo, prenosi Ađerpres.

- Ova kupovina dokazuje da Alijansa ima adekvatna i prilagođena rešenja za bezbednosnu situaciju sa kojom se suočavamo u istočnoj Evropi, od početka agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine. Ovaj projekat smatram uspešnim modelom saradnje saveznika i primerom razvoja proizvodnih kapaciteta za odbranu koji zaslužuje da se preslika na evropski nivo - rekao je rumunski ministar odbrane Angel Tilvar, kako je navedeno u saopštenju ministarstva odbrane te zemlje.

On je dodao da će resorno ministarstvo nastaviti da preduzima dalje korake za nabavku vojne opreme i municije najnovije generacije, kao bi ispunilo ciljeve rumunske odbrambene politike.

Agencija NATO za nabavku i podršku podržaće koaliciju saveznika, uključujući Nemačku, Holandiju, Rumuniju i Španiju da nabave 1.000 projektila za sistem "patriot" kako bi pojačale protivvazdušnu odbranu.

Ugovor vredan 5,5 milijardi dolara dodeljen je "COMLOG-u", zajedničkom poduhvatu američke kompanije "Rajtion" i nemačkoj kompaniji "MBDA".
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija