• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.01.2024

22:45

Stvar kreće da se lomi! Isplivao jeziv izveštaj za 2024.godinu: Objavljena tri najveća globalna rizika - Amerika će goreti!

Shutterstock/EPA

Vesti

Stvar kreće da se lomi! Isplivao jeziv izveštaj za 2024.godinu: Objavljena tri najveća globalna rizika - Amerika će goreti!

Podeli vest

Svetom će ove godine dominirati tri rata, navodi se u godišnjem izveštaju konsultantske kuće za politički rizik Evroazija grupe.

Rusija protiv Ukrajine, sada u trećoj godini, Izrael protiv Hamasa, sada u trećem mesecu, i Sjedinjene Američke Države protiv sebe, sukob spreman da počne svakog momenta, dodaje se u godišnjem izveštaju.

Američki predsednički izbori predstavljaće najveći politički rizik za svet 2024. godine, bez obzira ko pobedi, a institucije najmoćnije demokratije će sigurno trpeti posledice, saopštila je u Evroazija grupa i navela da će izbori 5. novembra testirati američku demokratiju do nivoa koji nacija nije iskusila u 150 godina, misleći na građanski rat u zemlji, preneo je Glas Amerike.

- S obzirom na to da je ishod glasanja u suštini bacanje novčića, barem za sada, jedina izvesnost je nastavak štete po američko društveno biće, političke institucije i međunarodni položaj - navodi se u izveštaju.

Foto: Shutterstock

Badjen, Tramp

Kako se dodaje, ako Donald Tramp, koji trenutno vodi među republikancima, ponovo izgubi od predsednika Džozefa Bajdena, taj mogul za nekretnine će verovatno još jednom optužiti za masovnu prevaru i podsticati jaku kampanju zastrašivanja izbornih zvaničnika.

Sjedinjene Države u drugom Bajdenovom mandatu bi se takođe mogle suočiti sa političkom krizom bez presedana, ako Tramp ode u zatvor zbog jednog od bezbroj slučajeva u kojima je optužen, iako je nasilje velikih razmera malo verovatno, navodi se u izveštaju.

Ako izgubi, očekivalo bi se da će Bajden priznati poraz. Međutim, mnoge demokrate će Trampa takođe smatrati nelegitimnim, a neki će odbiti da potvrde njegovu pobedu pozivajući se na ustavnu zabranu preuzimanja dužnosti bilo koga ko je učestvovao u pobuni, saopštila je Evroazija grupa.

Evroazija grupa je nasilje na Bliskom istoku ocenila kao drugi najveći globalni rizik, a rat Izraela i Hamasa verovatno će biti samo prva faza u širem sukobu 2024. godine. Grupa ocenjuje da postaje sve gore.

Foto: Shutterstock

Rat u Izraelu

- Ne postoji očigledan način da se okončaju borbe, a kakav god bio vojni ishod, dramatično povećanje radikalizacije je zagarantovano. Za izraelske Jevreje, koji se osećaju globalno izolovanim i čak omraženim nakon što su se suočili sa najgorim nasiljem nad njima od Holokausta. Za Palestinace, koji se suočavaju sa onim što smatraju genocidom, bez mogućnosti za mir i bez izgleda za beg - piše u izveštaju.

Treći najveći rizik biće Ukrajina i u izveštaju se kao i za Bliski istok navodi ista prognoza: postaje sve gore.

Foto: EPA

Ukrajinski vojnici

Evroazija grupa ukazuje da će u ovoj godini Ukrajina izgubiti značajan međunarodni interes i podršku, a za SAD posebno – to je postalo daleko drugi i sve više treći ili niži prioritet uprkos stotinama hiljada žrtava, milionima raseljenih ljudi i ubilačkoj mržnji prema ruskom režimu koju deli skoro svaki Ukrajinac, a koja će decenijama definisati nacionalni identitet desetina miliona.

Sve to dovodi do većeg očaja ukrajinske vlade, dok Rusija Vladimira Putina ostaje potpuno izolovana od Zapada, navodi se u izveštaju i dodaje da je verovatnije da će sukob eskalirati, a Ukrajina je na putu da bude podeljena.

Među ostalim rizicima je i veštačka inteligencija i sporost kojom vlade širom sveta propuštaju da regulišu razvoj AI. Savezništvo i međusobna podrška Rusije, Irana i Severne Koreje takođe su visoko na listi rizika. Odmah iza je Kina, kao i njena ekonomija.

Potražnja za prirodnim mineralima, globalna inflacija i klimatske promene takođe se navode kao izazovi. Poslovna neizvesnost u SAD je poslednja na listi rizika, a kao dodatak listi, u izveštaju se pominje kriza odnosa Amerike i Kine, populistički lideri u Evropi i BRIKS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija