• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RIA

17.01.2024

22:00

(VIDEO) Bundestag stopirao isporuku nemačkih krstarećih raketa Ukrajini! Da li je tome presudila poruka Moskve Berlinu!

Printskrin video

Vesti

(VIDEO) Bundestag stopirao isporuku nemačkih krstarećih raketa Ukrajini! Da li je tome presudila poruka Moskve Berlinu!

Podeli vest

Bundestag je glasao protiv nacrta rezolucije kojom se traži da nemačka vlada prebaci krstareće rakete Taurus u Ukrajinu, prenosi TV kanal NTV.

Predlog parlamentarne frakcije CDU/CSU , koji direktno zahteva od savezne vlade da isporuči Taurus (Ukrajini - prim. aut), odbijen je većinom glasova", navodi se u izveštaju.

Napominje se da su mnogi članovi partija Zelenih i FDP, koji su i sami više puta podržavali isporuku ovih projektila kijevskim vlastima, glasali protiv usvajanja dokumenta. Razlog je oklevanje da se podrži inicijativa CDU/CSU, kao i činjenica da je stavljena na skupštinsku raspravu o godišnjem izveštaju komesara za pitanja Bundesvera.

Početkom januara, bavarski premijer i predsednik Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Markus Soeder pozvao je na prebacivanje projektila Taurus Ukrajini kako bi „sprečio Rusiju da pobedi". Prethodno su isti predlog dali poslanici Bundestaga Mari-Agnes Štrak-Cimerman (FDP), Sara Nani (Zeleni) i Roderih Kizeveter (CDU). Poslednja dvojica su otvoreno izjavila da je potrebno udariti na rusku teritoriju.

Kamen spoticanja u pogledu snabdevanja je domet raketa od 500 kilometara. Nemačka do sada suštinski nije prebacivala oružje sa takvim karakteristikama ukrajinskim oružanim snagama. 

Poslednjim meseci u nemačkoj stručnjaci raspravljaju o tome da li se ove rakete mogu programirati tako da se ne mogu koristiti za napad na ruske regione. Kako navodi Der Spiegel, upravo je ovo pitanje zainteresovalo kancelara Olafa Šolca i zbog toga su navodno vođeni pregovori sa predstavnicima nemačke vojne industrije.

Osim toga, u oktobru prošle godine, sam Šolc je izjavio da Nemačka treba da izbegne eskalaciju, pa se trenutno ne razmatra snabdevanje kijevskog režima raketama dugog dometa.

Moskva je više puta napomenula da zapadna vojna pomoć ne sluti dobro Ukrajini i samo produžava sukob, dok transport sa oružjem postaje legitimna meta ruske vojske.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija