• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.01.2024

14:00

Ludnica! Berlin udario na Putina usred haosa u Nemačkoj! Pakleni plan zaprepastio Rusiju! "Rade na tome..."

Reuters

Vesti

Ludnica! Berlin udario na Putina usred haosa u Nemačkoj! Pakleni plan zaprepastio Rusiju! "Rade na tome..."

Podeli vest

Nemačka maksimalno radi na tome da zavadi Jermeniju i Rusiju, kaže danas za "RIA Novosti" neimenovani izvor, dodajući da je cilj Berlina da "uvuče Jermeniju u antirusku politiku Zapada".

- Nemci su zainteresovani za što skorije povlačenje ruske graničnika sa jermenske teritorije, i za to da vlasti zemlje očiste svoj državni aparat od ljudi, koji su prijateljski nastrojeni prema Rusiji, uključujući lustraciju oružanih snaga, obaveštajnih službi i agencija za sprovođenje zakona - kaže izvor.

Kao zamenu za to, Berlin Jerevanu predlaže finansijsko-tehničku podršku, ali i podršku premijeru Jermenije Nikoli Pašinjanu u njegovim naporima da spreči karabaške Jermene da emigriraju u zemlje Evropske unije. 

Ovo je, podsetimo, vrlo aktuelno pitanje, budući da je za kratak period prošle godine teritoriju Nagorno-Karabaha napustilo čak više od 100.000 ljudi, nakon napada azerbejdžanskih snaga. Dogovor o potpunom prekidu sukoba postignut je uz posredovanje komande ruskog mirovnog kontingenta, a od 1. januara ove godine samoproglašena republika prestala je i da postoji.

Prema podacima misije Ujedinjenih nacija, koja je 1. oktobra 2023. posetila Nagorno-Karabah, na toj teritoriji tada je bilo svega od 50 do 1.000 etničkih Jermena. 

Jermenija je nezadovoljna reakcijom ODKB-a na dešavanja iz septembra 2023, pošto ovaj savez, kojem pripada i Jerevan, nije, kako kaže, adekvatno odreagovao na "napade, koji su bili velikih razmera". Jermeni su nezadovoljni i Moskvom, optužujući je da nije ispunila svoje obaveze, podsećaju "RIA Novosti".

Pašinjan je stoga odbio da učestvuje na samitu ODKB-a u novembru 2023, a propustio je i sastanke Evroazijskog ekonomskog saveza i Zajednice nezavisnih država u Biškeku u oktobru. Međutim, Moskvu je na kraju ipak posetio krajem decembra, u kojoj se rukovao i sa predsednikom Azerbejdžana. 

Moskva na sve to podseća da su njeni mirotvorci savesno ispunjavali svoje obaveze u Nagorno-Karabahu, i dodaje da je ruska strana, takođe, iskoristila i sva moguća pravna sredstva kako bi osigurala humanitarnu podršku pogođenom regionu. Ističe se i da je Pašinjan, a ne Rusija, priznao da je Karabah, zapravo, deo Azerbejdžana i podvlači da je samo Rusija u stanju da igra ulogu garanta mira i stabilnosti u tom regionu. 

Borba da se prekinu rusko-jermenske veze vodi se više godina, poručili su krajem prošle godine ruski zvaničnici, dodajući da je razlika u tome što se ranije ova borba krila, dok se sada ona sprovodi direktno i javno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)
Live TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)

Predsednik Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Gerald Knaus izjavio je da se neke članice Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, spremaju da blokiraju glasanje o pristupanju tzv. Kosova u Savet Evrope u maju. Knaus dodaje da je ovo usledilo nakon kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uključujući lični apel predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da ne dozvoli glasanje o prijemu tzv. Kosova, kao i opredeljenost Srbije da kupi 12 francuskih aviona "Rafal". Na ovu temu u "Info jutru" govorio je politikolog Ognjen Gogić.

06.05.2024

12:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija