• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.01.2024

08:30

Udarno! Moskva reagovala na tajni plan Nemačke za rat sa Rusijom! "Poslali su Bundesveru..."

EPA/Shutterstock/Goran tek-en

Vesti

Udarno! Moskva reagovala na tajni plan Nemačke za rat sa Rusijom! "Poslali su Bundesveru..."

Podeli vest

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na navodni tajni plan Nemačke, koji je objavio "Bild".

Navela je da je pročitala tekst i da je "moćan prošlogodišnji horoskop za ribe u raku", aludirajući da plan nije inovativan i da će doživeti isti neuspeh poput ukrajinske dugo najavljivane kontraofanzive koju velikodušno sponzorišu SAD i druge zemlje NATO-a.

- Ne isključujem mogućnost da je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova pod vođstvom Berbokove poslalo Bundesveru analitički deo plan - napisala je Zaharova na Telegramu.

Nemačka se sprema za rat NATO-a i Rusije, koji bi, prema scenariju nemačkog Ministarstva odbrane, mogao da počne u leto 2025. nakon poraza ukrajinskih oružanih snaga, piše "Bild" pozivajući se na navodno tajni dokument Bundesvera.

"To je scenario koji korak po korak, mesec za mesecom, opisuje kako će se ponašati Vladimir Putin i kako će NATO morati da se brani. Na osnovu tog scenarija eskalacija će početi za samo nekoliko nedelja nakon čega će desetine hiljada nemačkih vojnika morati da ode u borbu", navodi se u članku.

Bild navodi da scenario predviđa da će Rusija pokrenuti još jedan talas mobilizacije i pozvati dodatnih 200.000 ljudi u vojsku u februaru 2024. godine. Kremlj će zatim na proleće pokrenuti ofanzivu velikih razmera u Ukrajini i zbog nedovoljne podrške Zapada poraziti ukrajinske oružane snage do juna 2024. godine.

Dalje, prema tom scenariju, Ruska Federacija isprovociraće agresiju na etničke ruske manjine u baltičkim državama. Doći će do sukoba koje će Rusija iskoristiti u septembru kao izgovor za održavanje velikih vežbi u kojima će učestvovati 50.000 vojnika u zapadnoj Rusiji i Belorusiji.

Rusija će zatim, navodi Bild, prebaciti trupe i rakete srednjeg dometa u oktobru 2024. u Кalinjingrad sa ciljem da napadne koridor Suvalki koji preko teritorije Litvanije povezuje Кalinjingradsku oblast sa Belorusijom.

U decembru – odmah posle američkih izbora – tamo mogu da počnu granični sukobi i nemiri. Ruska Federacija će pokušati da iskoristi činjenicu da bi politički sistem u SAD mogao biti paralizovan, piše Bild, pozivajući se na scenario Bundesvera.

Foto: printscreen

 

Poljska i baltičke zemlje će u januaru 2025. godine sazvati sastanak Saveta NATO i proglasiti povećanje pretnje od Ruske Federacije koja će u martu prebaciti dodatne trupe u Belorusiju i na granice baltičkih država.

NATO će u maju 2025. godine odlučiti o "merama odvraćanja" kako bi sprečio ruski napad na Suvalki koridor iz dva pravca - Belorusije i Кalinjingrada.

Na takozvani Dan X, piše Bild pozivajući se na navodni dokument Bundesvera, glavnokomandujući NATO snaga daće naređenje da se 300.000 vojnika, uključujući 30.000 pripadnika Bundesvera, prebaci na istočni bok.

"Taj scenario će se verovatno smatrati temom vežbe NATO", piše izdanje.

Najveće vežbe Alijanse od Hladnog rata, podseća ukrajinski portal Strana, treba da se održe 2024. godine u baltičkom regionu.

Bundesver je za dokument rekao da je razmatranje različitih scenarija, čak i ako su krajnje malo verovatni, deo svakodnevnih vojnih poslova i to posebno u obuci.

"Ne govori se o informaciji da je Ruska Federacija već pripremila plan za napad na zemlje NATO već o cilju predstojećih manevara tokom kojih će se vežbati odbijanje hipotetičkog ruskog napada na Suvalki koridor", komentariše objava nemačkog izdanja ukrajinski portal Strana.

Stručnjaci iz SAD, podsetimo, kažu da situaciju u Ukrajini mogu da izmene tri stvari, a jedna je smrt svetskog lidera.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Održane "Vaskršnje čarolije" na Savskom vencu (FOTO)
Politika

Održane "Vaskršnje čarolije" na Savskom vencu (FOTO)

Tradicionalna manifestacija za decu „Vaskršnje čarolije“ održana je ovog vikenda u Topčiderskom parku ispred Konaka kneza Miloša gde se okupio veliki broj dece koja su zajedno sa predstavnicima opštinskog rukovodstva uživala u vaskršnjem programu u organizaciji Opštine Savski venac.

05.05.2024

23:41

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija