• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.01.2024

21:44

Poginuo ukrajinski general: Stradao u napadu "kinžala"?! Zelenski bi da pregovara sa Kinom o miru u Ukrajini, eksplozije u Hersonu (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

Poginuo ukrajinski general: Stradao u napadu "kinžala"?! Zelenski bi da pregovara sa Kinom o miru u Ukrajini, eksplozije u Hersonu (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 691. dan.

Poginuo ukrajinski general

Vazdušna komanda Oružanih snaga Ukrajine „Zapad" i aktivisti prijavili su smrt general-potpukovnika ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Stanislava M. Pavloviča.
Pilot i bivši komandant VK „Zapad" poginuo je 10. januara 2024. Na taj dan su krstareće rakete i „kinžali" napali ključne vojno-industrijske objekte u Ukrajini.
General je leteo na različitim avionima, a odnedavno obučavao letačke posade bombardera Oružanih snaga Ukrajine. Ne saopštava se kako je tačno general-potpukovnik preminuo, ali svi pišu o iznenadnoj smrti, što može ukazivati na to da je uzrok bio raketni udar na jednu od baza Vazduhoplovstva Ukrajine piše ruski telegram kanal RVVoenkor.

Zelenski bi da pregovara sa Kinom o miru u Ukrajini

Vladimir Zelenski, koji je zvanično zabranio pregovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, izjavio je da je ukrajinska strana zainteresovana za to da Kina učestvuje u „mirovnom samitu" o rešavanju sukoba u Ukrajini prema kijevskoj „mirovnoj formuli".
-Što se tiče liste zemalja (učesnica na 'mirovnom samitu') - otvoreni smo za sve zemlje sveta koje poštuju naš suverenitet i teritorijalni integritet. Želeli bismo da obavezno prisustvuju zemlje Globalnog juga. Veoma je važno da lideri svih zemalja budu na samitu. Kina igra veliku ulogu u svetu i zaista bismo želeli da i Kina bude uključena u 'mirovnu formulu' i samit, rekao je Zelenski na pres-konferenciji sa predsednicom Švajcarske.

Zelenski ovo krije, ali savetnik predsednika Ukrajine neće da ćuti! Rusi su ih vratili u srednji vek, razmeri uništenja su brutalni!

Oboren ukrajinski dron kod Belgoroda

Ruske snage protivvazdušne odbrane presrele su dron na prilazu Belgorodu, rekao je gubernator Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.
Prema preliminarnim podacima, povređenih nije bilo. Dve privatne kuće su oštećene, dodao je Gladkov.

Ruska vojska napredovala kod Limana (MAPA)

Uspeh grupe trupa „Zapad" kod Makejevke potvrđuju i ukrajinski vojni analitičari:
-U pravcu Svatovskog, Rusi su napredovali u nizu iskrcavanja i grede istočno od sela Makejevka, pišu oni.
-Na Kupjansko-Limanskom pravcu nastavljaju se borbena dejstva severno od Sinkovke, istočno od Makejevke i u Serebrjanskoj šumi. Istočno od Makejevke, ruske trupe su napredovale južno od jaruge u oblasti širine do 2,2 km do dubine do 1,7 km, pojašnjava drugi ukrajinski izvor.
Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine izvestio je ujutru da su Oružane snage Rusije u pravcu Limana izvele 14 napada kod Makejevke, Belogorovke (LNR) i Verhnjekamenskog (DNR).
Napominjemo da je početkom godine postalo poznato da su Oružane snage Rusije zauzele više šumaraka. Jurišne grupe jurišale su na položaje Oružanih snaga Ukrajine jugoistočno od Makejevke i u pravcu jaruge. Sada je ofanziva nastavljena.

Zelenski tražio od Švajcarske da
organizuje mirovnu konferenciju

Vladimir Zelenski zatražio je od Švajcarske da organizuje mirovni samit o Ukrajini, rekla je švajcarska predsednica Viola Amherd.
-Zelenski me je pitao da li bi Švajcarska želela da organizuje mirovni samit na visokom nivou... i ja sam potvrdio da smo spremni da organizujemo konferenciju, rekao je Amherd na konferenciji za novinare u Bernu.

Zalužni i Sirski hitno otišli u Harkov, Rusija kreće na ključni grad! Može li Kijev zaustaviti Putinovu armadu?!

Eksplozije u Hersonu

Serija eksplozija dogodila se u ponedeljak u gradu Hersonu pod kontrolom Ukrajine, rekao je načelnik hersonske gradske vojne uprave Roman Mročko, koga su postavile ukrajinske vlasti.
Prema rečima Mročka, grad je bio granatiran. „U Hersonu je još uvek glasno", napisao je on na svom Telegram kanalu.

Putin razgovarao sa indijskim premijerom

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa indijskim premijerom Narendrom Modijem.

Ruski državni mediji javljaju da je tema razgovorao bio rat u Ukrajini.

Rusima ispred nosa, Bugari spremaju bazu za 5.000 vojnika NATO! Omogućiće im da za čas vojsku pošalju na...

Kirilov: SAD pokušavaju da smanje štetu svojih vojno-bioloških aktivnosti

SAD vrše pritisak na svoje saveznike s ciljem da smanje političku štetu od svojih vojno-bioloških aktivnosti u Ukrajini, izjavio je danas general-potpukovnik Igor Kirilov, načelnik službe za nuklearnu, hemijsku i biološku zaštitu oružanih snaga Ruske Federacije.

- Nakon otkrića i saznanja ruske strane, američka administracija pokušava da izvrši pritisak na svoje saveznike i ekonomije u razvoju kako bi smanjila političku - rekao je Kirilov, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima inicijative koje promovišu SAD imaju za cilj da uz podršku kolektivnog Zapada i nametanja trećim stranama, uvedu sopstvena pravila, u sopstvenom interesu i njima zamene odredbe Konvencije o biološkom i toksičnom oružju i druge odredbe međunarodnog prava, istakao je Kirilov.

Glavni "uspeh" sastanka o Ukrajini u Davosu - zajednička fotografija! Ovo je objavio "Fajnenšel tajms"

Faza stagnacije

Šef španske diplomatije Hose Albares smatra da je situacija u Ukrajini sada u fazi stagnacije. On je u intervjuu za španski list "Periodiko" rekao da će Madrid, bez obzira na to, nastaviti da podržava Kijev.

Udarno! Nemačka potvrdila: Spremamo se za rat sa Rusijom! Moskva na nogama, svet čeka reakciju Putina!

Granatirano selo Goljmovski

Ukrajinske snage granatirale su selo Goljmovski u DNR. U napadu je oštećen vodovod, saopštio je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko na svom Telegramu.

Šok otkriće u Rusiji! Bajden ovo ne sme da prizna građanima! Usred rata u Ukrajini desilo se nešto nezamislivo!

Još jedna odluka Rusije - mudra

Istražni komitet Rusije predlaže da se po okončanju istrage razvije mehanizam za zabranu raspolaganja ukradenom imovinom u inostranstvu, izjavio je predsednik Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin.

Bastrikin je rekao da strani nadležni organi često mogu dugo da izvršavaju zahteve, ponekad i po nekoliko godina. Za to vreme može se završiti istraga i slučaj poslati sudu. Istovremeno, prema njegovim rečima, nedostatak odgovora ne sprečava sudsko razmatranje slučaja, ali pravo na naknadu štete ostaje neostvareno.

Prema njegovim rečima, ako odgovor nadležnih organa dođe nakon što je krivični predmet razmatran pred sudom, onda je potreban mehanizam koji će odrediti postupak zaplene imovine stečene kriminalnim putem i prebačene u inostranstvo.

- Trenutno u krivičnom postupku nisu dovoljno regulisani mehanizmi međunarodne potrage i oduzimanja imovine iz krivičnog dela. Bilo bi moguće predvideti proceduru da nadležni organ dostavlja materijale sudu radi dobijanja rešenja o oduzimanju ili konfiskaciji na kraju istrage - objasnio je Bastrikin.

Kakva bruka! Zelenski već izvisio u Davosu! Katastrofalan poraz Ukrajine na samom početku Svetskog ekonomskog foruma!

Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Na kupjanskom pravcu odbijen je napad na području Červonoj Dibrovi, ubijeno je više od 160 ukrajinskih vojnika;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su na donjeckom pravcu više od 200 vojnika, tenk i tri borbena vozila pešadije. Na južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su više od 140 vojnika;

- Na zaporoškom pravcu izvedeni su napadi na ukrajinske položaje na području Verbovog, Rabotina i Novopokrovke, neprijatelj je izgubio gotovo 20 ljudi;

- Na hersonskom pravcu likvidirano je gotovo 40 ukrajinskih vojnika;

- Uništena je baza goriva za ukrajinsku vojnu tehniku, oboreno je 25 ukrajinskih dronova i tri rakete „točka-u“.
 

Udarno! Moskva reagovala na tajni plan Nemačke za rat sa Rusijom! "Poslali su Bundesveru..."

 

FSB: Jehovini svedoci finansirali ukrajinske snage


U Marijupolju su pronađeni dokumenti koji pokazuju da je ekstremistička organizacija „Jehovini svedoci“ (zabranjena u Rusiji) umešana u finansiranje ukrajinskih snaga, saopštila je uprava Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) za DNR.

„Tokom inspekcije objekta otkriveno je i zaplenjeno više od 20 hiljada primeraka ekstremističke literature, kao i zvanična dokumenta koja sadrže informacije o umešanosti ove organizacije u finansiranje ukrajinskih oružanih grupa“, navodi se u saopštenju.

Takođe se napominje da je mesto gde su se ovi papiri čuvali pronađeno zajedničkim radom Uprave FSB za DNR, vojnih kontraobaveštajnih agencija i Ruske garde. U FSB se dodaje da se trenutno sprovode operativne i istražne mere u cilju identifikacije umešanih u finansiranje ukrajinskih neonacista.
 

"Skupo će platiti... Bajden podivljao zbog Ukrajine! Žestok obračun sukobljenih strana samo što nije počeo!

 

Ruski jurišni avioni izveli napad u donjeckom pravcu


Jurišni avioni Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izveli su napad na jedinice Oružanih snaga

Ukrajine na donjeckom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Posade aviona izvele su napad nevođenim avionskim raketama na ukrajinska uporišta, oklopna vozila i ljudstvo na donjeckom pravcu u zoni specijalne vojne operacije, precizira se u saopštenju Ministarstva.

Kako se ističe, svi zadati ciljevi uspešno su pogođeni.
 

(VIDEO) Kijev u šoku - šta je ovo?! Putinov "penicilin" razmontirao Ukrajince, sve što vidi razara u paramparčad!

 

U Belgorodu postavljena 22 stajališta od betonskih konstrukcija


Proteklih dana u Belgorodu su postavljena 22 stajališta od betonskih konstrukcija, od kojih je 21 obloženo peskom, saopštio je na svom Telegramu gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

On je dodao da je planirano da se tokom današnjeg dana postavi desetak modularnih konstrukcija, a ukupno je planirano da se postavi više od 400 stajališta od armiranog betona, peska i modularnih konstrukcija.

 


 

 

Ruski samohodni top uništio ruski tenk


Ruski samohodni top „msta S“ grupe snaga „Zapad“ visokopreciznom municijom „krasnopolj“ uništio je ukrajinski tenk T-64 na kupjanskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

Ruski PVO sistemi uništili ukrajinske rakete


Ruski sistemi PVO uništili su tri rakete ukrajinskog taktičkog raketnog sistema „točka U“ iznad Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbraneRusije.

 

Ode Zelenski?! Ukrajina večeras neće spavati! Presretnut razgovor Porošenka i bogatog oligarha, sprema se nešto krupno!

 

Situacija na liniji fronta i borbena dejstva: Ruske snage napreduju na Severskom pravcu i u Zaporožju, kod Avdejevke se vode žestoke borbe (VIDEO)

Na frontu kod Limana, vode se pozicione borbe u rejonu Torske izbočine i Šumarije Serebrjanski, gde su jedinice Oružanih snaga Rusije odbile napade jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine. Duž cele linije fronta dolazi do međusobne razmene artiljerijskih udara. Generalno, na liniji fronta nisu primećene značajnije promene.

 

 

Na severskom pravcu, u pozadini neuspeha u regionu Spornog, Oružane snage RF su uspele da razviju ofanzivu u oblasti Veseli. Prema preliminarnim informacijama, prednji odredi ruskih trupa ušli su u selo sa istoka i juga, primoravajući OSU da povuče svoje jedinice na severnu periferiju sela.

 

 

Na pravcu Bahmuta, nastavlja se ofanziva kod Bahmuta prema naselju Časov Jar, gde ruske trupe pokušavaju da stvore koridor ka periferiji sela. Bilo je izveštaja o proširenju kontrolne zone u oblasti Hromova. Nastavljene su žestoke borbe na južnom krilu kod Klešćejevke i Andrejevke. Tokom pokušaja kontranapada, grupa OSU je uništena u blizini Klešćejevke.

Na frontu kod Avdejevke, strane vode žestoke bitke u pravcu Očeretina, kao i kod Stepovoga. U isto vreme, snage OSU su i dalje prisutne u zapadnom delu Stepovoga. Oružane snage Ukrajine dovode pojačanje u Berdiči u cilju daljih napada na ovom području. Međutim, ukrajinska komanda ovde ne stavlja naglasak na dugoročnu odbranu sela, već na nanošenje maksimalne štete Oružanim snagama Rusije. U međuvremenu, ruske trupe se bore u jugozapadnom sektoru kod Pervomajskog. Nastavlja se i napad na odbranu ukrajinskih formacija u zoni postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda AKHZ i na teritoriji baštovanskih zadruga Ivuška i Ivuška-2. Artiljerija aktivno radi na obe strane.

 

 

Na Donjeckom pravcu nastavlja se ofanziva ruskih trupa u pravcu Kurahova. Vode se borbe za Georgijevku, gde ruske Vazdušno-kosmičke snage i artiljerija aktivno rade na pozicijama OSU. Zauzvrat, ukrajinske formacije nastavljaju da pucaju na civilnu infrastrukturu Donjecke Narodne Republike. Tokom proteklog dana na udaru su se našli Donjeck, Jasinovatski okrug, kao i Gorlovka, gde je oštećena zgrada i ubijena su dva radnika Istražnog komiteta Ruske Federacije.

Na Ugljedarskom pravcu vode se teške borbe za Novomihajlovku. Prema pisanju ukrajinskih medija, ruske trupe su, da bi zaobišle ukrajinske oružane snage u ovoj oblasti, promenile pravac jurišnih operacija u pravcu Vodjanoja. Ofanziva Oružanih snaga Rusije se nastavlja u oblasti šumskog pojasa kod Konstantinovke: ovde su operateri Lanceta uspeli da pogode tenk OSU dok se povlačio sa vatrenog položaja.

 

 

Na zaporoškom pravcu se nastavljaju borbe kod Rabotina, gde jedinice Oružanih snaga Rusije pokušavaju da poboljšaju taktičku situaciju jugozapadno od naselja. Prema nekim izveštajima, ruske trupe su uspele da zauzmu ranije napuštene položaje zapadno od Verbovoga. U popodnevnim satima OSU je napao pogranična naselja Zaporoške oblasti. Pologi su bili izloženi raketnoj paljbi ukrajinskih oružanih snaga: prijavljeni su problemi sa strujom i vodom. Nekoliko sati kasnije u Melitopolju su delovali sistemi PVO Oružanih snaga Rusije. Nije bilo izveštaja o žrtvama ili šteti.

Na hersonskom pravcu nema značajnijih promena. Borbe se nastavljaju na ostrvima i u Krinkima. Situacija za Oružane snage Ukrajine u ovoj oblasti nastavlja da se pogoršava svakim danom zbog lošeg vremena: zaleđeni kanali Dnjepra sprečavaju ukrajinske formacije da isporučuju zalihe i rotiraju se na vreme. Istovremeno, navodi se da je OSU delimično uspeo da reši pitanje snabdevanja: neophodan teret se isporučuje helikopterom, pa su izveštaji o evakuaciji ukrajinskog garnizona u Krinkima još uvek preuranjeni.

 

 

Na desnoj obali Dnjepra, operateri Lanceta su pogodili samohodne OSU topove 2S1 i kamion u Tjaginki, a pogodili su pikap u Kreščenovki. Zauzvrat, ukrajinske formacije nastavljaju da granatiraju naselja na levoj obali Hersonske oblasti. Pod vatrom su se našli Krinki, Solonci, Gornostajevka, Aleški i Sagi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Podvig u Kliničkom centru u Beogradu! Lekari ultrazvukom čiste aorte
Društvo

Podvig u Kliničkom centru u Beogradu! Lekari ultrazvukom čiste aorte

LekariI Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije postigli su izuzetan uspeh. Sa kolegama iz Francuske i Holandije obavili su kliničko istraživanje neinvazivnog ultrazvučnog tretmana stenoze aortnog zaliska, a njihovi rezultati objavljeni su u Lancet, najznačajnijem medicinskom časopisu u svetu koji postoji 200 godina.

08.05.2024

09:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Javio se čovek koji mrzi Jokića! Biće počišćen...
NBA

Javio se čovek koji mrzi Jokića! Biće počišćen...

Legendarni NBA as Čarls Barkli (61) smatra da košarkaši Denvera neće moći da preokrenu rezultat u svoju korist u seriji protiv Minesote koja posle dva meča vodi 2:0, a njegovo mišljenje deli i Stiven Ej Smit, novinar ESPN-a.

08.05.2024

09:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija