• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/mediji

18.01.2024

13:43

Svet strepi, strašne vesti iz minuta u minut! Ovaj region je pred krvavim ratom i povući će sve nas za sobom?!

Shutterstock

Vesti

Svet strepi, strašne vesti iz minuta u minut! Ovaj region je pred krvavim ratom i povući će sve nas za sobom?!

Podeli vest

Situacija na Bliskom istoku preti da eskalira, što bi mogao da bude uvod u treći svetski rat! Najnoviji međusobni napadi Irana i Pakistana dolaze u vreme rastuće napetosti širom regiona. Američka vojska izvodi napade na položaje Huta, dok izraelski ministar odbrane Joav Galant poziva da se udovstruči broj ubijenih pripadnika Hamasa u Pojasu Gaze. Na sve to, Jordan je noćas gađao dve lokacije u Siriji.

Više od 100 dana traje rat Izraela sa palestinskom ekstremističkom grupom Hamas, sa više do 23.000 hiljada palestinskih žrtava od kojih su dve trećine žene i deca. Paralelno se odvijaju, sporadični sukobi Izraela sa moćnom Hezbolahom, ali i napadi jemenske pobunjeničke grupe Huti na trgovačke brodove u Crvenom moru posle kojih su američke i britanske snage počele vazdušne udare na Jemen i položaje Huta.

Sirija

Od jutros stižu i informacije da su gađane i dve lokacije u Siriji, a veruje se da je ovaj napad izvela jordanska vojska i da je ubijeno najmanje devet ljudi. 

Vazdušni napad na jug Sirije u četvrtak rano ujutru verovatno su izvele jordanske vazdušne snage, saopštili su sirijski opozicioni aktivisti, dodajući da je reč o poslednjem u nizu napada u oblasti u kojoj su aktivni prekogranični krijumčari droge.

Iran i Pakistan

Teheran je u utorak, 16. januara gađao Džaiš al-Adl, ili "vojsku pravde", etničku sunitsku grupu Beludža koja je izvršila napade unutar Irana, kao i na pakistanske vladine snage.

Dan ranije, iz Irana su ispaljene balističke rakete na ciljeve u gradu Irbilu na severu Iraka, što je izazvalo osudu SAD. Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je udarila, kako tvrde, izraelski "špijunski štab" u iračkom poluautonomnom regionu Kurdistan.

U napadu su poginula četiri civila, a šest je ranjeno, saopštile su lokalne vlasti.

Pakistanska vojska saopštila je u četvrtak 18. januara da je izvela precizne udare na "teroriste" u Iranu, koristeći bespilotne letelice, rakete, lutajuću municiju i stalna oružja koja su pogodila grupacije pod nazivom "Oslobodilačka armija Beludžistana" i "Oslobodilački front Beludžistana".

Iz Ministarstva spoljnih poslova u Islamabadu saopšteno je da su vazdušni udari koje su pakistanske snage izvele na iransku teritoriju bili opravdani zbog toga što su preduzeti ''u svetlu verodostojnih obaveštajnih podataka o predstojećim terorističkim aktivnostima velikih razmera''.

Dodaje se da je Pakistan iranskim službama poslao više dosijea sa konkretnim dokazima o prisustvu i aktivnostima terorista pakistanskog porekla na teritoriji Irana.

Pojas Gaze

Izrael je tokom noći izveo veliki napad na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze u kojem je poginulo najmanje 19 osoba. Polovina stradalih su deca, navodi Gardijan pozivajući se na palestinske agencije.  

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su da deluju u "najjužnijoj oblasti u kojoj su dejstvovale do sada" i da je gađana ispostava Hamasa koja pripada južnom bataljonu Kan Junis brigade. 

Treći svetski rat!

Politički i vojni analitičar širom sveta nemalo puta su upozoravali da bi sukob većih razmera na Bliskom istoku mogao da preraste u globalni - treći svetski rat!

O tome je nedavno govorio i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko. 

- Moglo bi da dođe do trećeg svetskog rata. Otuda bi mogao da počne. Kako? Ako uđu u rat sa Iranom. Ne provocira Iran njih, nego oni počinju da podbadaju Irance. Imate li neke činjenice da je Iran umešan u to? Ako imate činjenice, stavite ih na sto da vidimo. Ali niko nije izneo pretenzije Iranu na osnovu bilo kakvih činjenica - ocenio je Lukašenko.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija