• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevno

18.01.2024

22:12

Naučnici uspešno klonirali majmuna! Svi znaju šta sada sledi... Imamo li pravo da izigravamo Boga?!

Pixabay

Vesti

Naučnici uspešno klonirali majmuna! Svi znaju šta sada sledi... Imamo li pravo da izigravamo Boga?!

Podeli vest

Kineski naučnici uspešno su klonirali prvog rezus majmuna, vrstu koja se često koristi u medicinskim istraživanjima zbog genetske sličnosti sa ljudima. Ovaj korak bi mogao da ubrza testiranje na lekove jer genetski identične životinje reaguju na isti način, omogućavajući preciznije i bezbednije testove.

U prethodnim pokušajima kloniranja rezus majmuna često su se javljale komplikacije, poput neuspešne trudnoće i uginuća mladunaca. Kloniranjem se dobija jedinka koja je genetski identična originalu, što otvara vrata naprednim istraživanjima u oblasti medicine.

Kineski naučnici tvrde da su uspešno klonirali rezus majmuna koji je bio zdrav više od dve godine, pokazujući time da je proces kloniranja bio uspešan. Međutim, aktivisti za zaštitu životinja izražavaju zabrinutost zbog patnji koje su životinje pretrpele tokom ovih eksperimenata, prenosi BBC.

Genetičar Falong Lu iz Kineske akademije nauka odgovorio je na zabrinutost aktivista rekavši da je cilj naučnika da koriste što manje embriona, a sva istraživanja su prošla kroz odobrenja etičkih autoriteta. On je naglasio da su sve procedure u skladu sa smernicama Komiteta za korišćenje i negu životinja Šangajskog instituta bioloških nauka, Kineske akademije nauka (CAS) i Instituta za neuronauku. Protokol je, kako je rekao, odobrio Komitet za upotrebu i negu životinja CAS-ovog Centra za izvrsnost u nauci o mozgu.

Uprkos tome, portparol britanskog Kraljevskog društva za prevenciju okrutnosti prema životinjama (RSPCA) izrazio je zabrinutost zbog broja životinja koje pate tokom eksperimenata sa niskom stopom uspeha. On je istakao da primati, poput rezus majmuna, nisu oruđe za istraživanje, već inteligentne i osetljive životinje. On je naveo da ne postoji neposredna primena ovog istraživanja i da stvarna primena kloniranja rezus majmuna u medicinske svrhe može potrajati godinama, što će zahtevati stvaranje još takvih životinjskih „modela".

Naučnici su otkrili da su problemi sa prethodnim pokušajima kloniranja proizišli iz nepravilnog razvoja posteljice, ključnog organa koji fetuse snabdeva hranljivim materijama i kiseonikom. Ispravljajući ovaj proces, postigli su uspeh u kloniranju.

Oni su kloniranog majmuna nazvali „ReTro", a ovo istraživanje otvara vrata daljim eksperimentima i potencijalnim medicinskim primenama. Uprkos tome, postoji zabrinutost oko etičkih aspekata i dobrobiti životinja u eksperimentalne svrhe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija