• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/NBC

01.02.2024

08:38

Raspad Amerike, počinje građanski rat?! Čeka se znak guvernera Abota: "Samo pozovi, mi smo naoružani i spremni"

Shutterstock/youtube/EPA

Vesti

Raspad Amerike, počinje građanski rat?! Čeka se znak guvernera Abota: "Samo pozovi, mi smo naoružani i spremni"

Podeli vest

Neke pristalice konvoja krajnje desnice koji se uputio ka granici sa Teksasom pozivaju na građanski rat, navodi NBC.

Grupa koja sebe naziva "Božja vojska" rekla je da planira tri mirna okupljanja u subotu. Konvoj je do sada privukao samo mali broj.

Neki pristalice konvoja kamiondžija samozvanih patriota koji se uputio ka američkoj granici sa Meksikom izrazili su nasilnu retoriku pre planiranih događaja u subotu.

Organizatori grupe naglašavaju nenasilje, dok se bore da organizuju konvoj veličine kojom su se hvalili i uveravaju svoje kolege desničare koji su orijentisani na zaveru da ovo nije samo velika nameštaljka vlade.

Organizatori, koji sebe nazivaju „Mi ljudi“ i „Božja vojska“, pozvali su „sve aktivne i penzionisane pripadnike policije i vojske, izabrane zvaničnike, vlasnike preduzeća, rančere, kamiondžije, bajkere, medije i Amerikance koji poštuju zakon” da im se pridruže na događajima planiranim na tri lokacije u subotu: Eagles Pass, Teksas; Iuma, Arizona; i San Isidro, Kalifornija.

Neki desničarski mediji pojačali su tvrdnje organizatora o 700.000 očekivanih učesnika u subotu i hiljadama kamiona u konvoju, ali slike i prenosi uživo iz konvoja ukazuju na mnogo manji broj. Na jednom video snimku objavljenom u sredu popodne prikazano je nekoliko desetina vozila i nekoliko polu-kamiona.

- Teško je predvideti koliko će to biti veliko - rekao je Scot Saks, jedan od vođa grupe, za NBC Nevs.

Objave na društvenim mrežama kao odgovor na događaje, koje je pregledao NBC Nevs, uključuju pozive na građanski rat i nasilje, a događaji su oglašeni na nacionalističkim forumima i forumima za oružje.

- Sve što guverner Abot treba da uradi je da pozove građane i mi smo naoružani i spremni - napisao je jedan komentator na snimku o protestima.

Na drugom plakatu je pisalo da članovi konvoja treba da ponesu svoje „komplete, tako da ako stvari prođu, moći ćete da se zaštitite i pomognete“. Drugi korisnik društvenih mreža objavio je mem o oružju „nedokumentiranom i kojem se ne može ući u trag“ i napomenu da su spremni da se pridruže ovoj „konačnoj borbi za Amerikance“.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!
Društvo

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!

U Srbiji će sutra biti promenljivo oblačno, toplo i nestabilno, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i to uglavnom u drugom delu dana a najviša dnevna temperatura biće od 20 do 25 stepeni, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

01.05.2024

12:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15