• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.02.2024

12:30

Gotovo je! Kinezi poslali ultimatum Zelenskom! Kijev pred istorijskom odlukom, ako odbiju...

Shutterstock/Reuters

Vesti

Gotovo je! Kinezi poslali ultimatum Zelenskom! Kijev pred istorijskom odlukom, ako odbiju...

Podeli vest

Peking zahteva da Ukrajina odmah ukloni svih 14 kineskih kompanija sa liste preduzeća koje je Kijev označio kao "međunarodne sponzore rata", prenosi "Rojters".

Ovaj potez usledio je nakon što je kineski ambasador prošlog meseca saopštio ukrajinskim zvaničnicima da je prisustvo kineskih kompanija na pomenutoj listi štetno za diplomatske odnose dve države.

- Kina se čvrsto protivi stavljanju njenih kompanija na listu i zahteva da Ukrajina odmah ispravi greške, kako bi uklonila negativne posledice - izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine za "Rojters".

Od 48 međunarodnih kompanija na ukrajinskoj "crnoj listi", 14 je iz Kine, dakle više od bilo koje druge države.

- Ambasador nam je rekao da crna lista može negativno uticati na naše odnose - izjavio je visoko pozicionirani ukrajinski zvaničnik i dodao da Peking nije jasno definisao potencijalne posledice.

Ukrajinska lista "međunarodnih sponzora rata" sastoji se od kompanija koje i dalje posluju sa Ruskom Federacijom. Lista ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo, i služi isključivo kako bi se ugrozila reputacija nabrojanih preduzeća, a sve sa ciljem prekidanja njihovih odnosa sa Rusijom i smanjivanjem "finansijskih i tehnoloških kapaciteta Moskve". 

Na ukrajinskoj "crnoj listi", između ostalih, nalaze se kineske kompanije "Alibaba", "Državna naftna korporacija", "Državna ofšor naftna korporacija" i "Petrohemijska korporacija", i one su ujedno neke od najvećih na listi.

Takođe, Kina nije osudila rusku Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, niti se priključila sankcijama koje su uvedene Rusiji. Kineski ministar odbrane Dong Džun je izjavio da će se kineska podrška Ruskoj Federaciji povodom "ukrajinskog pitanja" nastaviti, "uprkos tome što SAD i EU vrše konstantan pritisak na Peking".

Ovo i ne čudi budući da Rusija i Kina smatraju jedna drugu za strateškog partnera, a dvosmerna trgovina dve države dostigla je rekordnu vrednost od 240 milijarde dolara u 2023. godini.

Podsećanja radi, Kijev je u novembru na ovu listu stavio i švajcarsku firmu prehrambene industrije "Nestle", kao i nemačku kompaniju za građevinske materijale "Knauf", zbog kako navode nastavka poslovanja i plaćanja poreza u Rusiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija