• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.02.2024

16:09

Zapadni Balkan postaje bojište za okršaj velikih sila? Šef Bundesvera optužio Putina, a onda poručio Srbima: "Nećemo vam dozvoliti..."

EPA/Shutterstock/ap

Vesti

Zapadni Balkan postaje bojište za okršaj velikih sila? Šef Bundesvera optužio Putina, a onda poručio Srbima: "Nećemo vam dozvoliti..."

Podeli vest

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus upozorio je u Sarajevu na opasnost od mogućeg uticaja Rusije na Zapadni Balkan i istovremeno poručio da vlada u Berlinu podržava ambicije država tog regiona za članstvo u EU ako ispune postavljeni uslovima.

Pistorijus je boravio u radnoj posjeti Sarajevu, gde se odvojeno sastao sa članovima Predsedništva BiH, ministrom odbrane zemlje Zukanom Helezom i visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom.

On je nakon sastanka sa ministrom odbrane Bosne i Hercegovine rekao novinarima da je Nemačkoj duboko stalo do stabilnosti Bosne i Hercegovine, te da joj želi pružiti svaku vrstu podrške, uključujući i eventualno članstvo u Evropskoj uniji, ali Evropski put zemlje, kako je istakao, je kao i svih drugih zemalja Zapadnog Balkana, zavisi od ispunjavanja jasno postavljenih uslova.

- Tako će i ostati jer tako treba da bude - rekao je Pistorijus, ističući da se „ne može sedeti na dve stolice”, odnosno svima mora biti jasno da se moraju ispuniti preduslovi za članstvo.

"Sve pratimo..."

Nemačka je među zemljama koje su se do sada izričito protivile otvaranju pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom u EU dok vlasti te zemlje ne pokažu da su spremne da sprovedu neophodne reforme.

Ministar odbrane BiH Helez rekao je da je uveren da sadašnja vladajuća koalicija to može dokazati do kraja februara. On smatra da Bosna i Hercegovina ima jedinstvenu priliku koju ne treba propustiti.

Pistorijus i Helez su potvrdili da na isti način vide i problem secesionističkih pretnji koje dolaze od političara bosanskih Srba.

- To pratimo sa našim partnerima i Bosna i Hercegovina nikada neće dozvoliti da se bilo koji njen dio otcepi - rekao je Helez, dok je nemački ministar odbrane istakao da EUFOR ima kapacitet i mandat da se nosi sa mogućim krizama, uključujući i one proizašle iz pretnji secesije. Pistorijus je rekao i da Njemačka želi da podrži stabilnost BiH jer je svesna da bi Rusija tu zemlju, ali i celi Balkan, mogla iskoristiti kao poligon preko kojeg će destabilizovati Zapad.

Agresivna akcija Rusije do sada je naišla na jasan odgovor Zapada, a to će činiti i ubuduće, rekao je Pistorijus, potvrđujući da će Nemačka nastaviti da isporučuje tenkove Leopard Ukrajini ove godine, što je ranije obećala.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija