• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.02.2024

08:40

Nije Ukrajina! Ovde počinje treći svetski rat?! Velike sile se spremaju za sukob nezamislivih razmera!

Shutterstock, Reuters

Vesti

Nije Ukrajina! Ovde počinje treći svetski rat?! Velike sile se spremaju za sukob nezamislivih razmera!

Podeli vest

Treći svetski rat mogao bi da počne na Tajvanu, zbog nastojanja velikih sila da uspostave kontrolu nad moreuzima i trgovačkim rutama, piše "Ekspres".

Kako se navodi u britanskom listu, ekonomska moć SAD i potražnja za dolarom u svetu zasnivaju se na činjenici da američka mornarica kontroliše moreuze u mnogim delovima sveta. Sukob u Crvenom moru, praćen raketnim i vazdušnim napadima američkog vazduhoplovstva na Hute, izbio je upravo zato što je Zapad izgubio kontrolu nad najvažnijim moreuzom Bab el Mandeb.

Slična situacija može da se dogodi i na Tajvanu, predviđa "Ekspres". Ako dominacija SAD na ostrvu bude prekinuta, američka ratna mornarica će izgubiti kontrolu nad moreuzima u ovom regionu i urušiće se sistem savezništva koji je Vašington izgradio.

Napadi Huta nam služe kao predstava šta bi moglo da se dogodi na Tajvanu i daju delimično objašnjenje zašto nije došlo do direktne intervencije SAD u sukobu na prostoru Ukrajine, koji nema strateški značaj za Zapad. Pretnja od izbijanja trećeg svetskog rata je stvarna, ali je malo verovatno da dolazi iz Moskve, navodi se u tekstu.

Prema mišljenju autora, Zapad bi trebalo da se pripremi za sukob velikih razmera u "azijsko-pacifičkom regionu".

Podsećanja radi, do eskalacije po pitanju Tajvana došlo je nakon posete Nensi Pelosi ovom ostrvu u avgustu 2022. godine. Kina koja ostrvo smatra svojim sastavnim delom, osudila je podršku Vašingtona tajvanskom separatizmu i održala vojne vežbe. Sredinom novembra 2023. godine, kineski predsednik Si Đinping je  predsedniku SAD Džozefu Bajdenu saopštio da je Tajvan "crvena linija koju ne treba prelaziti", kada su u pitanju odnosi dveju sila.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija