• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

13.02.2024

18:49

Putin i Si će zažaliti što su izazvali Ameriku - brutalna pretnja iz SAD! Još ako pošalju Kijevu 61 milijardu, svet će biti na ivici!

AP/Tanjug

Vesti

Putin i Si će zažaliti što su izazvali Ameriku - brutalna pretnja iz SAD! Još ako pošalju Kijevu 61 milijardu, svet će biti na ivici!

Podeli vest

Veće od 100 članova američkog Senata odobrilo je nacrt zakona o finansiranju „nacionalne bezbednosti" vredan 95 milijardi dolara sa 70 glasova za i 29 protiv. Iako je usvojen u Senatu, zakon sada treba da podrži Predstavnički dom, gde republikanci imaju većinu. Ipak, zasedanje senata obeležilo je nikad brutalnije pretnje ruskom Lideru Vladimiru Putinu, ali i lideru Kine Si Đinpingu, koje je uputio lider većine američkog Senata Čak Šumer!

- Ruski predsednik Vladimir Putin će zažaliti zbog dana kada je doveo u pitanje američku odlučnost. A jasno stavljamo do znanja i drugima, poput predsednika Kine Si Đinpinga da ne testiraju našu odlučnost - rekao je Šumer u govoru posle glasanja i dodao da je posalta jasna dvostranačku poruka saveznicima SAD u NATO.

Šumer je takođe pohvalio usvajanje zakona kao veliki uticaj na „bezbednost zapadne demokratije". 

Predlog zakona u Senatu bi dao Ukrajini 61 milijardu dolara pomoći, kao i 14 milijardi dolara Izraelu za rat protiv Hamasa i skoro pet milijardi dolara za naoružavanje Tajvana.

Republikanci koji se protive zakonu o finansiranju Ukrajine istakli su da bi on doveo ukupan iznos američke pomoći Kijevu na skoro 200 milijardi dolara. Demokrate, s druge strane, tvrde da je to dobro za američku industriju oružja i da bi nenastavljanje slanja novca Kijevu narušilo reputaciju Vašingtona u svetu. 

Iako je usvojen u Senatu, zakon sada treba da podrži Predstavnički dom, gde republikanci imaju tesnu većinu. 

Republikanac sa Floride Rik Skot poručuje da Demokrate uzalud slave.

- Ovaj predlog zakona nikada neće proći u Domu, nikada neće postati zakon - rekao je Skot.

I Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson ranije je opisao predlog zakona kao "mrtvo slovo na papiru". 

Ipak, postoji određeni broj republikanaca koji su spremni da podrže demokrate kada je u pitanju finansiranje Ukrajine, pa je sasvim moguće da bi zakon mogao da prođe i dospe do stola predsednika Džoa Bajdena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17