• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

28.02.2024

17:00

Zelenski raspalio po Evropi! Obećali milion granata do marta, a nisu u stanju da isporuče ni polovinu

Shutterstock, Reuters

Vesti

Zelenski raspalio po Evropi! Obećali milion granata do marta, a nisu u stanju da isporuče ni polovinu

Podeli vest

Ne samo da će EU promašiti prvobitni cilj da Ukrajini da milion artiljerijskih granata do marta, već će verovatno promašiti i revidirani cilj od 520.000, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj priznao je prošlog meseca da blok neće ispuniti svoje obećanje da će Kijevu do marta isporučiti milion artiljerijskih granata od 155 mm. Zbog kašnjenja u proizvodnji, Borelj je izjavio da će 52 odsto tog broja stići u Ukrajinu do sledećeg meseca, a ostatak do kraja godine.

Govoreći u ponedeljak na konferenciji za novinare u Kijevu, Zelenski je izjavio da „od milion granata koje nam je Evropska unija obećala, nije došlo 50 odsto, već 30 odsto, nažalost".

Ako su brojke Zelenskog tačne, nijedna granata nije isporučena od novembra, kada je Blumberg objavio da je 30% od milion poslato Ukrajini. Ponovo pod pretpostavkom da je to slučaj, EU sada ima samo tri dana da preda 220.000 granata kako bi ispunila Boreljov već revidirani cilj od 520.000.

Sa predlogom za vojnu pomoć od 60 milijardi dolara koji je Kongres u SAD obustavio, i sa evropskom vojnom industrijom koja nije u stanju da poveća proizvodnju kako bi zadovoljila potražnju, kijevske snage se nekoliko meseci bore sa nedostatkom municije.

Zapadni mediji upozoravaju da bi deficit municije mogao da dovede do potpunog „kolapsa" ukrajinske vojske, dok je predsednik Zelenski prošle nedelje tvrdio da su njegove trupe prinuđene da napuste ključno uporište Donbasa Avdejevku zbog „veštačke nestašice naoružanja", naizgled nametnute od Zapada.

Govoreći na konferenciji u nedelju, ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov je naveo da se polovina oružja i municije koje je Zapad obećao kasno pojavila.

„Saveznici bi trebalo da dostavljaju pomoć na vreme tokom ovog rata", izjavio je Umerov. „Imamo plan. Radimo na realizaciji plana. Činimo sve što je moguće - i nemoguće - ali se borimo bez blagovremenih zaliha."

Bez ovih zaliha, Ukrajina će „izgubiti ljude, i izgubiti teritorije", dodao je ministar.

Ruske snage su nastavile da napreduju na zapad nakon zauzimanja Avdejevke, a rusko Ministarstvo odbrane je u ponedeljak najavilo oslobađanje obližnjeg sela Lastočkino. Lastočkino je pao samo nekoliko dana nakon što je ministarstvo prijavilo da je i selo Pobeda u ruskim rukama.

U međuvremenu, ruske trupe su ušle u selo Rabotino u Zaporoškoj oblasti, izjavio je lokalni zvaničnik Vladimir Rogov u nedelju za TASS. Pogotovo, ovo je bilo jedno od nekolicine naselja koje su ukrajinske snage zauzele tokom svoje nesrećne letnje kontraofanzive. Čitava ofanziva koštala je Kijev više od 160.000 ljudi i hiljade komada teške opreme, prema ruskom Ministarstvu odbrane.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija