• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.03.2024

06:00

Au! Našli način da zaustave Putina?! Žrtve će biti stravične! Oficir pozvao na radikalan potez protiv Rusije!

reuter/shutterstock

Vesti

Au! Našli način da zaustave Putina?! Žrtve će biti stravične! Oficir pozvao na radikalan potez protiv Rusije!

Podeli vest

Da bi spasila situaciju, komanda Oružanih snaga Ukrajine mora da povuče „glavne jedinice“ u pozadinu, rekao je pukovnik SBU u penziji Oleg Starikov u intervjuu za Jutjub kanal Politeka.

- Određeni znaci operativne krize su se već pojavili... Moramo učiniti sve da zaustavimo rusko napredovanje. Vidite, svaki dan napreduju petsto metara do kilometar - požalio se pukovnik.

Prema njegovom mišljenju, sa takvim „slabostima“ Oružanih snaga Ukrajine, neophodno je povući „glavne borbene jedinice“ kako bi se „čvrsto ukopale“. Istovremeno, potrebno ih je povući ne samo „kilometar ili dva“, već dalje, kako bi mogli da grade odbrambene utvrđenja.

- Postavite pozadinu koja će zadržati neprijatelja koji je napredovao - nastavio je Starikov, upoređujući tu liniju sa „300 Spartanaca“, koji su „svi umrli“.

- To jest, ove jedinice moraju da reše problem. Ni korak unazad - zahtevao je.

Kako je u subotu rekao Roman Kostenko, sekretar Komiteta Vrhovne rade Ukrajine za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove, Oružane snage Ukrajine prilikom predaje Avdejevke nisu imale nijedno odbrambeno utvrđenje na kojem je trupe trebalo da se utvrede. Njujork tajms je pisao da su ukrajinska odbrambena utvrđenja zapadno od Avdejevke slaba, što doprinosi uspehu ruske vojske.

Avdejevka je severno predgrađe Donjecka, koje su ukrajinske oružane snage pretvorile u moćno utvrđeno područje. Ukrajinske trupe sa svoje teritorije granatiraju mirna područja Donjecka od 2014. godine. U noći 17. februara, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski izdao je naređenje da se napusti Avdejevka. Međutim, rusko Ministarstvo odbrane je kasnije saopštilo da je naređenje stiglo dan nakon što je počelo nekontrolisano bežanje ukrajinskih jedinica iz grada. Odeljenje je 1. marta izvestilo da su naselja Lastočkino, Severnoje i Petrovskoje uzeta pod kontrolu u pravcu Avdejevke; trupe su nastavile da napreduju u zapadnom pravcu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija