• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.03.2024

07:10

Hitna reakcija Kine! Nuklearna sila dovlači vojsku na granicu: Sukob ovih sila bi imao nesagledive posledice!

EPA/Shutterstock

Vesti

Hitna reakcija Kine! Nuklearna sila dovlači vojsku na granicu: Sukob ovih sila bi imao nesagledive posledice!

Podeli vest

Kina upozorava da potez Indije da pošalje dodatne trupe na spornu granicu na Tibetu doprinosi povećanju tenzija.

Indija je poslala kontingent od 10.000 vojnika, koji su prethodno bili raspoređeni na njenoj zapadnoj granici, kako bi ojačala sporni deo granice sa Kinom.

Dve zemlje su se ranije dogovorile da održavaju dijalog vojnim i diplomatskim kanalima, a nedavno su održale konstruktivan sastanak o rešavanju graničnih pitanja na zapadnom delu kinesko-indijske granice.

Indija je međutim navodno rasporedila 10.000 vojnika sa svoje zapadne granice da čuvaju svoju granicu od 532 km sa Kinom u Utarakandu i Himačal Pradešu na granici sa Himalajima.

- Kina je posvećena radu sa Indijom na očuvanju mira i stabilnosti pograničnih oblasti. Smatramo da praksa Indije nije pogodna za očuvanje mira i nije pogodna za ublažavanje tenzija - rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning i dodao da povećanje vojnog rasporeda Indije u pograničnim oblastima ne pomaže smirivanju situacije i očuvanju mira.

Indija i Kina dele granicu od 3.800 km od kojih je veći deo loše razgraničen.

Rojters podseća da je najmanje 20 indijskih vojnika i četiri kineska vojnika ubijeno je u sukobima u toj oblasti sredinom 2020. godine. Obe vojske su u poslednjih nekoliko godina tamo utvrdile položaje i rasporedile trupe i opremu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija