• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Index

12.03.2024

21:45

Avion Boinga iznenada počeo da pada na letu za Novi Zeland, povređene desetine putnika, za dlaku izbegnuta tragedija!

Shutterstock

Vesti

Avion Boinga iznenada počeo da pada na letu za Novi Zeland, povređene desetine putnika, za dlaku izbegnuta tragedija!

Podeli vest

Mislili ste da ova godina ne može biti gora za kompaniju Boeing. Ali nakon što je sinoć avion Boeinga iznenada "propao" usred leta na letu za Novi Zeland, povredivši desetine putnika, i to nakon što je pilot privremeno izgubio kontrolu nad avionom, čini se da može, piše CNN .

Pilot je ipak uspeo bezbedno da sleti, ali još nije jasno šta je izazvalo tako dramatičan pad u vazduhu na letu od Australije do Novog Zelanda. U Boingu kažu da istražuju slučaj i rade na prikupljanju informacija, ali to nije nešto što je poželjno čuti nakon niza propusta i skandala koji su zadesili kompaniju.

Niz loših vesti za kompaniju počeo je prvog vikenda ove godine, kada je deo aviona 737 Mak kompanije Alaska Airlines pao sa bočne strane aviona nakon poletanja. Preliminarna federalna istraga je otkrila da Boing verovatno nije ugradio zavrtnje na vrata sa kojih je deo otpao.

Niz incidenata

Taj incident je rezultirao privremenim prizemljenjem aviona 737 Mak širom zemlje, praćeno saslušanjima u Kongresu, odlaganjem proizvodnje i isporuke, više federalnih istraga, uključujući krivičnu istragu, i naglim padom akcija Boinga, koji je izgubio četvrtinu svoje vrednosti. ove godine pala za više od 40 milijardi dolara tržišne vrednosti kompanije. Boing bi mogao da izgubi milijarde dolara samo od tog incidenta.

Ali loše vesti se tu nisu zaustavile. U februaru su piloti aviona United Airlines 737 Mak izvestili da su kontrole aviona pokvarile rad dok je avion sleteo u Njuark. Pre dve nedelje, Federalna uprava za vazduhoplovstvo je identifikovala bezbednosne probleme sa sistemima za odleđivanje na 737 Mak i 787 Dreamlinerima koji bi mogli ozbiljno da oštete motore. Za sada je FAA (agencija za vazduhoplovstvo) dozvolila da avioni nastave da lete, a Boing je saopštio da to ne predstavlja bezbednosni rizik.

FAA takođe tvrdi da su smatrali da je sistem rada i upravljanja u Boingu haotičan i neprofesionalan. Kažu da nije problem samo u papirologiji, već i u celom lancu upravljanja i samom poslu. Naložili su Boingu da do kraja maja predstavi plan za rešavanje proizvodnih problema.

Brojne nepravilnosti 

- Na osnovu revizije FAA, naših zastoja u kvalitetu i nedavnog izveštaja ekspertske komisije, nastavljamo da sprovodimo trenutne promene i razvijamo sveobuhvatan akcioni plan za jačanje bezbednosti i kvaliteta i izgradnju poverenja kod naših kupaca i putnika", rekao je Boing. „Fokusirani smo na preduzimanje smislenih akcija uz transparentnost na svakom koraku - kažu oni.

Akcije Boinga pale su sinoć za tri odsto na vesti o letu za Novi Zeland, a danas su pale za još 4,5 odsto. To je drugi najgori rezultat na berzi, iza Tesle.

Ali užasan početak Boinga u 2024. nije samo pitanje vrednosti akcija, već je i pitanje reputacije. Vraćanje poverenja avio-kompanija, regulatora i putnika postaje sve teže sa svakim novim incidentom i nadzorom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija