• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

20.03.2024

23:37

Rusi potisnuli Ukrajince iz Rabotina! Vašington skeptičan prema taktici Kijeva

Shutterstock

Vesti

Rusi potisnuli Ukrajince iz Rabotina! Vašington skeptičan prema taktici Kijeva

Podeli vest

Specijalna vojsna operacija u Ukrajini 756. dan.

Ruska armija potisnula ukrajinske snage iz centra Rabotina

Ruska armija je potisnula ukrajinsku vojsku iz centralnog dela Rabotina, rekao je za Sputnjik lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

„Naša vojska je potisnula protivnika iz centralnog dela sela i napredovala na sever od centra“, rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, ruski odredi su na toj deonici fronta počeli da dominiraju u kontrabaterijskoj borbi, dok ukrajinski vojnici pokušavaju da nadoknade deficit artiljerijskih projektila masovnom upotrebom ofanzivnih dronova.

Mediji: Vašington skeptičan prema taktici Kijeva

Sjedinjene Američke Države su skeptične prema takcici Oružanih snaga Ukrajine, zasnovanoj na pokušajima odbrane teritorija „koje nemaju veliku stratešku važnost“. U takve teritorije Vašington ubraja i selo Rabotino u Zaporoškoj oblasti, u kojem se i dalje vode borbe, piše list „Njujork tajms“.

„Tokom celog rata američki činovnici su mnogo puta iskazivali da strahuju zbog toga što Ukrajina suviše dugo brani mesta te vrste, gubeći vojnike i trošeći municiju da bi se zakačila za razorene gradove bez posebne strateške vrednosti“, navodi list.

Prema navodima „Njujork tajmsa“, Ukrajina pokušava da zadrži položaje jer bi udaljavanje predstavljalo „korak unazad“.

„Nije jasno da li su vojna rešenja čisto vojna, ili na njih utiče politički pritisak, ili čak rukovodstvo“, piše list, citirajući ocenu politikologa Evelin Farkas.

Rabotino je selo na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti. Kijevske vlasti ga navode kao glavni uspeh ukrajinske kontraofanzive prošlog leta, kada je reč o zaporoškom pravcu. Ukrajina je radi zauzimanja tog sela uvela u borbu brigade iz strateške rezerve, koje su prošle zapadnu obuku. Ministarstvo odbrane Rusije je krajem februara ove godine saopštilo da se ruska vojska utvrdila na prilazima Rabotinu.

Kijev: Očekujemo finansijsku pomoć od SAD već u martu

Premijer Ukrajine Denis Šmigalj izjavio je da bi Kijev mogao da dobije finansijsku pomoć od SAD već u martu, bez obzira na to što Kongres SAD jop nije izglasao nacrt zakona o toj pomoći.

„Imamo uveravanja od američkog Senata, pošto je on odobrio taj nacrt zakona. Zbog toga sada očekujemo odluke Kongresa... Mislim da ćemo ovog meseca, ili najkasnije sledećeg dobiti te dobre vesti iz SAD“, naveo je Šmigalj za Blumberg televiziju.

On je dodao da će pomoć zapadnih zemalja omogućiti Ukrajini da preživi prvu polovinu godine.

„Što se tiče druge polovine godine, računamo na američku podršku. Biće nam potrebna da bismo pokrili deficit u budžetu“, dodao je ukrajinski premijer.

Bez obzira na to što su SAD prošle sedmice izdvojile 300 miliona dolata za pomoć Kijevu, Kongres SAD za sada nije usvojio nacrt zakona o pomoći Ukrajini, vrednoj 60 miilijardi dolara.

Šok! Američki pukovnik javlja: Premešta se glavni grad Ukrajine! Rusi već provalili neočekivan manevar Zelenskog?!

 

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane

▪Ruske oružane snage su odbile sedam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na avdejevskom pravcu i poboljšale situaciju duž linije fronta;

▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 110 vojnika na južnodonjeckom pravcu, ruska vojska je poboljšala položaje u ovom delu fronta;

▪Gubici protivnika u belgorodskom pravcu iznosili su oko 650 militanata, dva oklopna vozila, dva višecevna sistema Vampir;

▪Oružane snage Ukrajine su izgubile oko 395 vojnika na avdejevskom pravcu;

▪Ruske oružane snage su poboljšale situaciju duž linije fronta na kupjanskom pravcu, odbile dva kontranapada Nacionalne garde Ukrajine;
▪Ruska PVO je oborila 145 ukrajinskih dronova i 22 projektila;

▪Oružane snage Rusije su zauzele povoljnije položaje na donjeckom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 420 vojnika;

▪Ruske oružane snage su odbile kontranapad Oružanih snaga Ukrajine u području Belogorovke na donjeckom pravcu.
 

 

Šokantno! Kijev na ruskim izborima hteo da pobije civile! Oboreno 419 letelica i 67 projektila

 

Rogov o delovanjima plaćenika u Ukrajini

U sastavu ukrajinske vojske na zaporoškom pravcu nalaze se plaćenici iz Francuske, Poljske, Gruzije i militanti iz zabranjenih terorističkih grupa sa Kavkaza, rekao je jedan od korodinatora za integraciju novih regiona Vladimir Rogov za Sputnjik.


Francuski plaćenici se, prema njegovim informacijama, plaše da izađu na liniju fronta i sretnu rusku vojsku, već samo obavljaju komandne funkcije u pozadini.

- Bukvalno ih štite da ni prašina ne padne na njih - objasnio je on.

 

Obistinilo se najgore! Ukrajina se oglasila: Francuske trupe imaće specijalni zadatak! Ovo ih neća spasiti od Putinovih raketa!

 

Podiže se Krim - "zbrisaće" Francuze! Trupe će bežati sa ruskih granica, a Makrona stići "kletva"

 

Kritično! Američka raketa ispaljena na Rusiju! Hitno se oglasila ruska vojska: Napali su preko granice...

 

Zapad šokiran! Ma, ceo svet! Blinkenov potez nakon izbora u Rusiji izazvao pometnju, SAD zakopavaju ratnu sekiru?!

 

Zna se kada počinje proizvodnja ukrajinskih granata?!

Proizvodnja artiljerijskih granata kalibra 155 mm u Ukrajini može početi najkasnije u drugoj polovini 2024. godine, piše Vašington post, pozivajući se na izvor iz urajinske vojne industrije (Ukroboronprom).

Artiljerijski sistemi koje su zapadni sponzori isporučili Ukrajini zahtevaju projektile, standarda NATO koje Kijevu itekako nedostaju.

 

Ruski prioritet - likvidacija francuskih vojnika! Ukrajinci će imati problem da ih sakriju, neće biti teško

 

Putin se bavi izdajnicima Rusije

Predsednik Rusije zatražio je od Federalne službe bezbednosti da pronađe izdajnike koji su napadali položaje na teritoriji Rusije i da budu kažnjeni kad-tad, ma gde bili.

Spoljna obaveštajna služba Rusije ima informacije i da Francuska već priprema vojni kontingent za slanje u Ukrajinu, koji će u početnoj fazi brojati oko 2.000 ljudi.

 

Ništa nije Rusiju ovako razbesnelo! Kreće isporuka smrtonosnog oružja iz Japana u SAD, pa u Kijev - o ovom oružju je reč

 

Oboreno 13 "vampira"

Sistemi protivvazdušne odbrane oborili su 13 projektila sistema Vampir iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

Treba im 30 dana! Javio se najbolji francuski general Šil i spomenuo trupe od 60.000 vojnika! Pariz spreman na svaki scenario!

 

Putin: Neprijatelji Rusije ne shvataju s kim imaju posla

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da neprijatelji Rusije "ne shvataju s kim imaju posla".

- Rusija je takva zajednica ljudi ujedinjenih zajedničkim ciljevima, bez obzira na etničku ili religioznu pripadnost. Imamo zajedničku kulturu, nešto što nas sve ujedinjuje - rekao je Putin tokom razgovorima sa liderima poslaničkih grupa u Državnoj dumi, preneo je TASS.

On je dodao da "neprijatelj neće uspeti u zastrašivanju ruskog naroda".

- Nedavno sam rekao da je neprijatelj rešio da zastraši ruski narod, multinacionalnu zajednicu Rusije. To se nikada nije desilo, niti će se desiti. Pokušaji neprijatelja da zastraše Ruse imaju suprotan efekat - poručio je Putin.

Putin je na nedavno održanim predsedničkim izborima osvojio je 87,28 odsto glasova i obezbedio nvoi mandat.

 

Rusi minobacačima odbili napade na Kursk! Na snazi operacija "lutajući pištolj"

 

 

Zelenski optužio Rusiju da vodi teroristički rat

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužuje Rusiju da svakog dana i noći vodi teroristički rat protiv ukrajinskog naroda, protiv običnih gradova i sela, koristeći dronove, rakete i navođene bombe.

Ističe da su samo od početka marta ruske trupe upotrebile 130 projektila različitih tipova, više od 320 "šaheda" i skoro 900 vođenih vazdušnih bombi. Kaže i da je Ukrajina dokazala da može efikasno da obori sve rakete i bespilotne letelice.

 

(VIDEO) Herojski potez ruskih specijalaca, Ukrajincima ispred nosa ušli u "abrams" i sve snimili! Neverovatna akcijia grupe Centar!

 

Meloni protiv slanja trupa u Ukrajinu

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je protiv slanja NATO trupa u Ukrajinu. Upozorava da bi to dovelo do eskalacije sukoba i da se mora izbeći po svaku cenu.

Ukrajina se suočava sa manjkom municije, ali se nada da će imati dovoljno da odbije ruske trupe na bojnom polju do aprila, ukazuje premijer Denis Šmihal.

Dok Vašinton ubeđuje saveznike da će nastaviti da podržava Kijev, Nemačka najavljuje novih 500 miliona evra pomoći Ukrajini.

Rusija planira da raketnim sistemima brani naftna i gasna postrojenja.

 

Žestoko na ovoj deonici fronta

Nekoliko puteva snabdevanja ukrajinske vojske području sela Berdiči, Orlovke i Umanskog kod Avdejevke nalaze se u dometu ruskog oružja, rekao je savetnik šefa Donjecke Narodne Republike (DNR) Igor Kimakovski.

On je pojasnio da bi udari značajno otežali logistiku na ovoj deonici fronta.

 

Rešili da ih Putin sprži! Ukrajina i NATO idu do kraja: Novi potez najavljuje krupne stvari!

 

Iznad Engelsa oborena letelica

Bespilotne letelice su uništene iznad Engelsa, saopštio je gubernator Saratovske oblasti Roman Busargin na svom Telegram kanalu.

- Pre manje od sat vremena, bespilotne letelice su oborene iznad Engelsa. Sistem PVO je funkcionisao blagovremeno i efikasno - napisao je šef regiona.

 

Šta će Zapad sad?! Neočekivan manevar Kine i Rusije ostavio sve bez teksta! Ovo se nije dogodilo u istoriji!

 

Granatirana ruska pogranična naselja

Rumunski plaćenici objavili su na društvenim mrežama video snimak granatiranja ruskih pograničnih područja, navodeći da su zajedno sa Ukrajincima napadali ruska pogranična sela.
Radio Romania Actualitati objavio je krajem februara priču o rumunskim plaćenicima koji učestvuju u sukobu na strani Oružanih snaga Ukrajine, pominjući rumunsku borbenu grupu Romanian Battlegroup Getica. Saopšteno je da se ona sastoji od državljana Rumunije i Moldavije.

 

Rakete S-200 pogodile Kursk

Gubernator Kurske oblasti Roman Starovoit napisao je na Telegram kanalu da su ostaci rakete S-200 koju je oborila PVO pali u centar Kurska i druge delove grada.

Prema njegovim rečima, oštećeno je nekoliko krovova na kućama, ali meštani nisu povređeni.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Dogorelo do noktiju! Poslednji pokušaj da poraze Rusiju: Amerika i Evropa povlače keca iz rukava, ako ovo ne uspe...
KRAJNJI TRZAJ

Dogorelo do noktiju! Poslednji pokušaj da poraze Rusiju: Amerika i Evropa povlače keca iz rukava, ako ovo ne uspe...

Vojna pomoć Evropske unije od pet milijardi evra, koju će Kijev dobiti, neće dozvoliti da se situacija na frontu preokrene u korist Oružanih snaga Ukrajine, ali bi, prema planovima evropskih političara, trebalo da pomogne Ukrajini da sačeka veće pakete iz Sjedinjenih Država, rekao je za RIA Novosti vojni analitičar i glavni urednik časopisa. Nacionalna odbrana“ Igor Korotčenko.

20.03.2024

07:10

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija