• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Slobodan Stošić

16.07.2022

07:00

OVO SU NAJLUĐA PRAVILA U FUDBALU! Za mnoga NISTE ZNALI, a neka će vas ŠOKIRATI!

Reuters

Fudbal

OVO SU NAJLUĐA PRAVILA U FUDBALU! Za mnoga NISTE ZNALI, a neka će vas ŠOKIRATI!

Podeli vest

Malo je verovatno da svaki ljubitelj najvažnije sporedne stvari na svetu zna svako fudbalsko pravilo

Bezbroj puta se dogodilo da i sami fudbaleri budu iznenađeni sudijskim odlukama, za koje u tim trenucima svi pomisle da su pogrešno donete.

U moru takvih pravila je i ono šta se dešava kada se sa oštećenom loptom postigne pogodak!

Odgovore smo potražili kod proslavljenog bivšeg sudije, a danas sudijskog eksperta, Rake Đurovića, koji je za "Informer" do tančina objasnio sve nedoumice.

- Situacija kada se postigne pogodak, a sudija proceni da nije bila ispravna kada je ušla u gol, ne priznaje se. Prekida se utakmica i sa onog mesta, gde sudija proceni da je bila neispravna, odatle će se nastaviti utakmica. Malo su apsuredne situacije, neko će reći “zašto kada je lopta bila ispumpana”, ali evidentno da bi ušla u vrata, nema to veze, samo sudija procenjuje gde je postala neispravna - rekao je na početku razgovora za "Informer" Raka Đurović.

Koja je konačna odluka?

- Sudijska lopta se dosuđuje u takvoj situacija, jer nije kriv ni izvođač. To je prekid zbog više sile. U fudbalu su vrlo česte pojave da se zaustavi igra kako bi se ukazala pomoć. Nekad je bilo kad pogodi lopta sudiju je vazduh, danas ne, ekipa koja je u posedu njoj se spušta ta mrtva lopta od strane sudije. Vodi se računa da se neka prednost, koliko je god moguće iskoristi, a imate situacije gde jednostavno iz formalnih razloga ne možete da poštujete prednost - napominje sudijski ekspert.

Istovremeno kod aktera i gledalaca vlada nedoumica šta se dešava kada igrač postigne gol i, tokom proslave (skidanje dresa, preskakanje ograde) zaradi žuti karton, a pogodak u međuvremenu bude poništen? Da li javna opomena ostaje na snazi?

- Da, ponašanje na terenu, bez obzira da li je pre toga sviran prekršaj ili nije, dal je postojao ili ne, ponašanje igrača se uvek sankcioniše disciplinskim merama koje su predviđene za takav prekršaj. Znači, vi ste postigli pogodak i slavite, niste materijalizovali jer je sudija procenio da je bio prekršaj ili ofsajd, sudija ne priznaje gol nego onde gde je bio prekršaj vraća loptu, a igrač će biti sancionisan zbog skidanja dresa ili preskakanja ograde. Uvek se kazna za prekršaj sankcioniše, iskusnije sudije to prebace u drugi plan, pa budu kompromisne koliko mogu. Ipak, najčešće to bude kažnjavana. VAR sada dodeli karton, bez obzira što se poništi neka situacija - kaže Đurović.

Foto: Starsportphoto©

Raka Đurović

Slična situacija važi i kada fudbaler bude isključen, pre nego što je utakmica i počela?

- Igrači čim stupe na stadion, na teren za igru, na objekat koji je ozvaničen podležu pod sudija, bez obzira dal je počela ili ne. Po završetku ili pre početka biće isključeni i biće im dozvoljena zamena tog igrača, ako nije počela utakmica. Sudija ima sve ingerencije za izricanje tih mera. To su psovke, konflikt, i takve stvari najčešće, ali u slučaju da meč nije krenuo, može da se isti zameni.

Malo ljudi zna da, prilikom penal serije, broj igrača u oba tima mora da bude izjednačen, i kada neko bude isključen tokom regularnog dela?

- Mora da se izjednači. Moglo bi oko toga dosta da se polemiše. Zašto da vi na neki način favorizujete nekog. Ima ekipa isključenog, ima i povređenog igrača, pa da se ne bi neko rukovodio time. Kad je igrač povređen i napustio je teren za igru, znači napustio, nije u terenu, nego je napustio ili je isključen. Kada je isključen vi dajete mogućnost protivničkoj strani da se izjednači na neki način, kompenzujete tu težinu. Jer poslednji izvođač koji je na terenu, ne računamo prvih pet već desetog izvođača ili 11. obično bude onaj u koga imate najmanje poverenja. I sad ako najslabiji fudbaler bude isključen u toku igre, vi mu dajete pravo da šutira penal i postane junak, a od prethodne ekipe opet izvodi najbolji. I onda bi ispalo da ste nagradili ovu ekipu čijeg ste igrača isključili. To je motiv zašto se isti broj igrača koristi za izvođenje kaznenih udaraca - otkriva legendarni arbitar Raka Đurović.

U moru zanimljivosti izdvaja se i činjenica da napadači ne smeju da budu u "živom zidu", ni metar manje udaljeni od njega, tokom izvođenja prekida:

- To je od skoro uvedeno, godinu-dve dana, jedna od poslednje uvedenih mera. Kad se izvodi, inače se ta distanca vrlo retko i kod malog broja sudija odredi tačno tih 9 metara i 15 cm. I sada tu u Evropi je pristojno, ali na evropskim takmičenjima je drastičnije, označavaju mesto gde je bio faul. Pa ima smešnih situacija, gde preko kopački prođe sudija, međutim, tu sudija ne treba da gura “zid”, nego da ode iza njega i izmeri pomenutu razdaljinu i povuče liniju, pa ko je zgazi karton. Ranije je tu bilo konfliktnih situacija, međutim sada napadač ima pravo da stoji svuda, ali ne pravo manje od jednog metra tom “živom zidu”, sa bilo koje strane, bočne ili napred nazad, do metar sme samo. Jednostavnije je. Desiće se nekad da napadač gurne onog postavljenog i sudije ni VAR to ne primete, da će odbrambeni udariti napdača, da napadač ranije stane u živi zid... Sve su to sitnice koje ostanu neprimetne. Ovako, izvolite gospodo, dobili ste 9,15, imate dobrog izvođača, neka on to materijalizuje - veli sagovornik "Informera".

Najveći apsurd, ipak, predstavlja pravilo kod postizanja autogola iz auta ili slobodnog udarca (što je u domenu naučne fantastike). U slučaju da lopta nikoga ne zakači kada se ubacuje lopta u igru sa strane ili fudbaler iz slobodnjaka pogodi svoju mrežu, a da lopta nikog ne pogodi na putu ka njoj, pogodak se poništava.

- To je jedan detalj koji je znao često da se koristi, pogotovo na vrućem terenu. Znači direktan slobodan udarac za jednu ekipu ne može biti direktna korist za protivnički tim. Jer vi ste, na vama je načinjen prekršaj na 30 metara, na 17 metara od vašeg gola, vi ste dobili prekršaj. Ne morate vi da ga realizujete, ali ne može protivnik da iz njega dobije korist. To sam stalno postavljao mnogim znalcima u fudbalu i niko nije znao precizno da odgovori. I sad vi vratite napamet “štiklom”, a golman je napustio teren, ona ulazi u mrežu. Sudija ne priznaje pogodak, lopta je napustila granične linije, otišla u korner. Iz štete koje je napravio tim, ne može rival da ima korist.

Kod izvođenja jedanaesteraca ili u penal seriji, golman ne sme da dira stative, prečku, kao ni da se kreće po liniji:

- On ima pravo da jednom nogom mora da bude na liniji između stativa. Drugom ima pravo da iskorači kada se da znak. On može da se kreće po liniji, s tim što sudija mora da ga upozori, ako ima provokativnih stvari. Ne sme da dobacuje ili drma stative, u ovom drugom slučaju sam sebi skraćuje vreme. Ranije su golmani izlazili na pet metara i niko ih nije kažnjavao, sad kad je jedna noga u pitanju kažnjavaju. Sva pravila koja su sada na snazi idu u korist lakšeg postizanja golova.

Foto: Reuters

Arsen Venger

Nedavno je čuveni trener Arsen Venger najavio da bi ofsajd mogao da bude isključen iz fudbala, što bi ubrzalo igru:

- Nikada ga neće ukinuti, to je poslednje što će nekom pasti napamet, jer bi to uništilo ovu igru. Oni su sad uveli novinu, igrač koji je u ofsajd položaju a ne učestvuje u igri, nenamerno ga okrzne lopta, ranije se to nije gledalo, nema uticaja na igru i dođe do drugog igrača koji postiže pogodak, sad će se sankcionisati i smatraće se da je u ofsajdu. Što se slažem, pa izvini prijatelju, ako tebe ne sankcionišu samo zato što si u nedozvoljenoj poziciji, nego samo ako učestvuješ u igri, znači dajem ti prednost da se krećeš. Ako si se našao u nedozvoljenoj poziciji, na bilo koji način, ja sam pristalica toga, te lopta zakači, to je zato što si ti iskoristio taj položaj. Dal si hteo da igraš il nisi, to po meni nije a oni tvrde da je novina, to je uvek trebalo da bude. Jer igrač je u ofsajdu, lopta ga je zakačila namerno ili bez namere nema veze, nalazi se u ofsajdu - napominje Đurović i nastavlja:

- Kod nas posle uvođenja VAR-a mi smo dobili sigurnost o mestu prekršaja gde je nastao kontakt igrača kad se vrati, gde je linija ofsajda da se odredi u santimetar, iako su te linije vrlo često mada posebno u SAD, oni nemaju liniju da izvuku i utvrde koji je igrač u ofsajdu. Kod nas tvrde mada smo često zatečeni nekim situacijama, da ima i program koji sam odredi da li je fudbaler u ofsajdu ili ne, pa smo često primetili dileme, svi delovi tela osim ruku se računaju. To smo dobili precizno da li je na liniji, da li je napustila granične linije, tu se VAR pokazao odličnim. A ove druge situacije, da li igrač učestvuje ili ne učestvuje, da li je nenamerno/namerno odigrao, da li je igrao rukom, da li se ruka sankcioniše i intenzitet prekršaja su ostali i dalje u senci različitih odluka sudija. Kod Engleza apsolutno se neke situacije rukom ne kažnjavaju, iako je VAR uvoden, kad je ruka, prekršaj nema još. Jer opet odlučuje čovek šta je intenzitet i namera.

Od davnina je postojalo pravilo da golman sme da drži loptu samo šest sekundi. Međutim, mnogi to danas ne poštuju?

- Primetio sam dve stvari koje nisu promenjene i da se ne menjaju. Bilo je negde ranije da se ubacivanje lopte ili aut mora da izvede mora maksimalno metar izvesti od mesta gde je lopta napustila teren. Svedoci smo da igrači po šest-sedam metara odlaze napred, da su to sankcionisali revnosno, danas ne. Tu nema oko toga buke i ne pravi dramu. Vrataru je dozvoljeno da se šeta sa loptom u rukama, uhvati loptu, legne, pa napravi šest koraka, tako da se to pravilo neverovatno krši. Po meni jako mnogo. Ako ga iole napadne igrač, može da krene napred i napravi sedmi korak. U ležanju provede šest sekundi, šest dok ustane i krene da ispuca ili doda, to je strašno.

Foto: fss

Igor Radojičić u VAR sobi

Počela je nova sezona u Superligi. Kako se zadovoljni učinkom VAR-a u prošloj i očekujete li da će video tehnologija doneti napredak u predstojećoj?

- Prošla sezona je bila prosečna, na nivou svih država koje su novije sa VAR-om, to još nisu osposoljeni ljudi, nemaju iskustva toliko. I onda, kod VAR-a će biti podela na velike i male, ako se te podele i razlike budu svele na najmanju meru, to će biti dovoljno. Jer će uvek biti razlika procena sudija kada je u pitanju mali i veliki klub. Ima ekipa mladih ljudi koja je došla i želi da napreduje. Ova sezona biće vraški opasna, donosi prvaku direktan plasman u Ligu šampiona po grupama. Izazov je jako veliki, a na njima je da se bave time. Mi ćemo na kraju prvenstva ili na polusezoni proceniti ide li to dobrim tokom ili ne - istakao je Raka Đurović za "Informer".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija