• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: informer

07.11.2022

17:50

JUGOSLAVIJA NA MUNDIJALU! ČILE 1962. GODINE Šekularac zaludeo svet (VIDEO)

printscreen

Fudbal

JUGOSLAVIJA NA MUNDIJALU! ČILE 1962. GODINE Šekularac zaludeo svet (VIDEO)

Podeli vest

Vodimo vas kroz istorijat učešća reprezentacije Jugoslavije na Mundijalima, na redu je nastup u Čileu 1962. godine. Reprezentacija Jugoslavije na Svetskom prvenstvu u Čileu 1962. godine bila je četvrta, što je do dana današnjeg ostao najbolji rezultat naše selekcije na svetskoj smotri. Svet je zaludeo fudbaler Dragoslav Šekularac, jedini čovek koji je dobio ocenu 11 od "Frans Fudbala".

Takmičenje je počela od kvalifikacija, gde je najpre morala da eliminiše Poljsku (2:1, 1:1), a zatim prvaka Azijske zone, u ovom slučaju Južnu Koreju (5:1, 3:1). Bila je to nova generacija "plavih" predvođena trenerskom komisijom u sastavu Ljubomira Lovrića, Prvoslava Mihajlovića i Huga Ruševljanina. Najviše se očekivalo od Dragoslava Šekularca, koji je po mišljenjima mnogih zapravo bio i jedan od najboljih igrača u Čileu.

 

GRUPA SA SSSR, KOLUMBIJOM I URUGVAJEM


Jugoslavija je bila u grupi sa Sovjetskim Savezom, Urugvajem i Kolumbijom. Na startu je odmerila snage sa rivalom iz Evrope i poražena je 2:0. Nakon toga, sreća je bila na strani naše selekcije i pobeđeni su najpre Urugvajci (3:1), pa Kolumbija (5:0). Najviše su se proslavili Milan Galić i Dražen Jerković, koji su bili strelci protiv obe južnoameričke selekcije. Ovakav učinak bio je dovoljan za drugo mesto u grupi i zakazanu četvrtinu finala sa Zapadnom Nemačkom.

Meč je odigran u Santjagu pred nešto više od 60.000 gledalaca. Rezultat je dugo bio 0:0, a onda je u finišu Petar Radaković doneo pobedu (1.0) na asistenciju Galića. Prethodno je Radakoviću pukla arkada, ali je odbio da napusti igru. Izašao je samo na pet minuta da mu lekar sanira povredu i vratio se na teren. Žrtvovanje mu se isplatilo. 


U polufinalu su se sastali sa Čehoslovačkom i meč je po rasporedu trebalo da bude odigran u Santjagu. Međutim, u drugom polufinalu snage su odmerili Brazil i domaćin Čile i procena organizatora bila je da je taj meč atraktivniji, pa je zamenila mesta odigravanja. Tako je Jugoslavija igrala u Vinja del Mar pred manje od šest hiljada gledalaca. Čehoslovaci su slavili 3:1, a jedini gol za naš državni tim dao je Jerković.

U borbi za treće mesto, Jugoslavija se sastala sa Čileom, koji je u polufinalu poražen od Brazila. Ceo stadion navijao je za domaćina, koji je i slavio golom u poslednjem napadu (1:0). Pogodak je najverovatnije bio autogol Vlatka Markovića, mada je pripisan Eladiju Rohasu. 

 

ŠEKULARAC POKUPIO SVE SIMPATIJE


Posebno se istakao Dragoslav Šekularac, koji je na meču sa Čileom briljirao. On je jedini igrač u istoriji kojem je prestižni "Frans Fudbal" dao ocenu 11, iako se ocenjivalo do deset. Drugoj Zvezdinoj Zvezdi to je bila jedna od najlepših uspomena iz karijere.

 

Foto: Reuters

Dragoslav Šekularac, najbolji igrač Jugoslavije 1962. godine

Foto: Reuters

 


- Taj period oko 1960. godine bio je najlepši koji sam doživeo. Sve ostalo je bilo maltretiranje, vojska, kazne i slično. Mundijal u Čileu ostao je nešto najlepše što sam doživeo. Sećam se da sam od "Frans Fudbala" dobio 11 i to je ostalo zapisano za sva vremena. Kao što je ostalo zapisano da su mi protivnički igrači nakon utakmice napravili špalir kroz koji sam prošao u svlačionicu ispraćen njihovim aplauzima. To se ne zaboravlja i za to je vredelo igrati - prisetio se Šekularac.

JUGOSLAVIJA U ČILEU


Grupna faza
Sovjetski Savez - Jugoslavija 2:0
Jugoslavija - Urugvaj 3:1
Jugoslavija - Kolumbija 5:0
Četvrtina finala
Jugoslavija - Zapadna Nemačka 1:0
Polufinale
Čehoslovačka - Jugoslavija 3:1
Treće mesto
Čile - Jugoslavija 1:0


Za reprezentaciju Jugoslavije nastupali su: Milutin Šoškić, Srboljub Krivokuca, Vladimir Durković, Vlatko Marković, Fahrudin Jusufi, Slavko Svinjarević, Žarko Nikolić, Vladimir Popović, Dragoslav Šekularac, Petar Radaković, Željko Matuš, Vasilije Šijaković, Željko Perušić, Dražan Jerković, Milan Galić, Josip Skoblar, Vojislav Melić, Vladimir Kovacević, Andrija Anković, Muhamed Mujić, Radoslav Bečejac, Nikola Stipić. Selektorsku komisiju činili su Ljubomir Lovrić, Prvoslav Mihajlović i Hugo Ruševljanin.

 

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ISTORIJAT: SVETSKO PRVENSTVO 1962. GODINE, BRAZILOVA ODBRANA TITULE
Fudbal

ISTORIJAT: SVETSKO PRVENSTVO 1962. GODINE, BRAZILOVA ODBRANA TITULE

Vodimo vas kroz istorijat Svetskih prvenstava, na redu je Mundijal 1962. godine. Svetsko prvenstvo 1962. godine održano je u Čileu od 30. maja do 17. juna, a osvojio ga je Brazil. Bio je to drugi put u istoriji Mundijala da je neka reprezentacija uspela da odbrani titulu prvaka sveta, pošto je pre „karioka" to pošlo za rukom Italiji

07.11.2022

16:34

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14