• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. M.

13.11.2022

13:33

DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI MUNDIJAL 1962. U ČILEU! Povrede, ružan fudbal, Šeki umesto Pelea i poslednja odbrana trona

printscreen

Fudbal

DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI MUNDIJAL 1962. U ČILEU! Povrede, ružan fudbal, Šeki umesto Pelea i poslednja odbrana trona

Podeli vest

Svetsko prvenstvo u 1962. godine ne bi bilo održano u Čileu da nije bilo maestralnog govora Karlosa Ditborna, koji je na FIFA kongresu 1956. ubedio članice da njegovoj zemlji pruže priliku da organizuje Mundijal.

„Možemo da organizujemo Svetsko prvenstvo već sutra. Imamo sve", tvrdili su iz Argentine, koja je bila favorit za dobijanje organizacije. 


Predstavnik FS Čilea Ditborn je to iskoristio i u govoru rekao: „Zato što nemamo ništa, želimo da uradimo sve".


Čile je dobio 32 glasa, a Argentina 10, ali je malo falilo da novom domaćinu zaista ne ostane ništa. 


Najjači zemljotres


Valdivija, jedan od gradova domaćina, razorena je 22. maja 1960. godine u najjačem zemljotresu ikada zabeleženom (9,5 stepeni po Rihterovoj skali). 

Foto: Printscreen You Tube

Grad domaćin razoren u zemljotresu dve godine pre Mundijala: Valvidija


Talka, Konsepsion i Talkahuano su takođe pogođeni u elementarnoj nepogodi, pa se igralo samo na četiri lokacije - u Santjagu, Rankagvi, Vinji del Mar i Ariki.


Na turnir se kvalifikovalo 16 selekcija, među kojima i Jugoslavija. Turnir su obeležile brojne povrede. Navodno se u prva četiri dana povredilo čak 50 fudbalera, a među „stradalima" bio je i slavni Brazilac Pele.


Fudbal je dobio novi zvezdu u vidu Dragoslava Šekularca, koji je posle ovog turnira postao meta Juventusa u koji nikad nije otišao, kako je sam rekao, zbog zabrane komunista.


Igrao se ružan fudbal jer su mnoge reprezentacije prihvatile katenaćo Italijana, pa je tako broj golova prvi put pao ispod tri po meču u proseku (2,78).


Garinča je sa po dva gola u četvrrtfinalu i polufinalu bio heroj Brazila, a u finalu je proradio Amarildo koji je bio Peleova zamena.


Brazil je u Čileu postao poslednji tim koji je odbranio titulu prvaka sveta savladavši u finalu Čehoslovake sa 3:1.

Foto: Printscreen You Tube

Vladimir Vlatko Marković tvrdio da je namerno postigao autogol: Detalj sa meča Čile - Jugoslavija


Čehoslovaci su bili fizički spremniji od Jugoslovena i slavili sa 3:1 u polufinalu, a u meču za treće mesto naša selekcija poražena je od Čilea sa 1:0.

DESILO SE 1962. U ČILEU

- Reprezentativac Jugoslavije Vladimir Vlatko Marković, bivši igrač zagrebačkog Dinama i kasnije dugogodišnji predsednik Fudbalskog saveza Hrvatske, izabran je u idealni tim prvenstva u Čileu. On je svojevremeno dao izjavu kako je namerno dao autogol u meču za treće mesto protiv Čilea „i tako počeo da iznutra ruši mrsku mu Jugoslaviju".


-  Bugarska je u Čileu dve utakmice izgubila i jednu odigrala nerešeno, čime je produžila niz bez pobeda na Mundijalima na 17 mečeva (11 poraza i šest remija). Prvu pobedu Bugari će ostvariti tek u Sjedinjenim Američkim Državama 1994.


 - Vaclav Mašek iz Čehoslovačke postigao je najbrži gol na Mundijalima. On se u porazu od Meksika (3:1) u strelce upisao posle 15 sekundi. Njegov rekord bio je na snazi sve do 2002. godine kada ga je srušio Hakan Šukur. Turčinu je trebalo 11 sekundi da se upiše u strelce u meču za treće mesto protiv domaćina Južne Koreje.


- Brazilski sudija Žoao Ezel Filjo sudio je sepektakularan meč između Sovjetskog Saveza i Kolumbije (4:4) i bio optužen da je namerno pomagao Južnoamerikancima. SSSR je vodio sa 4:1 na 22 minuta kraja, ali Kolumbijci su uspeli da dođu do boda. Filjo je kasnije izjavio: „Naravno da sam pomogao Kolumbiji! Ja sam poreklom Mađar i mrzim Ruse otkako su 1956. okupirali moju dedovinu.

Levičarski grad


Tako je propuštena prilika za najbolji rezultat u istoriji Mundijala, pa je izjednačen rezultat iz Montevidea sa prvog Svetskog prvenstva 1930. godine.


Duel polufinala između Čehoslovačke i Jugoslavije odigran je u levičarskom gradu Vinja del Mar jer su gradski funkcioneri hteli uživo da posmatraju duel „dva najbolja socijalistička tima".

Po mnogima najbolji golman svih vremena, Lav Jašin, u Čileu je bio u lošoj formi. O tome svedoči i podatak da mu je u remiju sa Kolumbijom Marko Tulio Kolj dao gol direktno iz kornera.


Brazilski as Vava postao je u Čileu prvi fudbaler koji je postigao gol u dva finala Mundijala, jer se prethodno upisao u strelce četiri godine ranije u Švedskoj.


Kasnije su njegov podvig ponovili Pele (1958. i 1970), Paul Brajtner (1974. i 1982) i Zinedin Zidan (1998. i 2006).


Ujedinjene nacije Španije


Španija je u Čileu predstavila tim od ujedinjenih nacija. Imali su velemajstora iz Argentine Alfreda di Stefana, kog je povreda sprečila da pokaže znanje u Čileu, Eulogija Martineza iz Paragvaja, slavnog Mađara Ferenca Puškaša i Hozea Santamariju iz Urugvaja.


Čak šest fudbalera podelilo je titulu najboljeg strelca - Garinča i Vava iz Brazila, Leonel Sančez iz Čilea i Mađar Florijan Albert, Valentin Ivanov iz SSSR i Jugosloven Dražan Jerković. 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15