• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. G.

07.02.2023

06:50

SPORTISTI SU ŠPIJUNI VIŠE OD 100 GODINA! Nemački fudbalski trener Karsten Linke odavao tajne Rusima, a nije jedini!

printscreen

Fudbal

SPORTISTI SU ŠPIJUNI VIŠE OD 100 GODINA! Nemački fudbalski trener Karsten Linke odavao tajne Rusima, a nije jedini!

Podeli vest

Nemački fudbalski trener Karsten Linke, koji je uhapšen zbog odavanja državnih tajni Rusima, samo je jedan od mnogih sportskih radnika koji su tokom karijere radili kao tajni agenti

Nemački trener Karsten Linke (52) samo je poslednji u nizu sportskih radnika za koje se ispostavilo da su radili i kao špijuni! Tajni agenti i obaveštajci u sportu postoje više od 100 godina, a neki od njih bili su veliki šampioni i veoma poznati sportisti u svoje vreme.

Podsetimo, nemačka policija je 21. decembra 2022. uhapsila Karstena Linkea, jer se ispostavilo da je kao oficir nemačke obaveštajne službe BND odavao važne informacije ruskim kolegama. Priča je isplivala u javnost tek tokom proteklog vikenda, jer Nemci nisu želeli da se pročuje velika bruka.

Znao sve tajne

Filtrirao informacije

Linke je bio "veliko uho", odnosno čovek kojem su ostali špijuni davali važne informacije o vojsci, ratovima, korupciji
Nemački mediji

Linke je bio takozvano veliko uho, odnosno čovek kojem su ostali špijuni davali važne informacije o vojsci, ratovima, korupciji, drugim vladama, teroristima i trgovcima oružjem, pišu nemački mediji. On ih je prikupljao, a onda one najvažnije izdvajao i slao pojedinačnim ministarstvima, saveznoj vladi i vojsci. Sve to je radio strogo poverljivo, ali se ispostavilo da je tokom novembra odavao tajne i Rusima, zbog čega je uhapšen.

Čitav slučaj podsetio je na mnoge ličnosti iz sveta sporta u prošlosti koje su se bavile špijunažom. Prvi poznati špijun u svetu sporta bio je ruski fudbaler Fjodor Sokolov (1890-1971), navodi sajt "Spajskejp".

Popesku radio za Sekuritateu

Nekadašnji kapiten fudbalske reprezentacije Rumunije Georgi Popesku (55) svojevremeno je priznao da je radio za rumunsku tajnu policiju Sekuritateu, za vreme režima Nikulaja Čaušeskua. Slavni fudbaler je navodno pismeno obaveštavao policiju o svemu što se dešavalo u rumunskom fudbalu.


- Sokolov je verovatno prvi poznati sportista koji je bio obaveštajac. Bio je golman Rusije, koja je učestvovala na Olimpijskim igrama 1912. godine. Negde posle 1917. odmetnuo se od režima i počeo da špijunira za britansku tajnu službu. Kasnije je služio u vojsci Finske. Ruski kontraobaveštajci su više puta hteli da ga ubiju, ali im je zametnuo trag i postao državljanin Švedske pod imenom Peter Salin -  prenosi pomenuti portal.

Među špijunima su čuveni američki glumac Sterling Hejden (1916-1986), koji se u mladosti bavio jedriličarstvom, kao i Dejv Sajm (1936-2016), bivši olimpijac i atletski rekorder iz Nju Džersija.
"Dejv Sajm je bio rekorder na 100 i 220 metara, kao i u trci sa preponama. Tokom Olimpijskih igara 1960. godine bio je deo CIA i operacije "Aerodinamika". Cilj mu je bio da sovjetske sportiste ubedi da prebegnu u SAD", navodi portal "Spajskejp" i dodaje da je identičnu ulogu tokom tih Igara imao i olimpijski šampion u skoku s motkom Don Brag.

Olimpijska šampionka radila za KGB

Darja Domračeva (36) osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. godine u bijatlonu, a mnogi su njen nastup pratili jer je u prošlosti bila agent beloruskog ogranka KGB-a. Mnogi su se, nakon medalje, šalili da je njoj bilo lako da je osvoji, pošto je navikla da trči i da puca u teškim uslovima.


Špijun je bio i mačevalac Jerži Pavlovski (1932-2005), koji je pored sportske karijere bio i major vojske Poljske. Uhapšen je pod sumnjom da je špijunirao za jednu zemlju NATO pakta sredinom sedamdesetih.

Lovac na talente

Američkog atletu Morisa Moa Berga (1902-1972) sajt "Spajskejp" naziva "najčudnijim čovekom koji je ikad igrao bejzbol". Govorio je deset jezika, a posle bejzbol karijere radio je kao obaveštajac u Norveškoj, gde je prikupljao podatke o planovima nacističke Nemačke.
Na listi se nalazi i čuveni hokejaški golman Vladislav Tretjak (70), sadašnji predsednik Hokejaškog saveza Rusije i član ruskog parlamenta. Prema pisanju pomenutog sajta, za njega se sumnja da je špijunirao za ruske i sovjetske službe i da je bio posmatrač mladih talenata za KGB.

 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija