• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.11.2023

06:40

Na današnji dan: Bitka za Beograd i razbijena glava Huanita

Printscreen You Tube

Fudbal

Na današnji dan: Bitka za Beograd i razbijena glava Huanita

Podeli vest

Na današnji dan 30. novembra 1977. godine reprezentacija Jugoslavije izgubila je od Španije sa 1:0 (0:0) u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Pre tačno 46 godina naša selekcija je na "Marakani" odigrala odlučujući duel sa "crvenom furijom" za plasman na Mundijal 1978. u Argentini, ali ga je neslavno završila. 

Našem timu trebao je trijumf od najmanje dva gola razlike, dok je gostima odgovarao i minimalan poraz. Španci su na kraju slavili pogotkom Rubena Kana u 71. minutu, ali je utakmica ostala u senci rata na terenu i razbijene glave španskog reprezentativca. 

Foto: Printscreen You Tube

 

Uprkos hladnom novembarskom danu na "Marakani" se okupilo preko 65.000 navijača u nadi da će jugoslovenski reprezentativci ostvariti cilj. Ali i sa željom da se osvete gostima za neprijatan doček koji su naši igrači imali u prvoj utakmici odigranoj na Pirinejima. Domaća publika napravila je paklen ambijent, toliko da su se gosti morali da zagrevaju u svlačionici, plašeći se da ne budu pogođeni nećim sa tribina.

Na klupi našeg tima sedela je svojevrsna tročlana selektorska komisija koju su činili Marko Valok, Stevan Vilotić i Gojko Zec. Ekipu je kao kapiten predvodio Ivica Šurjak, dok je na desnom krilu bio Danilo Popivoda, iza njih braća Safet i Sead Sušić, a u samom špicu visoki Miodrag Kustudić.

Ekipe su ratnički nastrojene izašle na teren, od prvog minuta igralo se izuzetno grubo sa čestim prekidima, a plan našeg tima bio je da dugim loptama u kaznenom prostoru pronađe odličnog skakača Kustudića, ali takva igra nije dala nikakve rezultate, pa se na odmor otišlo 0:0. U istom ritmu nastavili se i u drugom, a onda se sve promenilo u 71. minuru, kada je Ruben Kano posle centaršuta Kardenonjose na drugoj stativi uhvatio volej i savladao golmana Ivana Katalinića za muk na "Marakani". 

Selektor "furije" minut kasnije odlučio je da napravi izmenu i iz igre izvede Huna Gomeza popularnog Huanita, ali ni slutio nije da će taj njegov potez izazvati haos. Dok je španski igrač prilazio svojoj klupi okrenuo se prema publici i isprovocirao ih pokazujući palac na dole. U tom trenutku jedna boca doletela je sa zapadne tribine i pogodila Huanita pravo u glavu.

Foto: Printscreen You Tube

Španski reprezentativac Huanito provocirao navijače na "Marakani" pokazujući palac na dole

Reprezentativac "furije" pao je na teren, okrvavljene glave, nakon čega je nastao opšti metež na terenu. Došlo je i do koškanja na terenu i guranja među igrača i činilo se da će utakmica biti prekinuta. Ipak, pošto je provokator Huanito na nosilima odnet u svlačionicu, meč je nastavljen i na kraju završen trijumfom Španaca, dok se naša reprezentacija oprostila od odlaska na Mundijal.

Tako je nastala priča o "bici za Beograd", kako su španski mediji pisali tada, a i danas, o čuvenoj utakmici na "Marakani" u kojoj je Huanito dobio flašu u glavu. Inače, španski reprezentativac je 15 godina posle tog meča u Beogradu, tačnije 2. aprila 1992. godine, poginuo u saobraćajnoj nesreći blizu Toleda. 

 

Jugoslavija - Španija 0:1 (0:0)

 

Grad: Beograd. Stadion: "Marakana". Gledalaca 65.000. Sudija: Kenet Brns (Engleska)
Golovi: Ruben Kano 71. minut. Žuti kartoni: Boljat, Mužinić - Ruben Kano, Huanito, Marselino, Migeli

Jugoslavija: Katalinić, Hatunić, Boljat, Stojković, Trifunović, Mužinić, Popivoda (Halilhodžić od 62. minuta), Safet Sušić, Šurjak, Sead Sušić (Vukotić od 62. minuta), Kustudić
Selektor: Marko Valok

Španija: Miguel Anhel, Marselino, Miguelito, San Hose, Kamaćo, Leal, Piri (Olmo od 15. minuta), Asensi, Kardenoza, Huanito (Dani od 75. minuta), Ruben Kano
Selektor: Ladislav Kubala

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nosilac opozicione liste se tukao s policijom, podržavao pajser brigade, prekršajno osuđivan... Evo kako Bora Solunac tumači uljudnost i pristojnost!
Politika

Nosilac opozicione liste se tukao s policijom, podržavao pajser brigade, prekršajno osuđivan... Evo kako Bora Solunac tumači uljudnost i pristojnost!

Nosilac zajedničke liste 12 opozicionih stranaka i pokreta, Borislav Novaković, koji u kampanji tvrdi da se zalaže za uljudnost i transparentnost u politici, tukao se s policijom, lažno glasao iz Soluna, podržavao pajser brigade omladine Narodne stranke, i preršajno je osuđivan za privredne prestupe. Osim toga, primao je platu za posao na koji nije dolazio.

21.05.2024

10:49

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija