• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

20.12.2023

07:00

Derbi odlučuje o jesenjem prvaku! Partizan se uzda u strance, Zvezda u svoju decu!

Starsportphoto

Fudbal

Derbi odlučuje o jesenjem prvaku! Partizan se uzda u strance, Zvezda u svoju decu!

Podeli vest

Dva najveća srpska kluba danas će se sastati u Humskoj (18.00, Arena premijum 1) u sklopu 9. odloženog kola Superlige.

Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde odmeriće snage u 171. "večitom derbiju", a taj duel ujedno će odlučiti i ko će sa epitetom jesenjeg prvaka otići na zimsku pauzu!

Trenutna razlika je dva boda u korist lidera sa "Marakane", koji je u minulih mesec dana uspeo da preokrene stanje na tabeli i nadoknadi "minus šest". Izabranici Baraka Bahara iskoristili su kikseve crno-belih protiv TSC-a, niškog i kragujevačkog Radničkog, podigli su formu u poslednje vreme i zato sa ulogom blagog favorita ulaze u okršaj sa komšijama.

Uostalom, to potvrđuju i kladionice. Kvota na pobedu crveno-belih je 2,05, dok je na "parni valjak" čak 3,90, a na remi 3,60.

Zvezda je vezala sedam trijumfa u domaćem prvenstvu, u međuvremenu je ispala iz Lige šampiona, odnosno Evrope i može sada maksimalno da se posveti odbrani titule. Ono što joj još ide na ruku jesu sjajne partije momaka koji su ponikli u Omladinskoj školi, pre svih, Koste Nedeljkovića, Vladimira Lučiča i Jovana Mijatovića, koji je na 13 mečeva u Superligi dao čak osam golova. Svakako, tu je i očigledan povratak u formu Aleksandra Kataija, jer on odlično zna kako se igraju i dobijaju derbiji.

Foto: ATA Images

Katai u duelu sa Belićem i Nathom

S druge strane, situacija sa strancima nije baš idealna. Šerif Ndijaje je jasno izrazio nezadovoljstvo, status prvotimca izgubio je i Žan Filip Kraso, dok ni Piter Olanjinka ne pokazuje u punoj meri ono što se od njega očekuje. Na sve to, povređen je i važan šraf Mirko Ivanić.

Ipak, jedna od možda i najvažnijih stavki je tradicija. Crveno-beli na stadionu u Humskoj nisu slavili skoro osam godina, tačnije od 27. februara 2016. kada je bilo 2:1. Tada je na klupi sedeo Miodrag Božović, a strelci su bili Ibanjez i Vijeira.

Foto: ATA Images

Barak Bahar

- U derbiju nema favorita, moramo da imamo poštovanje prema protivniku. Dugo su vodili na tabeli, imali 13 uzastopnih pobeda. To dovoljno govori o njihovom kvaitetu, zato treba da budemo skromni i da profesionalno pristupimo utakmici. To što nismo slavili na njihovom stadionu toliko godina govori nešto - rekao je Barak Bahar.

Kada je reč o Partizanu, jasno je da su slabi rezultati u poslednje vreme uzdrmali ekipu i da sigurno igrači osećaju pritisak nakon olako ispuštene bodovne prednosti. Imaju crno-beli u svom timu pojedince koji mogu jednim potezom da reše meč i to su stranci, jer se igra vrti oko Bibarsa Natha, Gajasa Zahida i Mateusa Saldanje.

Izraelac je već starosedeoc u Humskoj, od leta 2019. je tu, zvanično je i zamenik kapitena i neko ko itekako zna kako je igrati "večiti derbi". Iskusni vezista umeo je u prošlosti i da zatrese mrežu Crvene zvezde i sigurno će i danas svaki napad počinjati od njega.

Foto: Starsportphoto

Osman Bukari i Sveta Marković

Zahid je svojom lucidnošću, ali i sa šest golova i tri asistencije, apsolutno opravdao epitet pojačanja, dok je Saldanja neko na koga odbrana crveno-belih posebno mora da obrati pažnju. Brazilac je sa 13 pogodaka prvi strelac Superlige i sigurno će biti najveća opasnost za golmana Omrija Glazera.

Poslednji put "parni valjak" je na svom stadionu u prvenstvu slavio protiv Zvezde pre malo više od četiri godine, tačnije 22. septembra 2019. Tada je bilo 2:0, mrežu su zatresli Sejduba Suma i Zoran Tošić, a na klupi je sedeo Savo Milošević.

Ipak, ono što sada nikako ne ide na ruku izabranicima Igora Duljaja jeste evidentan pad forme, a pogotovo jako loša igra u odbrani u poslednje vreme. Na minulih pet utakmica crno-beli su primili čak 11 golova, od čega većinu nakon prekida.

Foto: Starsportphoto

Igor Duljaj

Takođe, činjenica da će južna tribina biti danas prazna, jer su "grobari" odlučili da nastave bojkot, sigurno će biti dodatni hendikep za ekipu koja, za razliku od komšija, neće imati taj neophodan vetar u leđa od najvatrenijih pristalica.

- Igrači su motivisani, jer su nedavno i na košarkaškoj utakmici osetili amotsferu i šta znači bodriti voljeni klub. Zvezda ima puno brzih i kvalitetnih igra;a, među njima Aleksandra Kataija, mladog Jovana Mijatovića, tu je i Aleksandar Dragović, kojeg znam još iz Ukrajine. Za nas je važno da budemo koncentrisani. Očekujem jako težak meč, sa puno duela, trčanja, borbe... Od mene momci nemaju nikakav pritisak, jedini zahtev je da vredno rade, budu pošteni prema sebi i da na terenu daju sve što mogu - poručio je Igor Duljaj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!

Nastavlja se Kurtijev fašistički teror. Kurtijeva fašistička policija je 20.5.2024. sa puškama i pancirima upala u ekspoziture Banke poštanske štedionice (BPŠ) u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, i opljačkala ih! Kukavica Kurti se plaši i Vučićeve senke, pa je Kurti sačekao da predsednik Vučić ode u SAD, i tek onda „uhapsio“ ekspoziture BPŠ. Fašista Kurti već godinama „hapsi“ i srpske apoteke i bakalnice.

21.05.2024

17:02

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija