• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: M. G.

21.02.2024

16:45

Zvanično! Liga šampiona više neće biti ista, ovako će izgledati od jeseni!

EPA

Fudbal

Zvanično! Liga šampiona više neće biti ista, ovako će izgledati od jeseni!

Podeli vest

Fudbalska Liga šampiona kakvu smo dosad poznavali odlazi u istoriju! Kako je potvrdila Evropska fudbalska unija (UEFA), najjače kontinentalno takmičenje od sezone 2024/25. igraće se u totalno novom formatu, kakav dosad nije viđen.

Čelnici UEFA danas su se i zvanično oglasili i putem svog zvaničnog sajta objasnili kako će izgledati najgledanije i najatraktivnije fudbalsko takmičenje u Evropi.

Prva i osnovna razlika je da u Ligi šampiona više neće učestvovati 32, već 36 ekipa, kao i da više neće biti osam grupa sa po četiri tima. Po novom formatu, svaki od 36 klubova će igrati po osam mečeva (četiri kod kuće, četiri u gostima), a za razliku od dosadašnje prakse, svih osam protivnika biće različiti.

 

Nema grupne faze, formira se jedinstvena tabela

Foto: fss

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin

 

Najbitnija stavka je da će svi biti svrstani na jednu tabelu, gde će rangiranje biti izvršeno s obzirom na ostvarene rezultate. Pošto više nema takmičenja po grupama, mnogi se pitaju po kom parametru će UEFA određivati ko će sa kim igrati u toj preliminarnoj fazi.

Kako je objašnjeno, timovi će biti podeljeni na četiri šešira, koji će biti određeni po UEFA koeficijentu. To znači da će svaki klub koji bude u grupnoj fazi dobiti po dva rivala iz svakog šešira, a daljim žrebom biće utvrđeno koja četiri meča će odigrati kod kuće, a koja na strani.

"Prema novom formatu, timovi će odigrati osam utakmica u novoj fazi Lige šampiona. Više neće igrati sa tri protivnika dvaput (kod kuće i u gostima), već će se umesto toga suočiti sa osam različitih timova, igrajući polovinu tih mečeva kod kuće, a polovinu u gostima. Da bi se odredilo osam različitih protivnika, timovi će biti raspoređeni u četiri šešira. Svakt tim će igrati protiv dva rivala iz svakog od tih šešira", navela je UEFA.

 

Nova pravila u nokaut fazi

Foto: Tanjug

Prošlogodišnje finale Lige šampiona Siti - Inter

 

Što se tiče nokaut faze Lige šampiona, stvari stoje ovako. Prvih osam ekipa na tabeli svih timova imaće direktnu prohodnost u osminu finala. One ekipe koje završe od devetog do 24. mesta igraće svojevrsni baraž, to jest dvomeče po sistemu deveti protiv 24. tima, deseti protiv 23. itd... 

Timovi koji prođu taj baraž, priključiće se učesnicima osmine finala i od tada, pa sve do finala, Liga šampiona biće igrana kao i dosad - dvomeči kod kuće i na strani u osmini, četvrtfinalu i polufinalu, a jedan meč u finalu.

Ono što se menja u odnosu na trenutni format je to da ekipe koje budu ispod 24. mesta u Ligi šampiona automatski završavaju takmičenje u Evropi. Dakle, ne prelaze u Ligu Evrope ili Ligu konferencija, što je bio slučaj dosad.

 

Liga Evrope i Liga konferencija

 

Kako je UEFA saopštila, od naredne sezone menja se format Lige Evrope i Lige konferencija. Odnosno, i ta dva takmičenja imaće po 36 ekipa i biće vrlo slično koncipirana kao Liga šampiona.

"Slične promene formata biće primenjene na UEFA Ligi Evrope i Ligi konferencija (osam mečeva sa osam različitih protivnika u ligaškoj fazi). Pritom, i u ta dva takmiečnja učestvovaće po 36 timova u preliminarnoj rundi", objašnjeno je iz UEFA.

 

Kvalifikacije

 

Što se tiče kvalifikacija za preliminarnu fazu Lige šampiona, ona ostaje ista. To znači da će i dalje biti igrana četiri pretkola Lige šampiona, sa plej-ofom kao poslednjim stepenikom do elite. Nova stavka je da će UEFA morati da odredi nova četiri učesnika Lige šampiona, pošto broj timova sa 32 skače na 36.

Evropska fudbalska unija objasnila je i koje četiri ekipe imaju prohodnost u ligaški deo takmičenja.

"Mesto broj jedan pripada trećeplasiranom klubu u prvenstvu na petoj poziciji po UEFA koeficijentu. Mesto broj dva biće dodeljeno šampionu najbolje rangirane lige koja trenutno nema direktnog učesnika u eliti, a mesta tri i četiri pripašće ekipama čije lige budu imale najbolji kolektivni učinak u jednoj sezoni", navodi UEFA.
 

Odakle kreću srpski klubovi?

Foto: Starsportphoto

Borba za titulu i Ligu šampiona: Fudbaleri Partizana i Zvezde

 

Odranije je poznato da Srbija od sezone 2024/25. neće imati direktnog učesnika u preliminarnoj fazi Lige šampiona. Šampion Superlige igraće plej-of za Ligu šampiona, odnosno poslednju kvalifikacionu fazu, dok će drugoplasirani takođe u kvalifikacije, ali među timove koji nisu šampioni svojih država. U prevodu, prvak Srbije će u takozvanu "Stazu šampiona", gde će biti prvaci zemalja ispod desetog mesta na UEFA rang listi, dok će vicešampion u "Stazu pratilaca", gde bi mogao da naleti na timove iz Portugala, Holandije, Turske...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija