• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Tomković

14.03.2024

11:25

Zvezdi otvoren autoput, Partizan po minskom polju! Evo šta nas čeka do plej-ofa Superlige!

Starsportphoto

Fudbal

Zvezdi otvoren autoput, Partizan po minskom polju! Evo šta nas čeka do plej-ofa Superlige!

Podeli vest

Fudbaleri Crvene zvezde vratili su se na čelo tabele Superlige Srbije, pošto su pobedili Radnički u Nišu 2:0 i iskoristili kiks Partizana, koji je poražen na svom terenu od Napretka 1:0.

Crveno-beli posle 25 rundi imaju dva boda više u odnosu na večitog rivala. Do plej-ofa ostalo je da se odigra još pet kola. Ko bude prvi na tabeli nakon 30 mečeva, taj će u plej-ofu ući s dva benefita koja se posebno vrednuju. Biće domaćin trećeg večitog derbija i u slučaju da beogradski rivali budu bodovno izjednačeni po završetku plej-ofa onda će titula pripasti onome ko je bio prvi pred doigravanje.

Opšti utisak u ovom trenutku je da se preko noći sve okrenulo, naročito u odnosu na raspoloženje posle 172. derbija završenog 2:2. Sad je Zvezda i u bodovnoj i u psihološkoj prednosti, a na osnovu letimičnog pogleda na raspored do plej-ofa deluje da je crveno-belima otvoren auto-put do prvog mesta, dok će četa Igora Duljaja morati da hoda po minskom polju. 

Od preostalih pet rivala s kojima će igrati aktuelni šampion, samo su dva uspevala da ga savladaju u poslednjih deset prvenstvenih susreta. Prvi sledeći Zvezdin protivnik je Radnički iz Kragujevca, kojeg je sastav s "Marakane" dobio u sedam od poslednjih deset okršaja. Radnički je prošle godine otkinio bod u Ljutice Bogdana (1:1), ali krajem maja kad je šampionska trka bila uveliko gotova. Slično je bilo i u sezoni 2014/15, kad je Partizan osvojio titulu, a Zvezdu na tri kola pre kraja sezone nimalo nije zaboleo poraz od Radničkog na "Marakani" 2:1. To je jedini trijumf Kragujevčana protiv Zvezde u ovom veku! Međutim, podatak koji bi mogao da bude značajniji od istorije međusobnih susreta, jeste trenutna forma momaka iz Šumadije. Oni imaju sedam uzastopnih pobeda i vodeći su u Srbiji na tabeli forme!

 

Foto: Starsportphoto

Radnički Kragujevac - Crvena zvezda

 

Crveno-beli će, potom, u 27. kolu gostovati Javoru, protiv kojeg imaju skor od osam pobeda i dva remija. Ivanjičani su poslednji put iznenadili Zvezdu u oktobru 2020. kad su u Beogradu sačuvali 0:0, a pre toga u novembru 2019. na svom terenu izvukli su 1:1. Ekipa Radovana Ćurčića trenutno se nalazi u opasnoj zoni, izvesno je da će igrati u plej-autu, ali svaki bod značiće joj u borbi za opstanak. Nekadašnji selektor A i mlade reprezentacije Srbije bio je i pomoćnik u stručnom štabu Partizana kod Sava Miloševića, pa bi i taj emotivni deo možda mogao dodatno da ga motiviše u duelu sa Zvezdom - da pomogne i sebi i Partizanu.

Čiste sigurice za Zvezdu biće utakmice sa IMT-om i Železničarom iz Pančeva, jer će oba debitanta u Superligi gostovati na "Marakani" prvi put u istoriji. Jedina potencijalna mina za Zvezdu u poslednja tri kola biće gostovanje Radniku u Surdulici. Uz Radnički iz Kragujevca to je jedini tim koji je u poslednjih deset susreta sa Zvezdom uspevao da osvoji sva tri boda. Doduše uz osam poraza i jedan remi. Radnik je osvoji bod u Ljutice Bogdana u decembru 2021. godine (1:1), a nepuna dva meseca ranije, u oktobru, na svom terenu savladao je crveno-bele sa 2:1. Pitanje je samo da li tim koji je ubedljivo poslednji u Superligi Srbija ima snage da nanaese štetu najplaćenijoj ekipi u istoriji domaćeg fudbala.

 

Foto: Starsportphoto

Radnik Surdulica - Crvena zvezda

 


S druge strane, čak i ako se Crvena zvezda saplete na nekoj od narednih prepreka, veliko je pitanje hoće li Partizan uspeti to da iskoristi, odnosno da se eventualno vrati na čelo tabele ili izjednači sa večitim rivalom. Četiri od narednih pet protivnika "parnog valjka" uspeli su u poslednjih deset sudara barem dva puta da savladaju ekipu iz Humske!

Izabranici Igora Duljaja za vikend gostuju u Lučanima, a Mladost je u poslednjih deset međusobnih susreta odnela dve pobede. Poslednju u maju 2021. u Lučanima kad je bilo 2:1, a pre toga u oktobru 2019, takođe pred svojim navijačima - 1:0.

Crno-belima u 27. kolu na noge dolazi streptomicin - Nenad Lalatović! I pritom na klupi Spartaka, koji je inače znao poslednjih godina često da zagorča život Partizanu. Lalatović je kao trener vodio 28 puta utakmica protiv "parnog valjka" i ima čak devet pobeda, pet remija i 14 poraza! Dakle, svaki drugi put ne gubi od crno-belih.

 

Foto: Starsportphoto

Nenad Lalatović protiv Partizana

 


Spartak je, s druge strane, slavio tri puta u poslednjih deset ligaških obračuna sa timom sa Topčiderskog brda. Spartak je u Humskoj pobedio 1:0 u novembru 2022, pre toga u junu 2020. u Subotici 3:2, a iz Beograda je odneo ceo plen i u martu 2019. kad je bilo 3:1.

Pomalo neverovatno zvuči podatak da je, statistički gledano, Voždovac ubedljivo najlakši protiv Partizana do plej-ofa. Naime, crno-beli protiv gradskog rivala imaju "10 od 10"! Pritom, ekipi "sa krova" ovog proleća slabo ide, u lošoj su formi i bila bi senzacija da baš sad osvoje bodove protiv pretendenta na titulu.

Pretposlednje kolo ligaškog dela sezone doneće sudar Partizana i Novog Pazara, koji ove sezone predvode bivše vedete kluba iz Humske - Adem Ljajić, Sejduba Suma, Marko Šćepović... Ako Pazarci budu u najjačem sastavu, što nije bio slučaj kad su se sastali sa Crvenom zvezdom, onda će drugoplasiranom timu Superlige Srbije biti veoma teško da dođe do bodova. Baš kao što se u prvom delu sezone provukao kroz iglene uši na terenu kraj Jošanice (1:0). Inače, Pazarci su dva puta kao domaćini "uzeli meru" Partizanu u poslednjih deset okršaja. Poslednji put u julu 2022. bilo je 1:0 za domaćina u Raškoj, dok je u avgustu 2020. odigran spektakularan meč završen 3:2.

Ako već Lalatović i Spartak, kao ubitačan spoj, nisu najveća Partizanova mina do plej-ofa, onda to svakako jeste Čukarički. "Brđani" će biti domaćini derbija poslednjeg kola ligaškog dela sezone, a "parni valjak" na poslednja tri gostovanja Čukaričkom ima dva poraza i remi! Prošle sezone odigrana su dva međusobna meča ovih rivala u samo četiri dana i Čuka je oba puta slavila sa 1:0. 

 

Foto: Starsportphoto

Partizan - Čukarički

 

Pre toga, u aprilu 2022. bilo je 0:0 na Banovom brdu.

Dogodi li se da i posle ligaškog dela sezone razlika između Crvene zvezde i Partizana bude bod, dva ili čak tri, bez obzira ko bude bio prvoplasirani a ko drugi na tabeli, čekaće nas i paklen plej-of. Tamo će se večiti sudariti još jednom međusobno, pa onda i sa TSC-om, Vojvodinom, Čukaričkim, Radničkim iz Kragujevca...

 


 CRVENA ZVEZDA  
(protivnik, broj utakmica, pobede, nerešeno, porazi, gol-razlika u 10 utakmica)

vs Radnički Kragujevac
10     7     2     1     18:4

vs Javor
10     8     2     0     25:5

vs IMT
1     1     0     0     2:1

vs Radnik Surdulica
10     8     1     1     29:8

vs Železničar Pančevo
1     1     0     0     2:1


 
 PARTIZAN 
(protivnik, broj utakmica, pobede, nerešeno, porazi, gol-razlika u 10 utakmica)

vs Mladost Lučani
10     8     0     2     25:5

vs Spartak Subotica
10     7     0     3     21:9

vs Voždovac
10     10     0     0     27:2

vs Novi Pazar
10     8     0     2     23:7

vs Čukarički
10     7     1     2     17:7

Standings provided by Sofascore



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17