• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.O.

27.03.2024

06:40

Na današnji dan: Jugoslavija jedva savladala Luksemburg u Zenici

fSS

Fudbal

Na današnji dan: Jugoslavija jedva savladala Luksemburg u Zenici

Podeli vest

Reprezentacija Jugoslavije dobro otvorila kvalifikacije, a onda nakon tri vezana poraza ostala bez plasmana na Mundijal.

Svetsko prvenstvo 1986. godine u Meksiku ostalo je upamćeno po mnogo čemu. Dijego Armando Maradona obeležio je Mundijal sredinom osamdesedih prošlog veka, a duel između Argentine i Engleske u četvrtfinalu jedan je od najpoznatijih utakmica svih vremena. Nažalost, Jugoslavija nije uspela da izbori mesto među 24 najbolje selekcije na planeti pošto je kvalifikacije završila na četvrtom mestu iza Francuske, Bugarske i Istočne Nemačke. 

Jugoslavija je na pravi način otvorila kvalifikacije pošto je nakon uvodna dva kola imala četiri osvojena boda. Remi protiv Bugara i trijumf nad Istočnom Nemačkom otvorio je šansu za četu Miloša Milutinovića, ali se u nastavku borbe za Mundijal sve raspalo. Jedan od ključnih mečeva odigran je baš na današnji dan - 27. marta 1985. godine. 

Reprezentacija Jugoslavija je na stadionu "Bilino Polje" u Zenici dočekala Luksemburg, a izabranici Miloša Milutinovića savladali su rivale amatere minimalnim rezultatom - 1:0 (1:0). 

Milutinović je na teren poslao moćan sastav, među stativama stajao je Ranko Stojić, u poslednjoj liniji bili su Hadžibegić, Radanović, Baljić i Vujović, na sredini terena igrali su Gudelj, Slišković, Baždarević, dok su napad "plavih" predvodili Milko Đurovski, Zlatko Vujović i Predrag Pašić. 

Svim silama Jugoslavija se trudila da što pre slomi otpor slabašnog rivala, ali je Džon Van Rijsvijk bio izvrstan na golu Luksemburga. Ipak, gosti su u Zenici "kapitulirali" sredinom prvog poluvremena kada je Ivan Gudelj sa distance obezbedio trijumf domaćem timu. 

Jugosloveni su do kraja kvalifikacija savladali još jednom Luksemburg, ali su doživeli dva poraza - od Bugarske u Sufiji, Francuzi su bili bolji na "Parku Prinčeva", dok je Istočna Nemačka slavila na stadionu "JNA!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija