• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.09.2023

10:21

Kreće ABA liga! Večiti daleko ispred svih, ima li uopšte smisla igrati? (ANKETA)

Starsportphoto

Košarka

Kreće ABA liga! Večiti daleko ispred svih, ima li uopšte smisla igrati? (ANKETA)

Podeli vest

Utakmicom u Dalmaciji počinje nova sezona regionalnog takmičenja, nikad veća razlika između dva najjača kluba u odnosu na ostatak lige

Kucnuo je čas, kreće 23. izdanje ABA lige! Večerašnjom utakmicom Split - Studentski centar započeće nova sezona regionalnog košarkaškog takmičenja, u kojem, utisak je, nikad nije postojala veća razlika između dva najjača kluba i preostalih 12 što čine ostatak lige.

Foto: Starsportphoto

 

 

Mnogi su, s pravom, mišljenja da li uopšte i treba igrati ovo takmičenje. Gotovo je izvesno da će Partizan i Crvena zvezda, prvi favoriti za pehar, dobiti pozivnicu za Evroligu i naredne sezone i da klubovi iz ABA lige, koliko god da su ambiciozni, ni po čemu ne mogu da im pariraju.

Anketa

Pa ipak, očekuje se da u narednih devet meseci ljubitelji regionalne košarke uživaju u utakmicama u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Kao što smo već napomenuli, glavni favoriti su Partizan i Crvena zvezda, s tim da su crno-beli barem na papiru u blagoj prednosti.

To kažu i kvote. Koeficijent da će tim Željka Obradovića odbraniti tron iznosi 1,85, dok je na ekipu Duška Ivanovića kvota oko 2,25. Ostalima se skoro i ne daju šanse, pa je sledeća na toj listi podgorička Budućnost sa kvotom 17,00. Sledi Cedevita Olimpija sa 36,00, a ako neko drugi bude uključen u trku za trofej bila bi to kontinentalna senzacija...

Foto: Starsportphoto

 

 

Partizan je prvi kandidat za titulu iz nekoliko razloga. Zadržao je okosnicu tima iz prošle sezone i prema mišljenju mnogih, tim dodatno nadogradio. Fali mu još samo centar nalik na Matijasa Lesora i može se reći da su "jaki kao zemlja". Najveće pojačanje za tim Željka Obradovića je ostanak Kevina Pantera, Zeka Ledeja, Alekse Avramovića i Džejmsa Nanelija, ali i dolazak vrhunskih košarkaša - Mateuša Ponitke, Ognjena Jaramaza, Frenka Kaminskog i Pi-Džej Doužera.

 

SASTAV ABA LIGE 2023/24

Srbija: Partizan, Crvena zvezda, FMP, Mega, Borac Čačak

Hrvatska: Cibona, Split, Zadar

Crna Gora: Budućnost, Studentski centar, Mornar

Slovenija: Cedevita Olimpija, Krka

Bosna i Hercegovina: Igokea

 

Sve su to igrači sa vrhunskim potencijalom, a ni ambicije nisu tajna - osvajanje svih trofeja u Srbiji i regionu i što da ne, napad na evropsku titulu. Iz Partizana su poručivali da žele na fajnal-for Evrolige, a koja god ekipa se tamo plasira, ima ambiciju da podigne pehar.

Na Obradoviću i njegovim saradnicima je sada da uklope pojačanja u tim i da krenu da "melju", kao što je to bio slučaj protekle sezone.  Otišli su, podsetimo, neki jako bitni igrači kao što su Dante Egzum, Matijas Lesor, Jam Madar i Janis Papapetru.

Foto: Starsportphoto

 

 

Druga na listi favorita je Crvena zvezda, za neke, možda i tim sa većim šansama u odnosu na Partizan. Crveno-beli su ovog leta napravili totalnu rekonstrukciju i čini se, nisu ponovili grešku kao prošle sezone, kada su na Mali Kalemegdan stizali stranci upitnog kvaliteta.

Ovog puta, Nebojša Čović i Duško Ivanović opredelili su se za izuzetno proverene, trofejne i iskusne košarkaše. Došlo je čak deset novih igrača. Sve je počelo povratkom Dejana Davidovca, a onda su se maltene dan za danom ređali Marko Simonović, Miloš Teodosić, Adam Hanga, Džoel Bolomboj, Majk Tobi, Rokas Gedraitis, Jago dos Santos, Šabaz Nejpir i za kraj Nemanja Bjelica.

Foto: Starsportphoto

 

 

Fantastični igrači, nema šta! "Delije" su konačno dočekale da legendarnog Tea vide u crveno-belom dresu, pa od njega nekako i najviše očekuju. Lider bi mogao da bude Šabaz Nejpir, pravi majstor košarke koji je došao kao zamena za Fakunda Kampaca, a ne treba potceniti ni Adama Hangu, momka koji se naosvajao trofeja sa Real Madridom i Barselonom. Uostalom, uzeo je i Evroligu prošlog juna.

Mana ovog tima je eventualno ta što nije atletski dominantna, ali je po talentu, bez ikakve sumnje, među najboljima u Evropi. Uostalom, i Zvezdine ambicije su da ode na fajnal-for i napadne titulu Evrolige, otud i ne čude izjave maltene svih igrača crveno-belih - da je ovo najjači tim u istoriji kluba.

Ostali, manje-više, nemaju ni snage, ali ni finansija da se trkaju sa beogradskim večitima. Barem na papiru, jak tim ima Budućnost iz Podgorice, sa nekim vrlo zanimljivim igračima poput Brendona Pola i Alerika Frimena.

Veliku četvorku ABA lige zatvara slovenačka Cedevita Olimpija, sa iskusnim italijanskim stručnjakom Simoneom Pjaniđanijem i povratnikom u tim Jakom Blažićem. Vratio se i Džastin Kobs, pa će njih dvojica, sa Edom Murićem i Zoranom Dragićem, predstvljati okosnicu "zmajeva".

Zvezda ABA ligu počinje sutra gostovanjem Igokei (20.00, Arena 1 premijum), dok Partizan u ponedeljak dočekuje Mornar (19.00, Arena 1 premijum).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana!
Live TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana!

Dogodila se pogibija Ibrahima Raisija, bivšeg predsednika Irana. On je uveo neke nepopularne mere u Iranu, zategao odnose sa nekim zapadnim zemljama i govorio je da ni jedna američka administracija ne funkcioniše dobro. Putin se oglasio lično i rekao da će Moskva učiniti sve što može da pomogne oko istrage. U emisiji "Info dan" govorili su politikolog Nikola Jović i istoričar Saša Adamović.

20.05.2024

17:30

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu!
Live TV

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu!

Najnovija vest stigla je iz južne srpske pokrajine. Policija je ušla u ekspozituru Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici. Kolona oklopnih vozila kreće se ka Leposaviću. U emisiji "Info dan" gost je bio Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji koji je govorio o neprestanim napadima na Srbe od strane Vlade Aljbina Kurtija, ali i o potencijalnom donošenju sramne rezolucije o Srebrenici.

20.05.2024

16:20

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Fico je preživeo, za Zapad je to loša vest - Slovačka staje uz Rusiju i Kinu! Uzbuna u Briselu i Vašingtonu!
Preigrali se

Fico je preživeo, za Zapad je to loša vest - Slovačka staje uz Rusiju i Kinu! Uzbuna u Briselu i Vašingtonu!

Fico je preživeo, za Zapad je to, bez preterivanja, najgora moguća vest! Slovački premijer posle neuspelog atentata okrenuće se u potpunosti Rusiji i Putinu, a Slovačka će postati nešto slično kao Mađarska Viktora Orbana - neposlušna članica EU koja ne želi nepotreban sukob sa Moskvom! Ovako bi u najkraćem izgledao siže koji sada preovladava u Briselu i Vašingtonu!

20.05.2024

17:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija