• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.03.2024

06:20

Na današnji dan: Rođen Željko Obradović, jedan od najvećih trenera ikada!

Starsportphoto©

Košarka

Na današnji dan: Rođen Željko Obradović, jedan od najvećih trenera ikada!

Podeli vest

Na današnji dan pre 63 godine, 9. marta 1960. godine, u Čačku je rođen bivši košarkaški reprezentativac Jugoslavije i jedan od najboljih i najuspešnijih svetskih košarkaških trenera Želimir Željko Obradović.

Popularni Žoc je završio srednju tehničku školu u Čačku. Debitovao je za prvi tim čačanskog Borca 1980. godine i u njemu ostao do 1984. godine kada prelazi u beogradski Partizan.

U 28. godini zaigrao je za nacionalnu selekciju na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. gde smo osvojili srebrnu medalju. Sa reprezentacijom je potom osvojio zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u košarci 1990. godine u Argentini. Po završetku igračke karijere u trenerske vode uveli su ga njegov zemljak, košarkaška legenda Čačka i Srbije Dragan Kićanović, kao i profesor Aca Nikolić i Dušan Ivković.

Foto: EPA

 

Željko Obradović je jedan od najuspešnijih, ako ne i najuspešniji, košarkaški trener u Evropi. Jedini je u svetu osvajao zlatne medalje na šampionatima sveta i kao igrač i kao trener.

Sa Partizanom je 1992. godine osvojio Kup šampiona Evrope, a isto ponovio 1994. sa španskim Huventudom, 1995. sa Real Madridom, pet puta sa Panatinaikosom (2000, 2002, 2007, 2009 i 2011) i jednom sa Fenerbahčeom (2017).

Foto: Starsportphoto

 

Sa Realom je 1997. osvojio Kup Rajmunda Saporte, iste godine sa italijanskim Benetonom osvaja Superkup Italije, sa Panatinaikosom je 11 puta bio prvak Grčke, a sedam puta je osvojio kup. U sezoni 2006/07.

Obradović je predvodio Panatinaikos do trostruke krune i dobio nagradu “Aleksandar Gomeljski” koja se dodeljuje najboljem evropskom treneru. Tu nagradu je ponovo dobio 2011. godine kada je sa ekipom Panatinaikosa po peti put osvojio Evroligu.

Foto: abaliga.com

 

Grčkog velikana je napustio na kraju sezone 2011/12 da bi na leto 2013. godine preuzeo turski Fenerbahče koji i je trenirao i vodio do 2020. godine.

Obradović je trenutno ponovo trener Partizana.

Sa reprezentacijom SRJ Željko Obradović je 1995. godine, zajedno sa Dušanom Ivkovićem, osvojio Prvenstvo Evrope y Atini. Naredne godine je postao prvi trener reprezentacije i osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1996. godine u Atlanti, a zatim i zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 1997. godine u Španiji i na Svetskom prvenstvu 1998. godine u Grčkoj. Takođe ima i bronzanu medalju sa Evropskog prvenstva 1999. u Francuskoj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Na današnji dan: Omiljeni Dan žena svim "grobarima"! Zvezda je ponižena u Humskoj!
Fudbal

Na današnji dan: Omiljeni Dan žena svim "grobarima"! Zvezda je ponižena u Humskoj!

Upravo na Dan žena, 8. marta 1997. godine na stadionu Partizana odigran je 106. po redu "večiti derbi"! Crno-beli su slavili ubedljivu pobedu rezultatom 3:0 pa je utakmica ostala u izuzetno lepom sećanju svim "grobarima"! Bilo je to vreme kada na "severu" i "jugu" još uvek nije bilo stolica, tako da je meču prisustvovalo oko 45.000 navijača.

08.03.2024

06:20

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija