• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.Č.

05.03.2024

06:00

Na današnji dan: Rođena je legenda Partizana, koja je nosila i crveno-beli dres! U Brazilu pronašao brata!

FK Partizan

Partizan

Na današnji dan: Rođena je legenda Partizana, koja je nosila i crveno-beli dres! U Brazilu pronašao brata!

Podeli vest

Jedan od najboljih igrača u istoriji Partizana danas slavi 97. rođendan! Na današnji dan, 5. marta 1927. godine u Surčinu, u tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, rođen je Marko Valok, legendarni fudbaler tima iz Humske!

Pored fantastične fudbalske karijere, njegova životna priča prepuna je interesantnih anegdota po kojima bi mogao biti snimljen i film. Još pre nego što je bio rođen, njegovi roditelji su sredinom dvadesetih godina prošlog veka otišli u Brazi u potrazi za boljim životom. Nekoliko godina kasnije odlučili su da se vrate u Beograd, međutim njegov stariji brat Josip se zaljubio u jednu Brazilku i ostao je da živi u Južnoj Americi.

Foto: Starsportphoto©

 

Pre nego što će obući kopačke i postati jedan od najboljih strelaca u istoriji kluba iz Humske, Valok je kao 17-godišnjak učestvovao u borbama na Sremskom frontu, a po završetku Drugog svetskog rata najpre je želeo da postane vojni pilot! Tek nakon što je odbijen na prijemnom ispitu u Vazduhoplovnoj školi u Zemunu (za šta je mnogo godina kasnije saznao da je odbijen upravo na zahtev ljudi iz Partizana) na poziv čuvenog trenera Ilješa Špica, obukao je crno-beli dres.

Foto: Starsportphoto©

 

- On me je najviše naučio o fudbalu, kao i mnoge stvari o životu. Govorio mi je da posle treninga ne treba da me bole noge već glava, jer se fudbal prvenstveno igra glavom pošto mora stalno unapred da se razmišlja šta ćeš sa loptom - rekao je Valok jednom prilikom čemu ga je sve naučio legendarni stručnjak.

Foto: Starsportphoto©

Marko Valok (sredina) i Bratislav Đorđević na komemoraciji povodom smrti Dragoslava Šekularca

Tokom pauze pred start nove sezone u leto 1954. godine otišao je na turneju sa Crvenom zvezdom po Južnoj Americi, kako bi pronašao brata kojeg nikada do tada nije upoznao. Bilo je to drugačije vreme i nije bilo neuobičajeno da igrači jednog od "večitih rivala" obuku dres onog drugog u prijateljskim utakmicama. O rođenom bratu znao je samo ono što mu je govorila majka, kao i iz pisama koja je Josip slao, sve dok ona početkom tridesetih godina nisu prestala da dolaze.
 

Foto: FK Partizan

 

- Potraga nije bila laka, pronašao sam staru porodičnu kuću, ali ne i njega. Na kraju je on mene našao. Video je u novinama da igraju Korintijans - Crvena zvezda, a da u jugoslovenskom klubu igra neki Valok, pa je odlučio da proveri da li smo familija. Pružili smo jedan drugom ruku kao potpuni stranci, ali smo se ubrzo i zagrlili kad smo shvatili da smo braća. Pričao mi je kakav mu je bio život tamo, obećavao da će se vratiti u Jugoslaviju, samo da pozavršava neke poslove, ali na kraju je ipak tamo ostao do smrti - tek mnogo godina kasnije Valok je ovu interesantnu anegdotu podelio sa pripadnicima "sedme sile".

Foto: FK Partizan

 

Za Partizan je odigrao 403 utakmice i postigao 333 gola. Drugi je najefikasniji fudbaler u istoriji "parnog valjka" iza neprevaziđenog Stjepana Bobeka. Član Partizana bio je od 1947. do 1959. godine - sa klubom iz Humske bio je šampion Jugoslavije, osvajač Kupa maršala Tita i najbolji strelac domaće lige 1950. godine. Najbolji je strelac u istoriji "večitih derbija" sa 13 postignutih pogodaka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija