• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.10.2023

06:40

Ovo je Novakova prekretnica! Pobeda nad Federerom u finalu Vimbldona je promenila sve!

EPAIMAGES

Novak Đoković

Ovo je Novakova prekretnica! Pobeda nad Federerom u finalu Vimbldona je promenila sve!

Podeli vest

Do tada je Novak gubio u finalima, od tada pobeđuje, poručio je teniski stručnjak.

Već godinama Novak Đoković važi za najboljeg tenisera sveta, a titula koju je pre mesec dana osvojio na Ju-Es openu stavila je tačku i na "GOAT trku". Srpski velemajstor stigao je do 24. grend slem trofeja u Njujorku čime je postao aspolutni rekorder i tako potvrdio zvanje najboljeg svih vremena. 

Malo ko je očekivao da će se to desiti nakon krize kroz koju je Novak Đoković prolazio pre nešto manje od deset godina. Ipak, tada se u finalu Vimbldona, po mišljenju teniskog stručnjaka Gila Grosa, dogodila prekretnica. 

Đoković je savladao Rodžera Federera u Londonu igrajući protiv Švajcarca, ali i prepunog Centralnog terena. 

- Mogu da tvrdim da je kvalitet bio bolji 2014. Mislim da je to meč koji ne dobija dovoljno pažnje, posebno jer je bio tačka prekretnica za Đokovića. Od te tačke, Novak je postao neko ko je sjajno nosio u velikim finalima, bolje nego iko pre, dok do tog dana to svakako nije bio slučaj, bilo je suprotno. Novak je gubio mnogo finala do tog meča. Mislim da je sa njim tada bio Boris Beker i ta pobeda nad Federerom u pet setova, u finalu Vimbldona, kao da mu je dala samopouzdanje da nastavi da pobeđuje u velikim finalima, da radi ono što je činio u ostatku karijere - rekao je Gros. 

Foto: EPAIMAGES

 

Pet godina kasnije na Vimbldonu su se ponovo susreli Đoković i Federer, bio je to još jedan dokaz da će Novak prestići svoju konkurenciju u svim segmentima. 

- Postoji razlog što je to finale Vimbldona iz 2019. ostavilo više traga od onog 2014. Te 2019. Novak nije bio daleko iza Federera. I bilo je široko rasprostranjeno mišljenje da će to biti ključno za to ko će završiti da većim brojem slemova kada se sve podvuče. To je bio dominantan osećaj u tom trenutku. Šta bi bilo da se to nije dogodilo? Nikad verovatno nećemo ni znati. Tako je bilo u to vreme i publika je imala taj osećaj da je to možda poslednja šansa za Federera - jasan je bio teniski stručnjak. 

Nije srpski teniser u Londonu igrao samo protiv svojih rivala, već je protiv njega gotovo uvek bila i publika. Davalo je to dodatnu snagu najboljem svih vremena. 

-  Uvek je postojala ta ljubavna veza između Federera i Vimbldona. Znamo kakva je publika bila i tada, ali kako je Đoković odgovorio na to, to je bilo zaista za pamćenje. Činjenica je da je sve otišlo u peti set. Zato je meč iz 2019. ostavio više traga, više nego taj iz 2014. Možete da kažete kvalitet, ali i dalje smatram da je taj susret iz 2019. bio bolji i epskiji iz ugla posmatrača - zaključio je Gros. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!
Sami su to tražili

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!

Demokratija je u Evropi zamišljena kao osnovna vrednost koju podržava šira javnost širom kontinenta. Istovremeno, a talas ekstremne desnice, čiji se vrhunac očekuje tokom evropskih izbora u junu, smatra se samo prolaznom političkom pojavom. I dalje se veruje da će evropska demokratija opstati - iako zvuči utešno, to nije sasvim tačno, piše Politiko .

21.05.2024

19:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija