• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.09.2023

11:56

Šok! Fudbal je najpopularniji sport, ali ne biste pogodili redosled ostalih! Za neke niste čuli!

EPAIMAGES

Ostali sportovi

Šok! Fudbal je najpopularniji sport, ali ne biste pogodili redosled ostalih! Za neke niste čuli!

Podeli vest

Iznenađenja kada je u pitanju najpopularniji sport nema jer je to bez konkurencije fudbal, ali da li biste pogodili redosled ostalih sportova?

Verovatno ne jer su među deset najgledanijih sportova neki za koje možda niste ni čuli, dok ima i onih koji su vam sigurno poznati, ali vam možda ne bi pali na pamet jer ih u našoj zemlji gotovo niko ne igra.

Ono što je interesantno je i to da prvi teniser sveta Novak Đoković nije bio u pravu kada je nedavno rekao da je "tenis treći najpopularniji sport na svetu", jer se ipak ne nalazi na toj poziciji.

Informer vam u nastavku teksta predstavlja listu najpopularnijih sportova, koju je napravio sajt worldsoccertalk.com, a videćete na kom mestu je i u Srbiji uvek aktuelna košarka.

Kriterijumi koji su uzimanu u obzir pri pravljenju liste su broj nacija koje su članovi međunarodnih federacija, televizijska gledanost, prosečna godišnja posećenost i godišnji prihod.

10. mesto - Australijski fudbal, sport u kojem Australija ne učestvuje

- Australijski fudbal je, logično, popularan samo u Australiji, ali nigde više nema ni približno toliku popularnost, niti se igra na najvišem profesionalnom nivou. Igra se sa jajastom loptom, na terenu jajastog oblika i ima elemente ragbija, fudbala i košarke. Nazivaju ga i hibridom ragbija i fudbala, populrnih sportova u Australiji. 

Veliko finale Australijske fudbalske lige na stadionu za kriket u Melburnu svake godine privuče preko 100.000 navijača, što je veća posećenost nego na finalu bilo koje druge lige.

Zanimljivo je da se na Svetskom prvenstvu u australijskom fudbalu Australija ne takmiči jer ne bi bilo fer prema državama u kojima se ovaj sport igra na nižem nivou. Zato je poslednji svetski šampion u australijskom fudbalu Papua Nova Gvineja u muškoj, i Irska u ženskoj konkurenciji.

Foto: EPA

 

 

 

9. mesto - Hokej na ledu, novac sprečava veću popularnost

- Hokej na ledu i te kako treba da bude zadovoljan pozicijom broj devet s obzirom na to da nije svakome dostupan, niti je na svakom ćošku. Poored toga što nema svuda ledene dvoran i oprema je jako skupa, ali fanovi tamo gde je ovaj sport popularan su veoma strastveni.

Bogatije nacije na severu dominiraju ovim sportom, na Zimskim olimpijskim igrama je i te kako važan sport. NHL, liga Severne Amerike, smatra se vrhuncem tog sporta, a posećenost je velika i u češkoj, švajcarskoj i nordijskoj ligi.

Foto: EPA

 

 

 

8. mesto - Američki fudbal, relevatan samo u Severnoj Americi

- Izvan Sjedinjenih Američkih Država i Kanade ovaj sport se uglavnom ignoriše, ali brojke koje prate ovaj sport, tačnije NFL, ne mogu se ignorisati.

NFL je stvorio skoro 12 milijardi američkih dolara i privukao 19 miliona navijača u sezoni 2022. 

Svake godine liga je domaćin nekoliko utakmica regularne sezone u inostranstvu, tamo gde privlači navijače. Godinama u Engleskoj, a počevši od 2023. u Nemačkoj.

Foto: USA Today

Tom Brejdi, zvezda američkog fudbala

 

7. mesto - Kriket, nadrealna gledanost

- Kriket nije popularan u svakom kraju sveta, ali tamo gde jeste je gotovo najvažniji.
To je sport koji je popularan u Indiji, Australiji, Bangladešu, Južnoj Africi, Pakistanu...

Stadion "Narenda Modi" u Indiji, sa kapacitetom od 132.000 gledalaca, najveći je na svetu, dok i onaj u Melburnu prima preko 100.000 gledalaca.

Turnir karipske Premijer lige imao je gledanost od skoro 722 miliona.

Foto: EPA

 

 

6. mesto - Ragbi, uticaj širom sveta

- Ragbi se igra širom sveta, a kako je popularan na Novom Zelandu, u Južnoj Africi, Australiji, Engleskoj i Francuskoj uticaj se širi svuda. Nije za potcenjivanje ni u Južnoj Americi i Severnoj Americi koji su proizveli kvalitetne igrače.

Super ragbi liga gde učestvuju timovi sa Novog Zelanda, Australije i Pacifičkih ostrva u proseku ima preko 32.000 navijača po utakmici. 

Svetsko prvenstvo u ragbiju je veliki događaj u kalendaru i održava se od 1987. Skoro 45 miliona navijača je 2019. pratilo turnir.

Foto: EPA

 

 

 

5. mesto - Bejzbol, Japanci su najstrastveniji


- Možda ne biste pomislili da je bejzbol rasprostranjen, ali 141 nacija ima program u okviru Svetske bejzbol federacije. Naravno, glvano uporište je u Sjedinjenim Američkim Državama, Istočnoj Aziji i Karibima. MLB i dalje privlaći milione fanova iako u SAD nije ono što je nekad bio. Zanimljivo je da su navijači u Japanu najstrasveniji.

Nekoliko utakmica MLB igra se i u Londonu svake godine na nekadašnjem Olimpijskom stadionu, a dolazis skoro 60.000 navijača po meču.

Foto: EPA

 

 

4. mesto - Golf, zvezde kroje popularnost

- Golf se iz Velike Britanije proširio gotovo na ceo svet. Ogroman broj rekreativaca se bavi golfom, ali ima i jaku profesionalnu scenu.

PGA tur koji povezuje pojedinačne turnire u godišnju sezonu ima nekoliko takmičenja koji mogu rame uz rame sa bilo kojim sportskim događajem visokog nivoa. Individualni sport je u pitanju pa ne postoje fan baze u određenim zemljama, ali zvezde poput čuvenog Tajgera Vudsa učinile su da svuda bude interesantan i prepoznatljiv.

Foto: EPA

Najpoznatiji golfer: Tajger Vuds

 

 

3. mesto - Košarka, igra se više nego fudbal

- Konačno smo stigli i do sporta koji je popularan u našoj zemlji. Ali, naravno, ne samo u našoj. Zanimljivo je da Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) ima jednu članicu više, 212, nego Međunarodna fudbalska federacija (FIFA). Odavno u NBA ligi postoje košarkaši svih nacija, a popularnosti košarke generalno doprineo je vrtoglavi rast popularnosti NBA u azijskim zemljama, iako na međunarodnom nivou te države nemaju značajne rezultate.

Foto: Tanjug/AP

Naš Nikola Jokić osvojio je NBA sa Denverom 2023.

 

 

2. mesto - Tenis, Novak nije bio u pravu

- Novak Đoković često priča o tome da je tenis teći najpopularniji sport na svetu, ali greši! Tenis je drugi najpopualrniji sport i može se slobodno reći da je i on značajno tome doprineo. Novak je voljen u mnogoljudnim zemljama poput Kine i Indije, a "beli sport" odavno nije nešto u čemu uspevaju samo bogate sportske nacije.

Foto: EPA Images

Vole ga u mnogoljudnim zemljama: Novak Đoković

 

 

1. mesto - Fudbal

- Finale Lige šampiona je najgledaniji klupski sportski događaj na svetu. Finale Svetskog prvemstva u Kataru 2022. gledalo je oko 1,5 milijardi gledalaca širom sveta. Turnir koji se održava na četiri godine je je neprikosnoveni kralj sportskih događaja. Širom sveta sve staje da mičion gledaju utakmice, čak iako se njihova reprezentacija ne takmiči.

Nemačka Bundesliga vodi u proseku preko 42.000 navijača po utakmici i iza je samo NFL ligei.

Procenjuje se da fudbal stvara preko 28 milijardi dolara svake godine.

Foto: EPAIMAGES

Aktuelni šampioni najgledanijeg klušskog događaja na svetu: Fudbaleri Mančester sitija osvojili su Ligu šampiona proteklog leta



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve se falsifikuje od keks do šampona! Evo kako da prepoznate kopiju i izbegnete proizvode opasne po zdravlje!
Društvo

Sve se falsifikuje od keks do šampona! Evo kako da prepoznate kopiju i izbegnete proizvode opasne po zdravlje!

Nakon što je razbijen lanac distribucije falsifikovanog keksa, deterdženta i šampona za kosu, postavlja se pitanje koliko je takvih proizvoda na rafovima i tezgama. Problem je u tome što ih nije lako prepoznati. Proizvođači se trude da kopija što više liči na original i da se što više i duže prodaje ali najčešće nije reč o proizvodima opasnim po zdravlje.

01.05.2024

09:57

Vesić: Zahvalan sam na šansi da ponovo budem ministar, trudiću se da je opravdam!
Politika

Vesić: Zahvalan sam na šansi da ponovo budem ministar, trudiću se da je opravdam!

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je zahvalan predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, mandataru Milošu Vučeviću i Srpskoj naprednoj stranci (SNS) na predlogu da u novoj vladi ponovo obavlja tu funkciju, ističući da će se truditi da tu priliku opravda i pruži maksimum u cilju realizacije planiranih projekata.

01.05.2024

09:56

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak
Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak

Lekarsko veštačenje Miroslava Mike Aleksića, koje je trebalo da utvrdi njegovu procesnu sposobnost, dostavljeno je Višem sudu u Beogradu nakon zahteva sudskog veća zbog čestih odgoda ročišta uz objašnjenje da je vlasnik škole glume, koji je optužen za silovanje i polno uznemiravanje sedam polaznica škole, u lošem zdravstvenom stanju.

01.05.2024

08:02

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15