• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.12.2023

13:39

Nova Srbija počinje put na Svetskom prvenstvu! Koliko mogu izabranice Uroša Bregara?

Rukometni savez Srbije

Ostali sportovi

Nova Srbija počinje put na Svetskom prvenstvu! Koliko mogu izabranice Uroša Bregara?

Podeli vest

Rukometašice večeras od 20:30 igraju prvi meč na Svetskom prvenstvu protiv apsolutnog favorita - Danske.

Ostala je u srcima navijača sada već daleka 2013. godina kada je ženska rukometna reprezentacija poslednji put došla do medalje. Nažalost, od kako su se 2013. godine Srpkinje okitile srebrom naš nacionalni tim je u rezultatskoj krizi, a poslednji značajan rezultat ostvaren je 2019. godine u Japanu kada je četa Ljubomira Obradovića došla do šestog mesta. 

Usledio je novi pad, a potom je težak zadatak da vodi smenu generacija poveren Urošu Bregaru. Slovenački stručnjak je pre dve godine seo na klupu reprezentacije, naš nacionalni tim vodio je na dva velika takmičenja i uspeo da ostvari uspehe koje je malo ko očekivao. Ipak, utisak je da će mu Svetsko prvenstvo koje za naše rukometašice počinje večeras biti najteži izazov u trenerskoj karijeri. 

Ostala je Srbija prošle godine bez pet najiksusnijih - Jovana Stojiljković, Kristina Liščević, Jelena Lavko, Kristina Graovac i Tamara Radojević su nakon baraža i izborenog plasmana na Svetsko prvenstvo rešile da se povuku. U godinama pre toga iz reprezentacije su odlazile Andrea Lekić, Dragana Cvjić, Sanja Damjanović i Katarine Krpež Šlezak. Saseklo je to krila naše reprezentacije, a Bregaru napravilo težak zadatak da sa kompletno novim sastavom pokuša da ostvari dobar rezultat.

Foto: Starsportphoto

 

Reprezentacija Srbije večeras kreće svoj put na Svetskom prvenstvu protiv Danske. Pored domaćina u našoj grupi su još Rumunija i Čile. Selektor naše reprezentacije Uroš Bregar ističe da je naša grupa možda i najkvalitetnija na turniru i naglašava da su njegove izabranice dale sve od sebe pripremajući se za prvenstvo.

- Danska je vicešampion Evrope, Rumunija ima ozbiljnu ligu i klubove koji igraju evropska takmičenja, te svakako ne važimo za favorite. Ipak, želim da svaki minut odigramo hrabro i da maksimalno iskoristimo kvalitete rivala za sticanje iskustva i napredovanje. Biću zadovoljan ako se sa prvenstva vratimo ponosni što smo dali sve od sebe, da smo na dostojan način predstavili Srbiju i da svakoj selekciji budemo ozbiljan rival bez obzira na kvalitet i konačan rezultat - izjavio je Bregar, a potom dodao.

- Mislim da je tim kroz pripremni period proveden u Španiji napredovao. Dosta novih igračica iskoristile su prijateljski turnir u Santanderu da što brže usvoje sistem. Utakmice koje smo odigrali dale su nam dobar uvid, dok rezultatski protiv Japana to apsolutno nije bilo u redu, ali sa duelom protiv Argentine i Španije mogu biti zadovoljan. Bitno je da nam igra na prvenstvu ne oscilira previše, da padovi budu što manji. Bitno je nastaviti rotaciju što je rađeno i u ove tri utakmice. Time će mlađe igračice sticati iskustvo što će u budućnosti dovesti do rezultata. Odlazak u Silkeborg u glavnu rundu je primarni cilj. Danska, prvi protivnik u grupi igra na domaćem terenu. Setimo se da su dobijeno finale Evropskog prvenstva izgubile od Norveške i sigurno su jedan od glavnih favorita. Rumunija na istom prvenstvu nije pokazala koliko je jaka i sigurno je i ona favorit protiv nas. Našu priliku tražićemo protiv Čilea i za to se spremamo - rekao je Bregar. 

O ambicijama pred turnir niko unutar srpskog tabora nije želeo da priča. Jasno je - cilj je mesto koje bi Srbiji obezbedilo kvalifikacije za Olimpijske igre, ali je, u ovom momentu, i to jako težak zadatak. Srpkinje su pred Svetsko prvenstvo zauzele 12. mesto na listi favorita sa kvotom 71. 

Da stvar po našu reprezentaciju bude gora - rival na startu Svetskog prvenstva biće jedan od favorita za titulu i domaćin planetarne smotre. Selektor Jesper Jensen, za razliku od Bregara, u rosteru pregršt iskustva. Najveća opasnost preti od golmanke Sandre Toft, a tu su još Kristina Jorgensen, Tine Estergard, Ane Mete Hansen i brojne druge. Ipak, Srbija na Svetski kup nije otišla sa belom zastavicom i spremna je da se "pobije" sa svima. 

Foto: Starsportphoto©

Veliki "minus" naše selekcije je iskustvo. Zbog povrede je Bregar ostao i bez dugogodišnje čuvarke srpske mreže - Jovane Risović, zbog čega se najviše očekuje od novopečene kapitenke Sanje Radosavljević. 

- Kada prozovu moje ime na početku u sekundi prođe slika svega onoga što sam od najranijeg uzrasta prošla da bih bila u ovoj ulozi i zbog toga osećam veliki ponos i privilegiju. Čast mi je da predvodim reprezentaciju Srbije. Sve smo zdrave i to je najbitnije za sve igračice i nadam se da će tako i ostati! Prva utakmica protiv Danske je i najteža jer je to ekipa koja je jedan od favorita za zlatnu medalju. To će nam biti prvo ozbiljnije iskustvo sa njima, posebno mlađim igračicama odnosno igračicama koje nisu imale ozbiljniju minutažu i odgovornost. Prolazak u drugi krug je ono čemu težimo da bismo imale što više nastupa na jednom ovakvom takmičenju - rekla je Sanja Radosavljević pred start Svetskog prvenstva. 

Meč Srbije i Danske na programu je večeras od 20:30. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija