• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: M. G.

30.08.2023

18:49

Vladavina Vučelića u Humskoj: 9 trenera, 1 titula i milioni duga!

Starsportphoto

Partizan

Vladavina Vučelića u Humskoj: 9 trenera, 1 titula i milioni duga!

Podeli vest

Fudbalski klub Partizan od srede, 30. avgusta, nema predsednika, pošto je dugogodišnji prvi čovek crno-belih Milorad Vučelić (75) podneo ostavku!

Odlaskom bivšeg političara sa čela Partizana završen je njegov sedmogodišnji boravak na mestu prvog čoveka kluba iz Humske. Podsetimo, Vučelić je u prvom sazivu Upravnog odbora, koji je formiran u decembru 2014. godine, bio potpredsednik zadužen za odnose s javnošću. Od oktobra 2016. godine obavljao je funkciju predsednika kluba, nakon kontroverznih Skupština koje su ostale upamćene kao jedna od najvećih sramota u istoriji slavnog kluba iz Humske.

Foto: Starsportphoto

 

 

Uostalom, navijači Partizana će nešto slično reći i za celokupan Vučelićev mandat u Humskoj, bilo na funkciji potpredsednika ili na funkciji predsednika. Ovde ćemo se osvrnuti na period samo od onog momenta kada je i zvanično preuzeo ulogu prvog čoveka kluba, odnosno, od 24. oktobra 2016. godine.

Partizan je, šta god rekli aktuelni rukovodioci, od tog momenta, pa do danas, došao do vrlo verovatno najnižih grana u klupskoj istorijiOsvojio je gigant iz Humske, sa Vučelićem kao prvim čovekom, samo jednu titulu šampiona Srbije i to upravo u sezoni 2016/17. kada je na klupi sedeo Marko Nikolić. I ne samo to, osvojena je i dupla kruna pobedom nad Zvezdom u finalu Kupa, a tada je malo ko verovao da će to biti zapravo poslednja titula fudbalskog kluba Partizan.

Foto: Starsportphoto

 

 

Od tog momenta, polako, ali sigurno, krenuo je strmoglavi pad crno-belih. U narednim godinama, osvojeni su samo Kupovi 2018. i 2019. godine, promenjeno je ukupno devet trenera, a dug je, prema nezvaničnim podacima, otišao daleko preko 30 miliona evra.

Krenimo redom. Odmah nakon osvojene duple krune, poslednje Partizanove, otišao je trener i po mnogima tvorac tog uspeha Marko Nikolić. Došao je umesto njega na klupu Miroslav Đukić i, uprkos tome što mu je uprava na čelu sa Vučelićem prodala Leonarda da Silvu Souzu i Uroša Đurđevića, uspeo da prezimi u Evropi, osvoji Kup i ostane barem do aprila konkurentan Crvenoj zvezdi u borbi za trofej.

Foto: Starsportphoto

 

 

Đukić je, maltene, najuren iz Partizana u leto 2018. godine i to što se zamerio, ni manje ni više, nego upravo Vučeliću. Doveden je Zoran Bata Mirković, koji je sa upravom izdržao sve do marta 2019. godine. Kao prelazno rešenje ekipu je na nekoliko mečeva vodio Žarko Lazetić, a potom je stigao, na iznenađenje javnosti, Savo Milošević. Bivši golgeter je sa Partizanom osvojio Kup 2019. godine, što je do dan-danas, ostao poslednji trofej koji su crno-beli osvojili.

Foto: Starsportphoto

 

 

Već u kasno leto 2020. godine i Milošević je podneo ostavku, uz reči da više nikad neće raditi u srpskom fudbalu. Zamenio ga je Aleksandar Stanojević, koji se zadržao na klupi do kraja sezone 2021/22. Potom je, na sopstvenu inicijativu, prošlog leta upravo Vučelić na klupu doveo Iliju Stolicu, čiji dolazak se ispostavio kao totalni debakl.

Nakon toga, u principu, Milorad se nije ni pitao mnogo u Humskoj. Zbog njega je, iako to nikad neće javno reći, iz kluba otišao i Ivica Iliev, poprilično uspešni sportski direktor, kojem uprkos slabim rezultatima, ne može da se spočita barem njuh za dovođenje kvalitetnih igrača iz inostranstva.

Foto: Starsportphoto

 

 

 

Prošle sezone, maltene, Vučelić nije ni vodio Partizan. Jeste bio zvanično predsednik, ali malo se za šta pitao, već je one najvažnije odluke donosio isključivo Miloš Vazura, generalni direktor čiju ostavku takođe traže navijači kluba iz Humske. Kao treneri u Humskoj su još boravili Gordan Petrić i sadašnji strateg Igor Duljaj, koji radi najbolje što može i koji daje sve od sebe da spase od kluba ono što se spasiti još može.

Ponudio je nekadašnji političar i poznati novinar ostavku i u martu 2023. godine, kada je, kako je sam naveo, to odbio deo njegovih saradnika. Sve je izgledalo kao tragikomična predstava za javnost, ali takvi su, na neki način, bili i rezultati kluba iz Humske.

Prema informacijama do kojih je došao i Informer, Vučelić se u Humskoj nije pojavljivao nekoliko meseci, još od blamaže protiv Šerifa u nokaut fazi Lige konferencija. Slabo je dolazio i na stadion u Humskoj. Ostao je upamćen kao predsednik zbog kojeg su, verovali ili ne, pojedinci prizivali povratak Dragana Đurića u klub. A svi znamo i šta su za njega pričali "grobari".

Foto: Beta

 

 

Za vreme Vučelićevog predsednikovanja treneri su bili Marko Nikolić, Miroslav Đukić, Zoran Bata Mirković, Žarko Lazetić (prelazno rešenje), Savo Milošević, Aleksandar Stanojević, Ilija Stolica, Gordan Petrić i Igor Duljaj. Kao potpredsednik i član privremene uprave, ispratio je Vučela sa klupe još jednom Nikolića, kao i Zorana Milinkovića, Ljubinka Drulovića i Ivana Tomića. Mnogo kvalitetnih ljudi, legendi kluba, koje je Vučelić, zajedno sa Vazurom, potrošio i na neki način žrtvovao radi očuvanja funkcije.

Zvanično, u lošim odnosima ostao je samo sa Miroslavom Đukićem, koji ga je direktno isprozivao da kadrira zajedno sa takozvanim "prijateljima" kluba. Nezvanično, nijednom od pomenutih stručnjaka nije ostala u dobrom sećanju saradnja ni sa Vučelićem, ni sa Vazurom. Uostalom, mnogi su imali ponude da se vrate u Humsku, pa su je zaobilazili u širokom luku i birali koliko-toliko mirnije sredine.

Foto: Starsportphoto

 

 

Ostaće, na kraju, dilema koliki je zvanični dug fudbalskog kluba Partizan. Neki kažu i preko 35 miliona evra. To i ne čudi, s obzirom na to da klub doskora nije imao struju. Ne treba ni podsećati na skandale na Skupštinama tokom 2016. godine, kada su se legende kluba svađale i umalo tukle na sazivima, kao i na besplatne odlaske igrača poput Andrije Živkovića, Takume Asana, Fusenija Dijabatea, kao i prodaje budzašto danas velike zvezde svetskog fudbala Dušana Vlahovića. Tu su i konstantni sukobi na relaciji fudbalski-košarkaški klub, kao i česta prepucavanja sa Ostojom Mijailovićem, prvim čovekom košarkaške sekcije. Navukao je gnev legendi kluba, ali nije on jedini krivac za sve to.

Sada ostaje da se vidi koliko će na čelu kluba još ostati Miloš Vazura, kojem su tokom ovih devet godina odlazili saradnici, poput sportskog direktora Ivice Ilieva, profesora Vladimira Vuletića i Milorada Vučelića.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija