• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.10.2023

09:54

Opet će da pljuju po Novaku! Srbin hoće da menja pravila u tenisu

Reuters

Tenis

Opet će da pljuju po Novaku! Srbin hoće da menja pravila u tenisu

Podeli vest

Tenis više neće biti isti! Novak Đoković predlaže radikalne promene kako bi tenis bio atraktivniji i zanimljiviji navijačima, pa bismo uskoro mogli da vidimo trenere pored igrača na terenu.

Novak Đoković je ne samo najbolji teniser ikada, nego i jedan od najboljih sportista u istoriji! Njegovi uspesi, titule, rekordi, govore o kakvom šampionu se radi, ali Novak ne želi da ostane samo na tome. Želi nešto i da vrati tenisu.

Pre nekoliko godina osnovao je PTPA, Asicijaciju profesionalnih tenisera, kako bi se borio za sve igrače, posebno slabije plasirane, kako bi više zarađivali. Naravno, našao se, mada je i dalje često na meti kritika, posebno od strane ATP-a, pa ne sumnjamo i da će njegove ideje o promeni tenisa naići na negodovanje. Moglo bi da dođe i do manjih "potresa" jer tenis decenijama odoleva krupnijim promenema pravila.

Srpski as je poslednjih godina mnogo aktivniji tražeći najbolja rešenja za dobrobit svih igrača, a kako prenosi "elconfidencial" već mesecima radi na predlozima o promeni pravila u tenisu. Jedan od najznačajnijih tiče se zarade tenisera. Ali, to nije sve.

Foto: EPAIMAGES

 

 

ATP je dozvolio trenerima da daju igračima savete tokom mečeva, što do pre nekoliko godina nismo mogli ni da zamislimo. Međutim, Novak želi da ode korak dalje. Smatra da bi bilo sjajno kada bi treneri  mogli da budu na terenu, kako bi lakše komunicirali sa igračima. Ideja nije da teniseri samo tokom određenih delova meča dobijaju savete od trenera. Đoković želi da navijači učestvuju, da čuju šta treneri pričaju sa igračima, kakve savete im dele, što bi oduševilo publiku. Želi da u tenis uvede nešto slično kao u Formuli 1, vozači preko radija mogu da razgovaraju sa svojim timom usred trke.

- Voleo bih da treneri mogu da siđu na teren i da razgovaraju sa igračima ili da komuniciraju preko slušalica. To bi bilo sjajno i da navijače - rekao je Đoković.

Pogledajte kako Luis Hamilton, vozač Mercedesa, razgovara sa svoijim timom tokom trke, a zahvaljujući Novaku Đokoivću ovo bismo uskoro mogli da vidimo i u tenisu.

 

 

Bivši vozač Formule 1 Kimi Raikonen imao je nezaboravne razgovore sa timom preko radija. 

 

 

 

 

I Novaku je ponekad potreban razgovor sa ljudima iz tima, mada, ne toliko zbog tenisa koliko zbog banana, urmi, jabuka... Ne razumeju ga kada im nešto traži tokom meča, pa mu donesu pogrešno.

 

 

 

 

Takođe, naš teniser je opet pomenuo da teniseri ne mogu da utiču na odluke ATP-a, pa želi to da promeni. Već godinama priča da niko zaista ne sluša igrače i ono što je njima potrebno. 

- Moramo da poboljšamo konkurenciji među svima. Problem je što teniseri ne učestvuju u donošenju odluka. 

Nole smatra da postoje velike razlike između tenisera, teniserki, tenisera u dublu... Želi da svi mogu da žive od tenisa.

- Toliko pričamo o tome koliko novca osvajači US Opena osvajaju. Ali ne pričamo o tome koliko igrača živi od ovog sporta, u muškoj i ženskoj konkurenciji, u singlu, dublu, sve zajedno... To je maksimalno 400 njih, a sport je super-globalan, jedan od najgledanijih. To je loše i to je neuspeh ovog sporta - podvukao je Đoković.

Nole dolazi iz sredine iz koje je jako teško uspeti i organizovati sve kako bi se došlo do vrhunskog nivoa, zbig toga najbolje razume igrače koji se bore kako bi uspeli. Imaju male prihode a moraju da plaćaju trenere, fizioterapeute, putovanja...

- Bio sam u njihovoj koži i razumem borbu. Razumem i poteškoće sa plaćanjem troškova puta ako nemate podršku jake federacije, koju nema oko 90 procenata igrača. Ili kada nemate budžet da platite trenera i fizioterapeuta. Dolazim iz Srbije, nisam imao ništa od toga. Sada imam uticaj, moć i želim da se borim za bolje uslove - istakao je Novak.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Nedavno je ATP uveo novu finansijsku "bezbednosnu šemu", obezbeđena je garantovana minimalna plata za prvih 250 tenisera. To znači da će ATP uskočiti u pomoć svakom igraču koji tokom sezone ne zaradi minimalni iznos. Igrači na tome mogui da zahvale Novaku Đokoviću, jer se godinama bori za njih i pored toga što trpi udarce sa svih strana.

Foto: Reuters

Novak Đoković se bori za sve tenisere

 

Teniseri će ubuduće imati korist od novog programa koji će im obezbediti minimalnu platu između od  75.000 do 300.000 dolara na godišnjem nivou. Prema novom ATP-ovom programu "Osnovna linija", zvezde će takođe dobijati i novac ako ne mogu da igraju zbog povreda, kao i kada se prvi put probiju među 125 najboljih na svetu. Od 2024. počinje trogodišnji probni period. Igračima u prvih 100 je garantovano najmanje 300.000 dolara, dok će oni od 101. do 175. mesta imati 150.000 dolara. Teniseri koji su rangiranu od 176. do 250. pozicije zaradiće najmanje 75.000 dolara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija