• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.05.2023

10:28

OVO JE SRPSKA SVETA GORA! Na obalama Zapadne Morave nalazi se 11 svetinja... Ove manastire treba svako da poseti

printscreen

Vesti

OVO JE SRPSKA SVETA GORA! Na obalama Zapadne Morave nalazi se 11 svetinja... Ove manastire treba svako da poseti

Podeli vest

U ovčarsko kablarskoj klisuri, na obe obale Zapadne Morave smeštena je Srpska Sveta gora!

Ovaj deo naše zemlje, pored nestvarnog pejzaža krase i njeni manastiri. Na desnoj obali su manastiri Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Svete Trojica i Sretenje. Manastiri Blagoveštenje, Ilinje, Jovanje,  Nikolje, Uspenje, Sveta mesta Savinje i Kadenice krase levu obalu reke.

Manastir Vavedenje

Nalazi se pored magistralnog puta osaim kilometara od Čačka, na ulasku u Ovčarsko-kablarsku klisuru. Po narodnim verovanjima ovaj manastir je sagradio Sveti Sava i njegov otac Sveti Simeon. Prema turskim podacima, manastir se spominje prvi put 1528. godine. Ova baština je više puta bila rušena, pustošena, ali isto toliko puta i obnavljana. U naosu hrama su isklesana imena 169 ratnika stradalih od 1912. do 1918. godine, za vreme Balkanskog i Prvog svetskog rata.

Manastir Vaznesenje

Nalazi se na obroncima Ovčara. Veruje se da je sagrađen u 12. ili 13. veku. Do 1937. godine bio je u ruševinama, veruje se da je stradao od Turaka. Vladika Nikolaj Žički je obnovio ovaj hram 1937. godine. U manastiru je postojala prepisivačka škola, dok je 1570. godine prepisano jedno iluminacijama bogato četvoro jevanđelje.

Foto: printscreen

Manastir Vaznesenje
Manastir Preobraženje 

Prvi pomen ovog manastira u pisanim izvorima vezan je za 1525. godinu. Stari manastir Preobraženje je srušen kako bi se izgradila železnička pruga prema Užicu. Episkop Nikolaj Velimirović je 1938. godine pokrenuo inicijativu za izgradnju novog manastira Preobraženje. Sada je to građevina kvadratne osnove sa plitkom oltarskom apsidom. Manastir je muški. 

Manastir Svete Trojice

Nalazi se u ataru sela Dučalovići, na teritoriji opštine Lučani. Pripada Eparhiji Žičkoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.
Smatra se da je nastao u 12. veku. Gradili su ga kaluđeri manastira Sretenje. Dva natpisa na zapadnim vratima koja potiču iz 1615. godine su prvi sigurni pomen manastira. Manastirska crkva je ranije podignuta, a nije poznato da li je postojao i hram.

Foto: printscreen

Manastir Svete Trojice
Manastir Sretenje

Predanje govori da je sa vrha Ovčara bačena kruna, pa se gledalo gde će da padne, tu će se graditi crkva. Po tom događaju se i brdo iznad samog manastira zove Koronjsko brdo.
Manastir Sretenje predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Metoh manastira Sretenje nalazi se u selu Pakovraće.

Manastir Blagoveštenje

Manastir  se nalazi pod Kablarom uzvodno uz Moravu, s leve strane reke, iznad same hidrocentrale Ovčar Banja. U sastavu je Eparhije Žičke i ubraja se u spomenike kulture od velikog značaja. U manastirskom krugu, sem crkve, postoji nekoliko zgrada i konaka podignutih u raznim vremenima. Od starog ikonostasa je ostala sačuvana prestolna ikona sa Hristom iz vremena osnivanja. Manastir je poznat po prepisivačkoj školi.

Manastir Ilinje

Manastir Ilinje nalazi se na brdu iznad manastira Blagoveštenja, do njega se dolazi stazom kroz hrastovu šumu. Hram manastira Ilinje je posvećen Svetom proroku Iliji. Manastir Ilinje su podigli blagoveštenjski monasi za svoj metoh. Ne zna se tačno vreme izgradnje manastira, ali je temelj ranije crkve bio mnogo veći nego današnje.

Manastir Jovanje 

Manastir Jovanje se nalazi na sredini Ovčarsko-kablarske klisure sa leve strane jezera, do koga se može doći starim putem pored manastira Nikolje. Stara crkva posvećena Svetom Jovanu Krstitelju potopljena je prilikom izgradnje hidrocentrale i jezera Međuvršje, 1954. godine. Makarije Milovanović bio je poznati duhovnik manastira. Prema zabeleškama Vuka Karadžića ovaj manastir bio je lavra, iz koga se upravljalo sa ostalim manastirima Srpske Svete Gore.

Manastir Nikolje 

Manastir Nikolje se nalazi u selu Rošci blizu Ovčar Banje, u Ovčarsko-kablarskoj klisuri u podnožju planine Kablar. Jedan je od važnijih manastira. Prema ikoni koja se čuva u narodnom muzeju u Beogradu, može se videti da je ikonopisana u Nikolju 1489. godine.
Za ovaj manastir vezano je verovanje da je veliki bor visok više od deset metara sveto drvo.

Manastir Uspenje

Manastir Uspenje je najmlađi od deset svetinja u klisuri između Ovčara i Kablara. Nalazi se na uzvišenju iznad manastira Jovanje, na Jovanjskom brdu, i vidljiv je sa svih strana klisure. U turskim izvorima pominje se 1536. godine. Kada je Vuk Karadžić posetio klisuru 1820. godine, zabeležio je tadašnje stanje ostatka kule na uzvišenju i predanje koje je vezano za ovaj objekat.

Foto: printscreen

Manastir Uspenje
Sveta mesta Savinje i Kadenice

Savinje, odnosno Crkva Svetog Save - Savinje, se nalazi na strmim stenama, u pećini, na sredini planine Kablar. Do ove svetinje se dolazi uskom strmom stazom, peške. Preko puta Savinja može se videti Manastir Preobraženje koji se nalazi preko puta klisure Zapadne Morave, u podnožju planine Ovčar. 

O ovim srpskim svetinjama saznajte više na Srbija Doživi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set