• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer /S. T.

16.02.2024

10:50

Poginuo je sa 17 godina braneći selo i život svog brata! Oliveru Zajiću posle 26 godina dodeljena medalja za hrabrost!

Privatna arhiva

Vesti

Poginuo je sa 17 godina braneći selo i život svog brata! Oliveru Zajiću posle 26 godina dodeljena medalja za hrabrost!

Podeli vest

Oliver Zajić Giša (17), mladić iz metohijskog sela Duševići kod Kline, posthumno je odlikovan zlatnom Medaljom za hrabrost "Miloš Obilić", na svečanosti povodom Dana državnosti Srbije.

Priznanje je possle 26 godina od Oliverove pogibije, njegovom bratu Zlatku uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Olivera Zajića ubio je hicem iz snajpera terorista UČK početkom leta 1998. godine, dok je sa ostalim meštanima branio svoje selo, a za taj zločin niko nije odgovarao.

Sa bratom Zlatkom išao je ka zaklonu, kada ga je metak pogodio pravo u srce.
Giša je na taj način zaštitio Zlatka i spasio mu život, krećući se ispred njega.

Foto: Privatna arhiva

Zlatko (desno) primio je posthumno priznanje za svog brata

 

- Našoj porodici, a i meni lično, ovo odlikovanje veoma znači. Imam osećaj kao da je deo mene ponovo vraćen tamo odakle je pre 26 godina otrgnut. Najvažnije je da se za Gišinu žrtvu i podvig čulo, da javnost zna. Osećanja su nam pomešana, s jedne strane su tuga, a sa druge zahvalnost
zbog medalje - kaže Zlatko. 

 

On je zajedno sa majkom Nikosavom prisustvovao svečanosti, a na uručenju je bio u uniformi Žandarmerije, čiji je pripadnik. 

Šta se dešavalo u Klini u leto 1998.

U potresnoj ispovesti za Informer, Zlatko, pred čijim očima je ubijen Oliver, ispričao je kako se sve dogodilo i da tuga za bratom nikad neće prestati.  

- U januaru 1998. počeli smo da organizujemo stražu u selu. Iako smo brat i ja bili maloletni, 17 i 16 godina, svako drugo veče išli smo da čuvamo selo. Nije bilo nekih većih problema do 20. juna, dan pre nego što će mi ubiti brata. Tada su se iz šume čuli pucnji u pravcu sela. Primetili smo da šiptarsko stanovništvo odlazi iz Duševića, što je bio znak da će selo uskoro biti napadnuto. To je značilo i da se srpske žene, deca i starci spakuju i izmeste iz sela. Otišli smo u Klinu, tamo prespavali, a ujutru se opet vratili kući jer smo čuli da je u selu mirno. Čim smo se vratili u selo, nedugo zatim krenuo je snažan napad - priča Zlatko.

Foto: Privatna arhiva

Od brata su mu ostale dve fotografije i sada medalja za hrabrost

 

Tog 21. juna oko 9 časova selo je napadnuto iz pešadijskog naoružanja, iz svih pravaca. Sa kraćim prekidima, napad je trajao čitav dan. Negde oko 13 časova, dok im je majka spremala ručak, napad je počeo iz svih pravaca.

- U trenutku kada se začula jaka pucnjava, Oliver i ja smo istrčali iz kuće, idući ka zaklonu, koji se nalazio u blizini. Dok smo se kretali prema zaklonu, Olivera, koji se nalazio ispred mene, pogodio je snajperski hitac u grudi, i to pravo u srce, pao je istog trena. Pokušali smo da mu pružimo pomoć. Uspeli smo da ga odvezemo u Dom zdravlja u Klini. Stric je vozio. Dežurni lekar Albanac samo je konstatovao smrt, koja je najverovatnije nastupila istog trenutka - seća se Zlatko.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set