• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.02.2024

08:10

Klinci iz leskovačkog vrtića digli bunu! Prvo otišli kod direktorke, pa u kuhinju!

jugmedia.rs

Vesti

Klinci iz leskovačkog vrtića digli bunu! Prvo otišli kod direktorke, pa u kuhinju!

Podeli vest

Tim od petnaestak kuvara i njihovih pomoćnika svakoga dana u centralnoj kuhinji Predškolske ustanove "Vukica Mitrović" u Leskovcu pripremi 4.500 obroka za mališane u devet leskovačkih vrtića. Na čelu tog tima je Divna Ilić, teta Divna, kako je mališani oslovljavaju...

Dok su oči roditelja uglavnom uprte u vaspitače, i kuvarice imaju veliku odgovornost. Za njih nema nagrade ni priznanja, osim onih internih, a kontakti s decom su ograničeni, jer zadatak kuvara je da spreme ukusna jela, a servirke su one koje deca vide dok unose doručak, ručak i užinu.

- Najveća nagrada za mene i za sve nas u kuhinji je kada servirke vrate prazne tanjire - priča za Jugmediu Divna koja, kao glavna kuvarica, pored organizovanja, podučavanja i praćenja rada, ali i apetita dece, i dalje kuva.

Foto: jugmedia.rs

Divna Ilić, glavna kuvarica

Glavnu kuvaricu za predškolce u državnim vrtićima potražili smo kada smo čuli da se par dece iz vrtića "1001 radost" organizovalo i zakucalo na vrata direktorke predškolske ustanove Olivere Tošić. Imali su ultimatum.

- Zove me direktorica jednoga dana i kaže da ima goste u kancelariji koji žele da se čuju sa teta Divnom. Malo se zbunim kada čujem glas dečaka - prepričava Divna.

Dečak je, naime, u ime svojih drugarica i drugova zahtevao da se kolač u vidu bombice uveća ili da im umesto jednog daju dva!

- Znala sam da često deca traže dodatak svega što vole, pa i bombice, ali nisam verovala da je dotle došlo. Naravno, dečaku sam rekla da ćemo razmotriti njihov zahtev. Odlučili smo, međutim, istog dana da uvećamo bombice i sada su zadovoljni - smeje se Divna. 

Takve reakcije dece i takvi trenuci za nju su slavljenički, a uzgred dodaje da je reč o slatkišu koji pravi sa mlekom, keksom, maslacem, orasima, suvim grožđem, džemom, i malo šećera u prahu".

 

Foto: jugmedia.rs

Jedan od vrtića PU "Vukica Mitrović"

- Naš zadatak je da osluškujemo želje dece. Na primer, voćne kompote smo izbacili iz jelovnika jer ih deca ne vole. Servirke ih vrate netaknute. Uvodili smo i ovsene pahulje, a za jaslenu grupe čokolino i medolino, što se daje i kod kuće, ali nisu hteli. Takođe,  za doručak smo spremali suvi vrat i slaninicu sa jajetom, ali većina dece nije htela takav doručak- objašnjava.

Ali zato su nekoliko vrsta musaka, voćna čorbica i čorbasti pasulj za ručak – hit, budući da se traži i dodatak.

 

Foto: jugmedia.rs

Pasulj i musaka se pojedu začas

 

Ovde se sprema od 20 do 30 vrsta jela, a posebno je popularna čorbica od povrća, za koje majke često traže recept.

- Pored musaka od krompira, šargarepe, spanaća, i karfiola, spremamo musaku, pasulj, grašak, punjene paprike, boraniju, pire, restovan krompir, francuski krompir, užičku makaronu, ćufte, faširane šnicle sa garnirom, pilav, đuveč…- nabraja Divna, koja kaže da su sva jela lagana, sa hladnim zaprškama.

Kuvari PU "Vukica Mitrović" u Leskovcu retki su koji sve pite, kolače i ostala peciva sami spremaju.

- To su recepti godinama usavršavani i ne želim sebi da pripisujem zasluge. Osim toga, postoje propisani normativi koji moraju da se poštuju. No, ipak, mora da postoji osećaj, talenat, ako nema toga, nema ni šmeka - priča žena kojoj su baka i majka još u roditeljskoj kući prenele sva svoja kulinarska umeća.

Centralna kuhinja je u vrtiću "Ciciban" u kvartu Dubočica. Divna je ovde došla pre 30 godina. Završila je ekonomsku školu, smer komercijaliste i 13 godina bezuspešno pokušavala da nađe posao u struci. A onda se odlučila na prekvalifikaciju, pa završila školu za kuvara. Počela je kao pomoćni kuvar, ali njen dar je brzo prepoznat, pa je postala kuvarica, a već 15 godina vodi ovu kuhinju kao glavni kuvar. Za to vreme promenlo se sedam direktora, a Divna je stalna. 

- Do penzije je još tri do četiri godine. Ne radujem joj se mnogo jer ne znam kako ću bez ovog posla i graje dece. Svih ovih godina posao kuvarice je moj prioritet, važniji, možda, i od porodice - govori Divna blagim glasom.

Kuhinja je velika i čista, a iz nje se ne šire mirisi jer ih izvlače ogromni ventilatori. Kažu da je svake godine osavremenjuju novim aparatom. Tog dana je za ručak na meniju bio omiljeni pasulj, već spakovan i prekriven belim pokrivačima. Spremljen je za mališane iz "Cicibana", a za druge vrtiće je već transportovan, pa su kuvari imali kratak predah...

 

Za tri decenije spremila 36 miliona obroka!

Za 30 godina Divna je sa ekipom centralne kuhinje spremila blizu 36 miliona obroka, a za to vreme u vrtićima je boravilo oko 40.000 dece.

- Retko me deca, i sada već odrasli ljudi, prepoznaju na ulici jer ja nisam izložena njihovim pogledama, ali se desi da me poneko i prepozna i zaustavi i to su uglavnom deca koja su boravila u "Cicibanu". Svaki naš razgovor počinje i završava se hranom koju su jeli u svom vrtiću, a neko potraži i recept, devojke i žene uglavnom - priseća se.

Divna je rođena u selu Belanovce, udala se u Leskovac, gde joj sada žive dva sina i dvoje unučadi. Kaže da i kod kuće još kuva i da joj je drago kada joj snaha potraži savet i recept.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set