• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer / Z. G.

25.02.2024

19:08

(VIDEO) Jednim metkom ubio dva vuka! Sreten je opet išao u hajku, al' zver uteče!

Z. G.

Vesti

(VIDEO) Jednim metkom ubio dva vuka! Sreten je opet išao u hajku, al' zver uteče!

Podeli vest

Po oblačnom vremenu, ali bez kiše pored strelišta u naselju Zova na Zlatiboru, okupila se lovačka sila! Njih oko 400, namerilo se na vuka!

Uz kafu i poneku čašicu rakije kovali su plan kako da se organizuju i krenu ka Murtenici.

Zajedno sa lovcima iz Nove Varoši, članovi udruženja "Zlatibor" pažljivo su slušali predsednika Mireta Pantovića.

- Tu ima vuka. Ove godine već su odstreljena četiri, a mislimo da ima još tri do četiri. Ovakav lov je potreban jer nam vrše veliki pritisak na jelensku divljač, koju smo dobili zajedno sa Novovarošanima preko ministarstva. Ako bi se vuk prenamnožio sav podmladak jelenske divljači bi bio uništen, jer je vuk savršen predator. Svake godine imamo štete i kod domaćinstava. Dodatno se komplikuje što štetu prave medvedi čiju ekspanziju imamo na Zlatiboru, a imamo i invaziju šakala kojih nije bilo do pre četri, pet godina. Do sada sve to držimo pod kontrolom osim medveda, koji je trajno zaštićena vrsta – kaže Mire. 

Foto: Z. G.

Mire Pantović, predsednik Lovačkog udruženja "Zlatibor"

 

Među lovcima i gosti iz Slovenije, Mađarske i Makedonije.
- Vreme nam ne ide na ruku, nema snega. Sve te vučije tragove je teško pratiti bez snega. Ranije, kada ima snega dan, dva ranije obiđemo lovište, vidimo tragove i znamo kuda su kreću. Sada idemo čisto na sreću – dodao je predsednik zlatiborskih lovaca.

Iskusni Sreten Jovanović (74) prvog vuka odstrelio je 1982. godine, kada je i počela organizovana hajka na vuka na Zlatiboru, a do danas u svojoj "kolekciji" ima 25 komada!
- Da bi ulovio vuka potrebno je dobro oko, dobra ruka i najviše strpljenja. Vuk se čeka. U zimskom periodu ja ga čekam od 4 popodne do 7 ujutru. Došao, ne došao, mora to vreme da se bude na čeki otvorenih očiju i spreman da pucaš. I najvažnije, kada se pojavi da odrediš momenat kada pucati. Dakle, najvažnija je disciplina, jer vuk će uglavnom pre videti mene nego ja njega – kaže Sreten.

 

On je čak dva puta jednim metkom uspeo da ubije dva vuka. 
- Dešava se. Zato kažem da je važan momenat. Prvi put sam sačmom pogodio i to jednom belog vuka i sa tri vučicu. Ja sam praktično u nju pucao, ona je odmah pala, a on je pao posle 150 metara. Drugi put sam iz karabina uspeo da odstrelim dva vuka koji su bili jedan naspram drugog. Ali, to treba sačekati i istrpeti da se oni namontiraju. Znači, pustiš ih, pustiš i onda pucaš. Svaka brzopletost retko kada da urodi plodom, a mnoge ljude kada vide vuka udari adrenalin i nemaju strpljenja – kaže ovaj poznati lovac i dodaje da redovno izlazi u svaki lov.

Petar Perović iz Kotora na Zlatibor se doselio pre 15 godina i redovni je učesnik hajke na vuka.
- Radio sam 42 godine na prekookenaskim brodovima, prošao bombardovanja, gusare i topio se nekoliko puta, ali vuka nikada nisam ulovio. Jesam dvilje svinje, ali vuka ne, mada više idem u lov zbog druženja – kaže Petar.

Foto: Z. G.

Najmlađi lovci, blizanci David i Pavle

 

Najmlađi učesnici su dvanaestogodišnji blizanci David i Pavle Jokić iz Užica.
- Došli smo sa ocem i dedom. Nama je ova četvrta hajka na vuka i redovni smo članovi Lovačkog udruženja "Zlatibor". Išli smo i ranije u lov, sve je zanimljivo, a ponajviše druženje – kažu oni.
I dođe vreme da se krene na Murtenicu. Posle višečasovne hajke, zver uteče...

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set