• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.04.2024

11:04

Srbija ima najveći lavirint u Evropi! Evo gde se nalazi

Bora lavirint

Vesti

Srbija ima najveći lavirint u Evropi! Evo gde se nalazi

Podeli vest

Jedini lavirint u Srbiji i na Balkanu od žive ograde sa 3,5 kilometara staza na skoro tri hektara površine, najveći je u Evropi i treći po veličini u svetu!

Ako niste znali nalazi se na pola puta između Beograd i Niša, u Batočini. 

Lavirint "Bora" koji je deo istoimenog zabavnog parka precizno je arhitektonski konstruisan, ima šest mostova i kulu osmatračnicu visoku 10 metara na kojoj se nalazi i stražar, ako nekome zatreba pomoć.

Vreme šetnje od ulaska do izlaska iz lavirinta zavisi od veštine onog koji u njega kroči.

- Deca se bolje snalaze nego odrasli i treba im manje vremena. Valjda su čigrasti, veseli, radoznali. Deci treba oko pola sata da prođu lavirint, a odraslima od 45 minuta do sat vremena. Odrasli uživaju u prolasku lavirintom, a usput se i fotografišu - kaže Marina Bogdanović, direktorka lavirinta „Bora“ u Batočini za rts. 

Foto: Bora lavirint

Lavirint ima i šest mostova i kulu visoku 10 metara za pomoć onima koji zalutaju

 

Posetiocima je uglavnom prepušteno da sami odluče kojim tempom će se kretati kroz lavirint, dodaje Bogdanovićeva.

 

- Imaju prvu pomoć, mape. Ukoliko žele mogu da fotografišu mape, i odlučuju o tempu kojim će ići. Uvek mogu da pitaju naše pomoćnike koji šetaju kroz lavirint kuda da idu, a ukoliko baš žele da izađu uvek nam je stražar na kuli da pomogne, ako treba – objašnjava.

Lavirint privlači posetioce avanturističkog duha, ima svoj algoritam, i samo onima koji vole odgonetanje, imaju strpljenje i koncentraciju, polazi za rukom da iz njega pronađu izlaz.

 

Kako je nastao lavirint

Vlasnik "Bora Lavirinta" je Goran Srejić, Srbin iz Australije koji je pre deset godina odlučio da na imanju svog ujaka Bore, podigne porodični park koji je otvoren za sve.

Foto: Bora lavirint

Goran Srejić

 

Goran je tada posetio bioskop u Kragujevcu i razočarao se kada je video da su cene previsoke, a mali broj posetioca. Tada je poželeo da stvori prostor gde porodice mogu da se okupe i uživaju u zabavi, a da sve to bude pristupačno njihovom budžetu.
 - Osećam da je sramotno ne dati nešto divnom narodu Srbije. Želim da pokažem da je Srbija divna zemlja i da inspirišem druge ljude da ulažu u nju - rekao je jednom prilikom Goran.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Milinković: Puna podrška predsednicima Vučiću i Dodiku u borbi proriv sramne rezolucije o Srebrenici!
Politika

Milinković: Puna podrška predsednicima Vučiću i Dodiku u borbi proriv sramne rezolucije o Srebrenici!

Ovih dana smo svedoci žestokih pritisaka na Srbiju, Republiku Srpsku i srpski narod. Ipak, ovaj put su ti pritisci mnogo perfidniji, a samim tim i opasniji. Pod maskom kulture sećanja, pokušava nam se udariti žig genocidnog naroda. Zato smatram da mi Srbi nemamo pravo na ćutanje. Podrška predsednicima Vučiću i Dodiku, u borbi za nacionalno dostojanstvo i nacionalni opstanak, potrebnija je nego ikada, saopštio je načelnik opštine Gacko dr Ognjen Milinković.

21.05.2024

13:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set