• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.01.2024

12:30

Japan razoren zemljotresima! Pomera tlo i odnosi živote! (VIDEO)

Shutterstock/Miloš Rafailović

Live TV

Japan razoren zemljotresima! Pomera tlo i odnosi živote! (VIDEO)

Podeli vest

Zemljotres koji je zahvatio Japan odneo je brojne žrtve, o tome kako zemljotresi nastaju i zašto zahvataju najviše Japan, govorio je gost Info dana, dr. Dragan Milovanović sa Rudarsko-geološkog fakulteta.

Dr. Dragan Milovanović sa Rudarsko-geološkog fakulteta naveo je da se ploče na površini Zemlje pomeraju i Japan koji ima tanku litosferu koja prikuplja energiju dolazi u sudaranje sa drugim pločama.

- Japan je zemlja zemlotresa, a njegova razorna moć zavisi od građevina koje se na području nalaze i da li su ljudi pored obale ili ne. Japan je najpokrivenije područje što se tiče sredstava za merenje zemljotresa, a pomoću njih se može utvrditi odakle zemljotres dolazi. Ploče na površini se kreću i pomeraju, a tu gde je Japan radi se o tankoj litosferi na kojoj se nakuplja energija i kada se ona oslobodi dolazi do sudaranja sa drugim pločama - rekao je Milovanović.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

Jovanović je dodao kako svaki Japanac na mobilnom telefonu ima aplikaciju pomoću koje može pratiti pomeranje ploča.

- Svaki Japanac na telefonu ima aplikaciju kojom prati pomeranje ploča i može da dobije nagoveštaj da dolazi do naglih pomeranja. Japanci svih uzrasta svake godine imaju vežbe evakuacije u slučaju zemljotresa. Japan ima preko 500 zemljotresa godišnje što ga čini najtrusnijim podrušjem na svetu - rekao je Milovanović.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija