• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.01.2024

22:09

Srbija i novi svetski poredak: Naša zemlja stameno održava neutralnost između Zapada i Istoka (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Srbija i novi svetski poredak: Naša zemlja stameno održava neutralnost između Zapada i Istoka (VIDEO)

Podeli vest

Kako novi svetski poredak utiče na Srbiju i njene nacionalne interese, na to nam odgovaraju gosti Teme dana istoričar Saša Adamović i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić.

Istoričar Saša Adamović ističe da Srbija treba da odbrani svoje zemlje, Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku, kao i da je Vladimir Putin zadao je jak udarac starom svetskom poretku.

- Odgovara nam nestanak starog svetskog poretka, ali nam treba da ostvarimo nacionalne ciljeve u ovim teškim vremenima. Srbija treba da odbrani svoje zemlje, Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku. Vladimir Putin je istorijska figura i zadao je jak udarac starom svetskom poretku, koji je hteo da ukloni Rusiju uprkos upozorenjima ruskog predsednika - rekao je Adamović.

Foto: Masha Bandjur

Saša Adamović

 

Prema rečima profesora Adamovića pojedinci pokušavaju da nagovore neutralne zemlje da uđu u sukob, a da je na Srbiji da vodi računa o teritorijalnom integritetu i nacionalnom interesu.

- Povratak Donalda Trampa u Belu kuću će biti definitivno dobra stvar, ne samo za SAD i svet. Mi kao zemlja ne možemo da krojimo novi svetski poredak. Pojedinci pokušavaju da nagovore neutralne zemlje da uđu u sukob, a na nama je da vodimo računa o teritorijalnom integritetu i nacionalnom interesu - zaključio je Adamović.

Stručnjak za bezbednost Ivan Miletić kaže da nisu samo Amerika i Rusija u svetskom poretku, već i Indija i Kina.

- Indija je jedna od država novog svetskog poretka i svi misle da Amerika i Rusija drže glavnu reč, ali ima još država koje se pitaju kao što su Indija i Kina. Moramo da budemo obazriviji nego prethodne generacije, koje su prokockale naš nacionalni interes i moramo da sačuvamo našu zemlju u celini i sav srpski narod - kazao je Miletić.

Foto: Masha Bandjur

Ivan Miletić

 

Naš sagovornik dodaje i da Srbija mora da se fokusira i unapredi i zacrta sebi jasan cilj, da bi pregovarala sa Zapadom i Amerikom.

- Amerika je promenila kroz istoriju stavove prema Srbiji, ali i Jugoslaviji. Mi moramo da gledamo svoje nacionalne ciljeve, jer Amerika voli da pregovara sa državama koje imaju jasne i zacrtane ciljeve, a ne sa državama koje lutaju. Srbija mora da se fokusira i unapredi i zacrta sebi jasan cilj - zaključio je Miletić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Održane "Vaskršnje čarolije" na Savskom vencu (FOTO)
Politika

Održane "Vaskršnje čarolije" na Savskom vencu (FOTO)

Tradicionalna manifestacija za decu „Vaskršnje čarolije“ održana je ovog vikenda u Topčiderskom parku ispred Konaka kneza Miloša gde se okupio veliki broj dece koja su zajedno sa predstavnicima opštinskog rukovodstva uživala u vaskršnjem programu u organizaciji Opštine Savski venac.

05.05.2024

23:41

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija