• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.01.2024

09:55

Širi se sukob na Bliskom Istoku! Otvoreno novo žarište između Irana i Pakistana! (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Širi se sukob na Bliskom Istoku! Otvoreno novo žarište između Irana i Pakistana! (VIDEO)

Podeli vest

Pakistan je pokrenuo raketne napade na teritoriju susednog Irana, dva dana nakon što je Teheran gađao ciljeve u toj zemlji. Ubijeno je desetoro ljudi, od toga četvoro dece i tri žene. Ovime su Pakistan i Iran dodatno zaoštrili već napetu situaciju na Bliskom istoku i definitivmo proširili sukob. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Svetislav Lutovac, stručnjak za bezbednost i kontraterorizam i Srboljub Peović iz Instituta za evropske medije.

Iranska nacionalna garda izvela je napad na Pakistan u utorak. Na meti su se našle baze sunitske terorističke grupe povezane sa Al Kaidom, koju godinama iskorišćavaju obaveštajne službe Amerike i Izraela za obračun sa protivnicima. Sada pakistanske vlasti tvrde da su uzvratile napadom na "skrovišta terorista" u iranskoj pokrajini Sistan i Baludžistan. Ove dve zemlje se međusobno stalno optužuju da pružaju utočište ekstremističkim grupama koje vrše napade u pograničnim regionima.

Stručnjak za bezbednost i kontraterorizam Svetislav Lutovac smatra da je ova situacija nova, ali je u isto vreme i stara.

Foto: Masha Bandjur

Svetislav Lutovac

-Bliski istok počinje da biva prekretnica u menđunarodnoj infrastrukturi. Iran je pokrenuo vojni udar na delu Pakistana prema jednoj vojnoj grupaciji. Ja bih rekao da je Amerika saveznik Pakistana. Sama kriza sa Izraelom i Palestinom je rezultirala prisustvom SAD-a na tom prostoru. Iran okrivljuje Ameriku i tu grupaciju. Ono što Amerika svojom diplomatijom preduzima je ova reakcija Pakistana. U svakom slučaju mislim da će organizacija arapskih zemalja pokušati to malo da umire. Čak se i Kina ponudila da bude posrednik u toj pregovaračkoj misiji. Pirsustvo Amerike na Bliskom Istoku uopšte nije slučajno. Multipolarni svet će zaživeti, a ovo su neke vrste otpora. Ekonomski faktor će u velikoj meri zapljusnuti ceo svet- rekao je Lutovac.

Srboljub Peović iz Instituta za evropske medije rekao je da da misli da su šanse da se ovo izrodi u veći sukob minimalne.

Foto: Masha Bandjur

Srboljub Peović

-Što se tiče samih kapaciteta ovih dveju država, Iran je opremljen za konvencionalni rat. Oni su jedna od najmoćnijih vojski na svetu. U pitanju je domaća industrija. Obe zemlje su izuzetno moćne i baš zato mislim da neće doći do većeg sukoba. Ne bih ovo okarakterisao kao svetski rat, ali imamo otvorene i tinjajuće sukobe na više mesta. Tinjajući sukobi postoje u Iraku, između Turske i kurda i sukob u Sudanu koji je proizveo sedam miliona izbeglica. Postoji velika verovatnoća da će se ovo priširiti na veći lokalni rat, a da li će prerasti u globalni, ostaje da vidimo- rekao je Peović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija