• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.02.2024

10:26

Sednica Saveta bezbednosti UN biće otvorena za javnost! Ovo je izuzetno značajno za našu zemlju! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Sednica Saveta bezbednosti UN biće otvorena za javnost! Ovo je izuzetno značajno za našu zemlju! (VIDEO)

Podeli vest

U nastavku Specijalnog programa na temu sednice Saveta bezbednosti UN razgovarali smo sa diplomatom, prof. dr Zoranom Bingulcem.

Diplomata Prof.dr Zoran Bingulac smatra da je zahteva za održavanje ove sednice došao u pravom trenutku.

Foto: Tanja Andric

Zoran Bingulac

-Ovo je bio zadnji momenat da se to uradi. Osnovno pitanje Srbije je pitanje rešavanje položaja Kosova i Metohije u skladu sa našim Ustavom i međunarodnim pravom. Ja očekujem saopštenje. Savet bezbednosti može formalno da reaguje na dva načina. Ne treba očekivati rezoluciju. Jako je važno to što je sednica otvorena za javnost jer je naš glavni cilj bio da upoznamo svetsku javnost sa kršenjem rezolucija. Nadam se da neće ostati samo na deklarativnoj osudi Kvinte ukidanje srpskog dinara. Ono što je osnovno je to da ova sednica ide u susret budućnosti. Kad je sednica javna, ne možete sakriti istinu. U 21 čas je sednica, a u ponoć je obraćanje predsednika Putina. U svetu svi problemi koji sad postoje su u četvrtoj grupi problema: izbori u Americi, situacija u Gazi, situacija u Ukrajini i sistuacija na Kosovu i Metohiji. Balkan nije samo razum, već iznad razuma postoji sfera emocija. Mračne sile dominiraju u međunarodnim odnosima. Te sile nalaze se u grotu jer su se zapleli u razne krize. Ipak, treba razumeti Balkan- rekao je Bingulac.

On je napoemenuo da je svako ko je posejao seme na Balkanu, to mu se vratilo i to je istorija pokazala.

-Ovde su propala dva carstva koja su imala pogrešne procene, naravno uz ogromne žrtve koje je podneo naš narod. Ovo što će se večeras desiti je upozorenje našeg predsednika svetskoj javnosti šta se može desiti. Od 12 odluka koje su donete na Balkanu, 8 su bile pod uticajem Velike Britanije, vrlo često na štetu srpskog naroda. Mi znamo koja je situacija sa Kosovom. Ovo je ipak velik dan. Ne postoji država u svetu koja nije jedinstvena po pitanju nacionalne bezbednosti- rekao je Bingulac.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija