• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.02.2024

09:04

Razlika između Kosova i Gaze je samo u tome što ne padaju rakete! Srbi u južnoj pokrajini spremni su da poginu za slobodu! (VIDEO)

Informer

Live TV

Razlika između Kosova i Gaze je samo u tome što ne padaju rakete! Srbi u južnoj pokrajini spremni su da poginu za slobodu! (VIDEO)

Podeli vest

Vlasti u Prištini nisu juče dozvolile da dinari namenjeni isplati plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja Srbima, uđu na prostor Кosova i Metohije. Кako je Kosovu onlajn rečeno u Narodnoj banci Srbije, iako je vozilo sa srpskim dinarima bilo upućeno na prelaz Jarinje prema svim višegodišnjim ustaljenim i vrlo preciznim procedurama, ono je danas vraćeno sa prelaza Jarinje i to bez ikakvog obrazloženja ili odbijenice. Na ovu temu u "INFORMER SPECIJALU" govorio je prof. Boris Bratina sa Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Dinare je trebalo da preveze u trezor Narodne banke Srbije u Leposaviću. Međutim kako javlja reporter Kosovo onlajn, posle višesatnog čekanja odobrenja iz Prištine, dozvola nije stigla i ulaz dinarima je zabranjen.

Prof. Boris Bratina sa Univerziteta u Prištini istakao je da je jedina razlika između Kosova i Metohije i Gaze u tome što tamo ne padaju rakete, a sve ostalo je sve isto.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Boris Bratina

-I dalje tamo ne može da ulazi srpska roba, tako da ne možete da kupite čak ni srpsku vodu. Na KiM vlada stoički mentalitet. Oni tamo se bore da sačuvaju sopstveni identitet. Niko vam nikada ne bi rekao šta trpe tamo. 2011. godine bile su velike demonstracije i svi muškarci su odlazili u Rudare, ali na drugim delovima nije ostalo ljudi. Na mestu Brnjak skupile su se žene. Bila je borba prsa u prsa. To je neopisivo. Dame iz Kosovske Mitrovice imaju čvrst stav da neće da idu. Heroja imamo. Nema nas dovoljno i trebalo bi nam pomoći. Mereno do Nove Godine, negde oko 700 muškaraca je otišlo. Za taj prostor, to je dosta. Tamo je pravi aparthejd. U Kosovskoj Mitrovici živi jedini ratni komandant za vreme bombardovanja. Ja sam ga pitao kako ćemo znati ako krenu, a on mi kaže: Nećemo znati- rekao je Boris Bratina.

On je rekao da jedan naš državni sekretar ističe da Srbi moraju da budu Strpljivi i poredi nas sa Rusima.

-Ali mi čekamo već 25 godina. Srbi su potpuno disciplinovani. Vi nemate incidente koje čine Srbi, sve incidente čine Albanci. Došli smo u situaciju da nema hrane i lekova. Juče je bila gužva u svim preostalim poštama. Niste mogli da podignete više od 30.000 dinara. Takvim ljudima teško je da zamerite incident. Da dođemo dole, tamo bi ljudi poginuli za slobodu, ali nema smisla poginuti uludo. Ono tamo je zulum. Mi se pravimo da ne znamo šta je zulum, a trpeli smo ga vekovima. Upadaće u prodavnice i hapsiće vas ako vide da plaćate dinarima- rekao je Bratina.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija