• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.02.2024

09:52

Produžen pritvor Hašimu  Tačiju i Kardiju Veseljiju! Britanski obaveštajci haraju na KiM! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Produžen pritvor Hašimu Tačiju i Kardiju Veseljiju! Britanski obaveštajci haraju na KiM! (VIDEO)

Podeli vest

Sud za zločine OVK produžio je za još dva meseca pritvor Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, optuženima za zločine protiv čovečnosti ratne zločine i na Kosovu i Metohiji i u Albaniji od 1998. do 1999. godine, zbog rizika da bi mogli ometati rad suda, uticati na svedoke ili ponoviti krivično delo. Optužnica ih tereti, ako i pripadnike tzv. OVK Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija za zločine u 42 nelegalna pritvora na KiM i u Albaniji, nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je 98 ubijeno. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je advokat Goran Petronijević.

Advokat Goran Petronijević  objasnio je da je u pitanju posebno odeljenje Kosovskog suda, koje zaseda na prostoru u Hagu.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Goran Petronijević

-Mi ga kolokvijalno zovemo odeljenje za OVK. Pritvor je jedna restriktivna mera, ali je teško govoriti o ukidanju pritvora i suđenja sa slobode. Ta procedura ovde se nastavlja Smatram da ovde posebno ima osnova za njihovo zadržavanje jer su njihovi prethodnici, kao što je Ramuš Haradinaj, ometali rad suda, ali i sudija. Ramuš Haradinaj doveo je do toga da više nije bilo nikoga ko će svedočiti o njegovoj krivici. Neki su potplaćeni, neki su ubijeni, nekima je prećeno. Imali smo jednu aferu oko objavljivanja imena svedoka. Ekspreso su uhapšena dva funkcionera te veteranske organizacije. Svedoci se sada plaše, može se sa svih strana na njih uticati. Kažnjavanjem samo njih, sud je prikrio glavnog izvršioca. Svako ko dođe u kontakt sa imenima svedoka, on mora da ih čuva. Zaštićeni su oni koji su dali te informacije, a ne one koji su objavili spiskove. Odatle počinje taj problem loše zaštite svedoka. Ipak, pritvor se pokazao kao jedina moguća mera zaštite svedoka- rekao je Goran Petronijević.

On je istakao da taj sud nema mogućnosti da dođe do pravde i da ovaj sud za to nije ni stvoren.

-Kada primetite da informacije cure, morate da vidite ko je bio u poseti. Oni su imali jedan rogobatan izraz koji se zvao "nepoštovanje suda". Postoji procedura i mogućnost da se hermetički zatvori curenje informacija, samo je treba primeniti. Drugi problem je svrha postojanja tog suda. Moje mišljenje je da taj sud nikakvu pravdu neće doneti. On nije napravljen zato da donese satisfakciju žrtvama. Tači nije tamo da bi odgovarao za zločine za koje se tereti, već zato što su u jednom trenutku njihovi saveznici: Amerika i Engleska, shvatili da postoji mogućnost da će Tači da se dogovori sa Srbijom bez njihovih mešanja. Isključivi krivac je inostrani faktor- rekao je advokat.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Đilas konačno priznao poraz na izborima! Hoće li biti novih izbora u Beogradu? (VIDEO)
Live TV

Đilas konačno priznao poraz na izborima! Hoće li biti novih izbora u Beogradu? (VIDEO)

Vođa koalicije „Srbija protiv nasilja“ Dragan Đilas konačno je smogao snage i priznao poraz na prethodnim izborima, održanim 17. decembra 2023. godine, od strane Srpske napredne stranke. Đilas je, kroz zube, nevoljno, ali ipak odlučio da prizna da su on i njegova koalicija izgubili. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Petar Popović, urednik "Pepo" portala"

23.02.2024

09:23

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15