• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.05.2015

18:00

OVE ŠKOLE JE NAJTEŽE UPISATI Za elitne gimnazije malo i 110 bodova

Društvo

OVE ŠKOLE JE NAJTEŽE UPISATI Za elitne gimnazije malo i 110 bodova

Podeli vest

Da bi osnovac upisao novosadsku Gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj", pored Vukove diplome mora da ima i silne nagrade sa takmičenja... Najbolji đaci masovno upisuju škole s nastavom na engleskom i nemačkom

Za upis u najelitnije srpske gimnazije ove godine nedovoljni bi mogli da budu čak i Vukova diploma i nagrade sa raznih takmičenja, pokazalo je istraživanje Informera!

Četiri najjače srednje škole u našoj zemlji, novosadska Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj, niške "Bora Stanković" i "Svetozar Marković", kao i Deseta beogradska gimnazija, imaju upisnu granicu od neverovatnih 110 bodova.

Kod nas prolaze samo vukovci, dešavalo se da upravo bodovi sa raznih takmičenja odlučuju ko će biti primljen
Radivoje Stojković,
direktor Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj"

To znači da će moći da ih pohađaju samo najbolji od najboljih! U ovim gimnazijama su ubedljivo najpopularniji smerovi s dvojezičnom nastavom gde se pored srpskog predavanja slušaju na engleskom ili nemačkom!

Elita elite

Poslednji kandidat koji je prošle godine upisan u Gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu, i to na dvojezično odeljenje Prirodno-matematičkog smera na engleskom jeziku, imao je čak 112,94 boda, dok je za upis na isti smer na nemačkom jeziku bilo potrebno najmanje 109,95 bodova.

Najtraženije škole u Srbiji

Gimnazije    Smer    Minimalan broj bodova

1. "Jovan Jovanović Zmaj", Novi Sad    prirodno-matematički - engleski 112.94
2. "Jovan Jovanović Zmaj", Novi Sad    prirodno-matematički - nemački 109.95
3. "Bora Stanković", Niš    prirodno-matematički - engleski 106.15
4. "Svetozar Marković", Niš    prirodno-matematički - engleski 106.05
5. Deseta gimnazija "Mihajlo Pupin", Beograd    opšti tip - engleski jezik 103.91

Direktor ove gimnazije Radivoje Stojković kaže za Informer da analiza upisa pokazuje da su đaci najviše zainteresovani za pohađanje dvojezične nastave, gde se 30 odsto gradiva sluša na engleskom odnosno nemačkom jeziku.

- Ovde prolaze samo vukovci, dešavalo se da upravo bodovi sa raznih takmičenja odlučuju ko će biti primljen! Ipak, za sve na kraju bude mesta jer pored dvojezičnih imamo i smerove za talentovane matematičare, informatičare i sportiste - navodi Stojković.

Naš sagovornik kaže da Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" ima tradiciju dugu tri veka, da je već dala 45 akademika, 14 vladika, tri mitropolita i dva srpska patrijarha.

- Kada dobijete đake sa ogromnim potencijalom, imate obavezu da uradite sve da ih usmerite na pravi način. Kod nas dolaze najbolji učenici iz Crne Gore, Hercegovine, Podrinja, naravno iz cele Srbije... - ističe Stojković.

Public

67%
osmaka prošle godine upisano u srednju školu na osnovu prve želje

Slična situacija je i sa ostalim dvojezičnim odeljenjima beogradskih i niških gimnazija koja su veoma popularna, pa su "prolaz" u ove škole lane imali samo oni đaci koji su uspeli da sakupe više od 95 bodova. I analiza koju je uradio Forum beogradskih gimnazija pokazuje da je interesovanje za gimnazije poraslo, a naročito za one gde se znanje stiče na stranim jezicima.

- Deseta gimnazija je uvođenjem dvojezičnog odeljenja izbila u sam vrh! Prva beogradska je znatno popravila rejting i sada je na drugoj poziciji. Četrnaesta već četiri godine ide ka vrhu, ali se prošle godine zaustavila na visokom trećem mestu, dok je Treća gimnazija i dalje na vrhu, ali sa primetno nižim donjim pragom - kažu u Forumu beogradskih gimnazija.

Kalendar upisnih aktivnosti

15. juna    test iz srpskog jezika
16. juna    test iz matematike
17. juna    kombinovani test
19. juna    preliminarni rezultati završnog ispita
20 - 22. juna    prijem žalbi
25. juna    objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita
26. i 27. juna    popunjavanje i predaja liste želja u osnovnim školama
6. i 7. jula    upis učenika u srednje škole

Ni medicinske škole po popularnosti ne zaostaju mnogo za dvojezičnim gimnazijama. Smerove za farmaceutskog tehničara i medicinsku sestru takođe su mogli da upišu samo odlikaši.

Mesto više tražilo se i u ETŠ "Nikola Tesla" u Beogradu, gde je na smeru elektrotehničar informacionih tehnologija za upis bilo potrebno najmanje 95.60 bodova.

Niko neće zanate

S druge strane, učenici u širokom luku zaobilaze zanatske i mašinske škole. Niko neće da bude zidar, tesar, bravar, mesar, pekar, limar, staklorezac, stolar, keramičar, auto-mehaničar...

- Zanatlije i tehničari su nosioci privrede u svakoj zemlji. Ako nemamo osposobljenu radnu snagu, nećemo imati ni industriju ni proizvodnju - upozorava Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
aaaaaa

pre 8 godina

Pre nego sto tako nesto lupite,informisite se,ti isti djaci nemaju zbog diploma 110 minimalan broj bodova vec zbog dodatnog prijemnog koji se polaze na tom jeziku koji izaberu

Marija

pre 7 godina

Dobro je da postoji ovakva orijentacija da deca imaju sto veci broj bodova,sto bolje ocene. Bolje je da deca zele da izgrade zemlju u kojoj zive, da budu srecni ljudi, da budu gradjani drustva u kome tesar, zidar i pekar zaradjuju dobro i gde nema siromasnih ljudi. Orijentacija da nam deca budu doktori i programeri, koji ce traziti posao u inistranstvu je pokazatelj da nesto treba menjati. Njima treba da je prva vrednost da ovde izgrade sebi srecu, dobru platu i drustvo sa vise ekonomske i socijalne pravde. Ukoliko ne verujemo da nasa deca to mogu, znaci da ne verujemo u njih. Time sto ce deca umaci iz skromnih uslova i korupcije u nasoj zemlji i sto ce traziti posao u inistranstvu, za njih nije neka narocita perspektiva. To tako izgleda generaciji koja je osetila nesrecu i osiromasenje, a pre svega pad vrednsoti. Ukoliko nismo uspeli da deci prenesemo samopuzdanje, privrzenost svojoj zemlji, elementarnu odanost i ukoliko im nismo ulili nepokoleb;jivu veru da pravda pobedjuje i onda kada to izgleda nemoguce i da mogu da urade sve, pa i da menjaju istoriju i predrasude, onda smo uradili nedovoljno za njihovu srecu. Vera, ljubav i nada su najvaznije vrednosti, a posle toga prazno...pa onda ocene, bekstvo od problema i novac. Srecom, nasa su deca pametna i pronaci ce pravi put. Stizu nam osim dobrih, nekorumpiranih lekara i inzenjera i profesionalne sudije, dobri zidari i pekari.Hocu da kazem, gornji tekst je pusta statistika,a zivot je nesto drugo. Ukoliko vam deca nisu upisala neku "elitnu" skolu, njihove sanse za

victoria

pre 6 godina

Bila sam losiji djak u osnovnoj ali zato sam prevazisla neke vukovce u srednjoj. Takodje i moj sin je bio losiji ucenik u osnovnoj, prosecan u srednjoj ali je fakultet zavrsio u roku sa odlicnim ocenama.Jedini je dobio besplatno skolovanje na jednom stranom fakultetu kao izuzetan talenat. Zalosno je kad neko ko ima talenat za odredjenu oblast bude lose ocenjen iz drugih predmeta i to mu ogranici sansu za uspeh.

lepooo

pre 5 godina

lepo ste napisali -neke.Takvih će uvek biti jer im se može.Ne sve,jer neki uče.Možda ste se Vi i Vaš sin kasnije probudili ali ste svakako prespavali osnove školovanja,koji se teško nadoknade

Justicija

pre 5 godina

Nasa porodica je zanatska,ali nismo peimetili da nesto vredimo ovom drustvu,vise se ceni elita i njihova deca imaju privilegije upisa poklonjenih ocena,zaposljavanja.To je nazalost nasa stvarnost,zato decu ucim da se wto vise trude zavrse nesto vise i idu van,a taj Milorad nek salje svoje dete na zanat pa da vidi kako zanatlije zive...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kinezi osvajaju svet, a nisu ratnici! Jednom nogom u 11. veku, a drugom u 23.
Fudbal

Kinezi osvajaju svet, a nisu ratnici! Jednom nogom u 11. veku, a drugom u 23.

Srpski fudbalski trener Aleksandar Janković bio je do skoro selektor fudbalske reprezentacije Kine i tim povodom je za vreme božnićnih praznika početkom godine pričao za Informer o Kini, tamošnjoj kulturi, gradovima, životu, Kinezima... Dolazak predsednika Narodne republike Kine Si Đinpinga bio je povod da ponovo objavimo razgovor sa Jankovićem.

08.05.2024

11:56

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Planeta

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)
KONTROLNI TORANJ ODMAH OBAVEŠTEN

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)

Teretni avion kompanije Boing "FedEx Airlines" sleteo je u sredu na aerodrom u Istanbulu bez raspoređenog prednjeg stajnog trapa (deo aviona preko koga se on oslanja na podlogu, pri stajanju, poletanju, sletanju i vožnji po zemlji) i uspeo da ostane na pisti, saopštilo je tursko ministarstvo saobraćaja, dodajući da nema žrtava.

08.05.2024

12:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05