• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Nedeljković

10.09.2016

21:25

(ANKETA) SRBIJA VRAĆA ĐAČKE UNIFORME U ŠKOLE?! Evo šta kažu ministar i prosvetari, a šta đaci...

Društvo

(ANKETA) SRBIJA VRAĆA ĐAČKE UNIFORME U ŠKOLE?! Evo šta kažu ministar i prosvetari, a šta đaci...

Podeli vest

Smatram da bi trebalo ponovo uvesti đačke uniforme, ali za to mi je potrebna podrška nastavnika i roditelja... Ideju ministra podržavaju Nacionalni prosvetni savet, direktori škola i prosvetari

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da bi odmah vratio đačke uniforme u osnovne i srednje škole! Šarčević u izjavi za Informer objašnjava da je to njegova lična inicijativa, a da bi se ona sprovela u praksi, potrebna mu je podrška nastavnika i roditelja.

ŽESTOKA KONKURENCIJA: Samo vukovci mogu da racunaju na sigurno mesto u domu!

Ideju ministra podržavaju i u Nacionalnom prosvetnom savetu, a sa njom su saglasni i brojni direktori škola, kao i nastavnici i psiholozi.

Važan je izgled

Novi ministar prosvete Mladen Šarčević, inače osnivač privatne Osnovne škole "Ruđer Bošković", gde svi učenici već nose uniforme, smatra da bi školske "kecelje" svakako doprinele da se u školama uvede red.

Anketa

- Moje lično mišljenje je da bi đačke uniforme trebalo vratiti u škole! Naravno, za tako nešto potrebna nam je podrška nastavnika i roditelja, kao i saglasnost oko toga kako bi te uniforme trebalo da izgledaju - istakao je ministar Šarčević za Informer.

Aleksa Stanković

Sa ministrom prosvete slaže se i predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) prof. dr Aleksandar Lipkovski. On kaže da bi rado podržao svaku inicijativu o vraćanju đačkih uniformi u škole.

- Jako je važno da se postigne saglasnost kako bi te uniforme izgledale - da li tako da za sve đake budu iste ili da svaka škola ima svoju. Ako bi stigla ozbiljna inicijativa o vraćanju đačkih kecelja u škole, o njoj bi se razgovaralo i na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta - ističe Lipkovski.

Public

Da su školske uniforme odlično rešenje za Informer potvrđuje i Radivoje Miljić, direktor beogradske OŠ "Aleksa Šantić", koju pohađa oko 1.300 đaka. Ova škola je još pre pet godina vratila tradiciju nošenja školskih uniformi.

- Pokazalo se da smo uradili pravu stvar kada smo doneli odluku da naši đaci počnu da nose školske kecelje! Mi smo tu priču "izgurali" jer sam tada imao apsolutnu podršku kolektiva i roditelja. Đačke uniforme kupuje škola, učenici ih zadužuju i na kraju školske godine, oprane i opeglane, vraćaju - navodi Radivoje Miljić i dodaje da je Ministarstvo prosvete pre nekoliko godina dalo "pomirljivo" rešenje - škole mogu same da odluče da li će uvesti uniforme i kakve će one biti.

Tanjug

Školski psiholog u beogradskoj OŠ "Lazar Savetić" Branka Tišma kaže za Informer da bi đaci trebalo da nose školske kecelje i da se u ovoj školi o tome ozbiljno razmišlja.

Antić: Učenice obučene kao starlete

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola (FSSŠ) Milorad Antić kaže za Informer da nam škole liče na rijaliti programe jer se učenice oblače kao starlete, a učenici kao kriminalci.
- Učenice u školu dolaze obučene kao starlete, u kratkim suknjama, sa dubokim dekolteima, golih stomaka, a učenici imitiraju žestoke momke sa beogradskog asfalta. Smatram da bi trebalo da devojke u školama nose školske kecelje, a mladići pamučne majice sa amblemom škole. Uvođenju školske uniforme trebalo bi da prethodi donošenje pravilnika o ponašanju i oblačenju u svakoj školi. Pa ko prekrši pravilnik da snosi sankcije - ističe Antić.

RODITELJI MOGU DA ODAHNU: Nema gašenja škola u novoj školskoj godini!

- To bi trebalo da bude udobna, radna varijanta, u kojoj bi se đaci osećali komotno dok bi obavljali svoje školske aktivnosti. U našoj školi smo sproveli anketu na ovu temu i većina nastavnika i roditelja su bili za školske uniforme. Međutim, naši đaci ih još ne nose jer roditelji nisu uspeli da se dogovore oko toga kako bi te uniforme trebalo da izgledaju. Jedni bi da to bude takozvana koledž varijanta, a drugi su za pamučne majice sa amblemom škole - objašnjava Branka Tišma.

Kao na vašaru

Ni učenici nemaju ništa protiv da uniformisani dolaze u škole jer, kako kažu, i to je bolje rešenje nego da u klupama sede u skupoj i neukusnoj garderobi.

- Pojedini učenici u školu dolaze oskudno odeveni ili u firmiranim stvarima, kojima nikako nije mesto u školskim klupama. Sve je to veoma neukusno i iritantno za druge đake. Zato bi bilo dobro da svi nosimo uniforme i da bar dok smo u školi budemo isti. Mama mi je pričala da do kraja osamdesetih godina gotovo da nije bilo škole u Srbiji u kojoj đačke uniforme nisu bile obavezne i da to nikome od učenika nije smetalo - rekla nam je učenica jedne beogradske gimnazije, koja je zamolila da joj ne objavljujemo ime.
 

print

 

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
lalala

pre 7 godina

Svoj licni pecat i svoj status ,neka pokazuju van skole,ako im se ne svidja ,neka idu u privatnu skolu,tamo ce sve pokazati,nadam se i znanje!

Srbin

pre 7 godina

Mislim da nije fora da se takmiče u markama odeće nego da se takmiče po znanju

Lucky

pre 7 godina

Ne mogu da vjerujem da bi ovako glupa ideja mogla proći. Vidim da je zagovaraju matorci. Nije ovo komunizam i diktatura. Svako ima pravo da se oblači kako želi. Sad neko drugi treba da odlučuje kako će neko drugi da se oblači. Najljepši život je do nekih 20 godina otprilike i sad treba da ga svi provode u nekim uniformama ? Za srpski standard mogu misliti i kakve će biti. Samo još treba konsultovati ludog diktatora Kim Dzong Una pa da on da svoj savjet. Nisam učenik i davno sam to bio,ali podržavam omladinu da se oblači kako želi. Sloboda omladini i svim ljudima!

vojvodjanin

pre 7 godina

Da se ponasate (i oblacite) kao ljudi, diktatura ne bi bila potrebna. Ali posto se oblacite kao stoka sa estrade i prostitutke, red je za red.

venik

pre 7 godina

Da li se secas sta je ta zelja da se podrzi mladost uradila 5-og oktobra....

stevan

pre 7 godina

Ti si glupan.U Americi i Britaniji se i na koledžima nose uniforme-kakvu diktaturu pominješ.

Bella Bond

pre 7 godina

ne mogu da vjerujem da tako razmišljate i upoređujete uniforme sa komunizmom. U svim zapadnim zemljam se nose uniforme u školama. To nijesu kecelje i mantili, nego polo majice, košulje, đžemperi, pantalone i dukseric.obično svaka škola ima svoju uniformu, ali to je otprilike to. Matuarantima je obično dozvoljenoda se oblače po svome, ali opet pristojno i bez većih dizajnerskih imena.

glupost

pre 7 godina

poenta je kod dece razvijati individualnost i da sami prave izbore. od oblacenja se pocinje pa nadalje. trpati ih sve u isti tor na isti kalup ja ne vidim sta bi dobro donelo. mozda eventualno treba zabraniti prekratke suknje i slicno cisto radi kulture oblacenja,ali nista vise od toga.

Neverovatni Miki Rage

pre 7 godina

Leba ti, koja je to drzavna skola ikada nekog naucila da bude individua iliti sam svoj ? Sta ti je skola ako nije tor, pa se kroz isti sablon guraju svi ucenici (sa ili bez uniforme) ?

Za uniforme

pre 7 godina

Наравно да треба, децу од првог разреда треба учити скромности, а не као данас када иду у школу обучени као на плажу или модну писту. Школа као институција мора поново да поврати свој углед.

Roditelj

pre 7 godina

Ma naravno treba ih uciti skromnosti. Samo skromno, skromna plata,skroman stan, skromna penzija, skromno zdravstvo. U potpisu politicar, pop, fudbaler, pevaljka.......

Kiki

pre 7 godina

Svaka cast za komentar, samo da se navikavamo na bedu jos vise

Dunja

pre 7 godina

Naravno da deca u skoli imaju pravila oblacenja! I to vrlo stroga! Kakvi sorcevi kakve suknje sve je to zabranjeno. Nema majci do pupka, bretela iscepanih farmerica,papuca. Nema nista krace od kolena. Zato uopste ne razumem ideju uniformi. Stvarno nisu potrebne. Moda je umetnost, pustite decu da razviju svoj stil da mastaju. Vec dovoljno ne vole skolu sada jos i uniforme? Skroz podrzavam ideju da se treba primerno oblaciti ali mislim da su uniformne nepotrebne, i da ako se neko treba pitati o tome to su deca.

anonymous

pre 7 godina

ALO bre ljudi vama roditeljima je lako reci treba uniforme vi ste nosili to su bila druga vremena. Sta mislite kako je nama deci zelite da budemo isti to se nikad nece desiti deca ce uvek znati koji roditelj kolko zaradjuje. Ja nisam ni bogat ni siromasan nosim sta imam ne zalim se i ne zelim da nosim uniformu svako ima pravo na svojoj stil svako ima pravo da obuce sta zeli ako imas ako nemas to je samo tvoj problem zasto roditelji glasaju napravite anketu da deca glasaju. Hajde da vidimo sta deca imaju da kazu. NECE RODITELJ NOSITI UNIFORMU DETE CE.

DS

pre 7 godina

Djacke uniforme podsjecaju na totalitaristicke politicke sisteme koji propagiraju da su svi gradjani isti i jednaki a znamo da priroda kaze da nismo svi ni isti,a ni jednaki. Zato mislim da djacke uniforme ne treba uvoditi zato sto bi to ugrozilo slobodu mladih,ali bi svakako trebalo donijeti KODEX nacina oblacenja,duzina suknji,haljina,kratkih pantalona,velicina izreza na grudima,visina potpetica,mindjuse,"brnjice" na usnama,tetovaze na tijelu ,tako da ucenice ne mogu dolaziti odjevene kao stralete kao sto je rekao Milorad Antic,ili da ucenici nose poderane pantalone ili majice i kosulje sa reklamnim spotovima i sund-tekstovima.

ana

pre 7 godina

U skoli smo svi isti, van skole neka se oblaci ko kako hoce. I bilo je vreme da se uvede u skolu neki sistem vrednosti, za pocetak odavde. Dosta je bilo pevaljki i nekulture u skolama

popovic zoran

pre 7 godina

Mozda podseca na totalitarizam ali u skoli ili za skolu su sva deca jednaka i tu ne treba praviti razlike,uostalom mnogo su nam deca bila bolja kada su nosila uniforme.

nedostupna

pre 7 godina

Da li ste barem gledali neki americki film ? Nose li uniforme tamo djaci u skoli, kao sto nose i u Japanu i u Britaniji ? Ili su sve to totalitarni rezimi ?

Zivorad

pre 7 godina

A da li je obavezno nosenje uniformi na koledzima kao sto su Oxford ili Cambridge, ili po skupim privatnim skolama u Americi odlika "totalitaristickih politickih sistema"? Koliko su ove danasnje "demokratsko-petooktobarske" generacije zatupljenje, nije ni cudo sto se samo ugledaju na starlete, Farme i Parove.

za

pre 7 godina

Taj kodeks vec postoji ali ga niko ne postuje. Mogla bi svaka skola da ima svoje uniforme, jer devojcice zaista preteruju i oblace se kao satrlete. Sa vestackom noktima vecim od kandzi jedva mogu da pisu. Kad bi razmisljale da znanjem i kreativnoscu iskazu svoju individualnost, sve bi bilo drugacje. One misle da treba da se razlikuju od ostalih samo po oblacenju.

Marcco

pre 7 godina

Školske "uniforme" da.... Radničke kecelje koje je moja generacija nosila... NE!

Milojko

pre 7 godina

Hajmo ih još šišati na istu frizuru,uvesti da svi moraju nositi iste jeftine telefone od 10 eura,uvesti i hidzabe te ih izjednačiti u svakom pogledu pa da ih ni rođeni roditelji ne mogu pomoći. Na isti način treba obući i njihove nastavnike i profesore. I još istim tim predavačicama zabraniti da se šminkaju.

joja

pre 7 godina

pa čerke hvala bogu pa je nemam izgledaju ko ku..., pa kako nek izgledaju drugačije kad su iste ko majke a očevi to i nevide. Pa kako da vide kad bolje nisu mogli da nađu. kad je došo moj prijatelj iz holandije prvi put u beograd bijo iznenađen našim devojkama. njegove prve rječi, jel su to prostitutke a ja mu kažem ne tako se oblače. zanimljivo? kad je odlazijo posle svakodnevnih obilazaka splavova, nikad nisam manje potrošijo a više seksa doživijo. Toliko o srpkinjama i našim starlet ženema i djevojkama. koliko ima tu istine? previše previše i još jednom previše. zbog toga i toliko abortusa kad žene neznaju ko je otac djeteta.

Barun

pre 7 godina

Ako pogledate slike americkih koledza videcete da su svi oni uniformisani.Toliko o totalitaristickim politickim rezimima.

Predraggio

pre 7 godina

Ђачке униформе изједначавају сву децу без обзира на имовинско стање родитеља. Такође, спречавају развој декадентног субверзивног утицаја на националном нивоу који се креира у разним страним обавештајним центрима који имају за циљ да потпуно униште било какво поштовање, правни поредак, здрав разум, да измене мерила и на крају да произведу хорде зависника са животињским типом психе који робује својим инстиктима. Ја сам за ово од пре 5 година. Ко не носи или на други начин саботира овакву меру, да проузрокује прекршајне казне које би платили родитељи.

Rade

pre 7 godina

Ništa bolje nije moglo biti predloženo. U školi svi isti, a van škole ako roditelji dozvoljavaju neka idu i goli !!!!!!!

Miloje

pre 7 godina

Žao mi je ljudi koji misle da kecelje sputavaju različitosti jer bože nismo svi isti... Nošenje kecelja bi pokazivalo da je sistem prema svakome isti a različitosti bi se dokazivale kao je to bilo nekada, radom i zalaganjem.

ana

pre 7 godina

o kakvoj kreativnosti govorite ispfrane glavice izgledai svi kao jedna i jedan I to biljenje u telefone dok pored vas zivot prolazi. U skoli ometeti signale mobilnih telegžfona tako da postanu neupotrebljivi.Napraviti red a nastavnike zameniti rezervnim kadrom kod sledeceg strajka.

Roditelj

pre 7 godina

Bolje oni da se pobrinu za problem zastarelog gradiva i da uvode nove metode učenja kakve su na zapadu odavno aktuelne. Ovo je jedna glupost i moje dete će imati moju apsolutnu podršku da NE nosi te uniforme ako ne želi. U krajnjem slučaju upisaću ga u privatnu školu. Koštaće, ali će bar steći kvalitetno obrazovanje plus ga niko neće uniformisati i govoriti mu kako svi treba da izgledaju isto i da su svi isti kad nisu. Svako treba da ima svoj stil u svemu pa i u oblačenju i to je potrebno ovoj deci a ne usađivati im te socijalističke ideje o jednakosti(bezličnosti). Jedino što u školama treba zabraniti je neadekvatno odevanje tipa mini suknje, duboki dekolte i šta se još smatra pod neprikladnim, to je skroz u redu. A i na kraju ovo ćete jedino sprovesti uz pretnju oružjem jer je ogromna većina dece protiv i siguran sam da ih niko živ ne može naterati na uniforme. Dajte deci kvalitetno obrazovanje a ne ove trivijalne stvari koje ne vode ničemu. I nalupajte minuse sad, al to neće naterati vašu decu da prihvate ovo.

Boz

pre 7 godina

Сања, па у тој приватној школи коју помињеш прво ће твом детету дати униформу. Све озбиљне школе у развијеними земљама имају школске униформе. Имају их Американци, Енглези, Руси ... Не носе их деца у Етиопији, на Космету, у Еритреји ... Дивно је бити модеран, али је јако добро нешто и знати пре тога.

MENSA

pre 7 godina

O kakvoj kreativnosti ova deca pričaju? Kreativnosti oblačenja u školi?Zašto li izginuše naši dedovi? Za koga li se boriše? Za ovako "bistre" potomke?! Šta fali deci iz Japana što nose uniforme? Toj deci gde svi zajedno ručaju za vreme odmora i to sa nastavnicima! Deci koja ne beže sa časova i ne kasne u školu! 85 posto učenika u Japanu kaže da voli da ide u školu i da se u njoj oseća srećno i zadovoljno...Učenici u Japanu imaju jak osećaj pripadnosti kada se nalaze u školskom okruženju... jer svi imaju mogućnost da se ne osećaju kao autsajderi zbog nekih stvari koje nemaju veze sa školom , intelektom i učenjem... tamo gde svi nose "seifuku" (školsku uniformu) i nije im problem... u zemlji sa jednim od najboljih rezultata na PISA testovima i na kraju krajeva, u jednoj od zemalja sa najinovativnijom i najkreativnijom omladinom! A ovoj našoj je nošenje uniforme ispod časti, glupo je i nije "cool"!? Oj Srbijo, ko će i gde će da te vodi za 20-30 godina?

MOST

pre 7 godina

Док се носила униформа у школама у Србији тада је и школство било и уређеније и боље.Коме данас сметају кецеље или мантили за мушкарце па то се зна да форсирају они који од школе хоће да направе нарко базу.Наравно да униформе важе и за професоре али треба и ограничити и излазак деце млађе од 18 година до 21 час у град. Од најцењенијих српских факултета сада нам је знање спало међу најгорим земљама.Зашто деца уче некакве програме "болоње" или "струковне студије", зашто не вратите нормално четворогодишње академско студирање.

vlada

pre 7 godina

I treba! Škola je društveno odgovorna institucija, obrazovnog i vaspitnog karaktera, a ne poligon društvenog statusa, roditeljskog snobizma, pubertetske nezrele opravdanosti, izopačene malogradjanske dekadencije, provokativnog bezukusa, vansplavarske etike i ponašanja, koketne neopravdanosti .... vratiti uniforme u škole, zbog pametnog razvoja deteta!

Ljubo

pre 7 godina

Kako god neko mislio , znam samo da ce nekom vecom silom ,i ovo ludilo ,da se promjeni.Nije bitno ,hoce li roditelji ili nastavnici ,a najmanje ucenici ,koji nemaju nikakvo zivotno iskustvo ,glasati za ili protiv , mnogo je toga sazrelo ...

skola

pre 7 godina

nije rijaliti...kome se ne svidja ne mora da ide u skolu....probajte da udjete u neki ekskluzivan hotel tako obuceni....??? Vasu kreativnost ste pokazali zadnjih godina zato i nemamo godinama pravo skolstvo. A ovo troje neka pokazu tu kreativnost ocenama...

Nikita

pre 7 godina

Bravo! Pozdravljam ideju. Van skole, svako dete neka razvija svoju osobnost i licni stil. Skola je obaveza i prilici da svi budu jednakoobrazno obuceni, bez razlike. Istina je da se mladi generalno, neprimereno oblace za skolu i to se na ovaj nacin moze dovesti u red. Kako lekari, sportisti, policija, piloti i drugi nose uniforme?! I nikome nije narusena osobenost. Napred samo. Od reci do realizacije.

Kiki

pre 7 godina

Pa nisu deca roboti, Boze sacuvaj. Mislim da je dovoljno da se uvede pravilnik da ne moze mini suknja ili majica na bretele ili sorc, ali uniforme, pa to je suludo, da ne kazem strasno.

Chicago

pre 7 godina

Ovde u USA svaka skola koja vredi nesto ima uniforme a ove koje se samo nazivaju skolama oni su ko kod nas,rasulo,prematome uniforme obavezno uvesti

Sima

pre 7 godina

Smatram da je to odlična ideja,deca trebaju biti isto obučena u školi,na taj način se ne bi videle klasne razlike,jer sva deca nisu u mogučnosti da nose markiranu garderobu.Tako bi se deca više posvetila učenju,a ne odgovoru na pitanje;šta obući danas.

Zak

pre 7 godina

Naravno da treba uvesti uniforme ,kome se nebi svidelo neka ne moze dalje u skolu i problem resen.

straja

pre 7 godina

Ko vas laze.....pa u komunistickim vremenima nisu se nosile uniforme...one se nose skoro u svim skolama na "zapadu"...sa veoma naglasenim detaljima iz koje su skole.Ja sam se skolovao u dve republike(u pet gradova) I u cetiri sam nosio djacku kapu a u jednoj ni to skolovanje sam zavrsio 1955g. Ne tvrdim ni da je dobro ni da lose nosenje/nenosenje....samo kazem ili niste informisani ili gurate glavu u pesak.

Ljube

pre 7 godina

Nošenje školskih uniformi je praksa u najrazvijenijim i najdemokratskijim zemljama - ne podmećite zamenu teza o totalitarizmu. Učenici najčuvenijih škola i univerziteta su ponosni da nose uniforme škole koju pohađaju. Samo naši novokomponovan bogataši i skorojevići žele da škola bude mesto za paradiranje i pokazivanje "statusa" pa se oblače kao da su u na modnoj pisti ili u realitiju. Da, uvesti obavezne uniforme u školama pod hitno

Cicka

pre 7 godina

Одлична идеја , неће се правити разлика међу ученицима у гардероби а и деловаће сређеније и уредније .Погледати униформе у државама које већ примењују ношење униформи у својим школама и узети најбоља решења код нас . Када сам ја ишла у школу била је црна кецеља , сећам се да је разлика у кецељама била само у крагнама и како ће ко боље да је направи , да ли буби крагницу да ли мало "разваљену "око врата ала Џеки Кенеди или шпицасту на доле , то је трајало свега неколико година , можда само основна школа и престали су са тим, онда је настала слобода у облачењу , сећам се пепита уске растегљиве панталоне са шлицићем доле , светло плаве мокасине и горе црна мајца ,то је био хит , а књиге на ластиш су се носиле преко рамена , та мода дошла је из Париза , ипак много је боље и лакше када су у питању униформе и треба да буду из два дела да би се горњи део могао мењати и чешће прати , можда горе бела блуза доле тегет сукња или плава сукња

Ivan

pre 7 godina

prvo bi nastavnici trebalo sve djake jednako da tretiraju pri ocenjivanju, a ne da deci slihtara poklanjaju ocene! Tek nakon toga mogu da govore o perifernoj stvari kao sto je uniforma.

naroG

pre 7 godina

Najgluplje je sto se ukinulo nosenje uniforme u skoli i izlazak u grad u civilku vojnika je bilo po meni.Nisam star a ni staromodan(45) vec se treba znati ko je ko.Bio sam pionir,nosio uniformu i sinjel i bilo je lepo to vreme a vi dragi moji tatini i mamini uloske bacite,cast pojedincima.\n

vio

pre 7 godina

..ne znam... sta je u tome lose ,cak i i druge skole sirom inostranstvu nose uniforme.Lepo je izgledati zavodnicki i provokativnim ali bar u skoli to nemora,videti disciplinu u nekoj skoli je veoma lepo,u potpunosti jedana druga disciplina i razvoj ucenika.Verujte deco da vam je to jedan visi razvoj(respekta) za vasu buducnost.kao sto je vec napisano u prethodnom komentaru:"vas pecat" iznesite van skole,vas ideditet vam niko nece oteti. PS:A ako vec traze uniforme neka se pobrinu malo da nisu to one pre 40 godina ,vec da su u skladu danasnjice(mislim nadanasju modu)malo kreativnosti ubacite u uniforme i nestedite na masti ...svakako roditelji to placaju....jer ovu uniformu sto su stavili roze i plavu nisu ni za u stalu......!!!!!!

miki

pre 7 godina

Uniforme bi trebalo uvesti. \nDjaci svoju kreativnost u skoli treba da pokazu na casu znanjem a ne stilom oblacenja. \nKreativnost u oblacenju mogu pokazati na raznim skolskim takmicenjima, vannastavnim aktivnostima i prilikom izlaska sa drustvom.\n

nepoznati

pre 7 godina

Najelitnije i najsavremenije skole podrazumevaju nosenje uniforme.Nisu to kecelje,vec pristojna odeca sa obelezjem istih.Tu individualnost i to sta im roditelji dozvoljavaju neka nose van skole.Sigurno se deca na Kembridzu pitaju za individualnost prilikom izbora odece.

goran

pre 7 godina

podrzavam napokon nesto pametno , u skolu u uniformi a starlete i pevaljke napolje van ustanove

Vladimir II

pre 7 godina

Ideja je prevaziđena. Ok je uvesti standard u smislu duzine suknji i slicno ali da se svi obuku isto predatavlja ugrozavanje sloboda.

surovi

pre 7 godina

Deco draga imate moju PODRŠKU !!! Uniforme treba da nose pripadnici Policije, Vojske i državni službenici a sve ostalo je s .......

Srbin australija

pre 7 godina

Zivim u Australiji vec 46 godina. Ovde svi ucenici, da li su u osnovnoj skoli ili gimnaziji, u privatnim ili drzavnim skolama, MORAJU da nose uniforme te skole ili ne mogu da je pohadjaju, i TACKA. Dokle god niste punoletni (u ovom slucaju 18 godina) morate da se ponasate po kodeksu ustanove u kojoj zelite da se obrazujete. Objasnjenja ove dece su ocekivano naivn. Za decka (muskarcica u punom napadu puberteta) koji je rekao "ko moze da ga natera", odgovor je: ustanova gde zelis da dobijes OBRAZOVANJE a ne pomodarski izraz , edukaciju, sto mnogi upotrebljavaju, misleci da su sa time nesto pametniji - obrazovani! Odlicna ideja - Napred Ministre

SILA

pre 7 godina

Ja sam za uniforme . Nije tačno da su one odraz diktatorskog sistema. Pogledajte privatne škole u zapadnim demokratskim zemljama.Učenici nose prpisane uniforme

pettar

pre 7 godina

Draga deco, svuda u svetu na zapadu je tako, budite prirodno lepi i prirodno pametni odeca kao za modnu pistu stvara kod vas osecaj lazne vrednosti, a u skolskoj uniformi ste ono sto jeste... e to je individualnost a ne brendirana odeca. Postovani nastavnici i roditelji podrzite ovu inicijativu... bice vam deca dobri ljudi. Podrska sa moje strane...

goran

pre 7 godina

Trebalobi i ucitelji,nastavnici,profesori da dobiju upustva o njihovom oblacenju

Zoran

pre 7 godina

Ja vidim da ovi nekadasnji ucenici nose tri puta manje i lakse torbe, tako da ih mogu sami da nose i ne moraju roditelje da angazuju

alexa

pre 7 godina

Konacno!Sistem je funkcionisao odlicno,naravno da treba vratiti uniforme u skole...i nastavnici ce ih nositi,bas kao nekada...neka svoj licni pecat imaju u dnevnicima i djackim knjizicama

Deda Zvonce

pre 7 godina

Јасно је да постоји озбиљан проблем у разумевању система вредности чим неко индивидуалност и креативност препознаје у одећи и обући! Када би сами себи направили те одевне предмете онда би били у праву. Купљена роба је само избор наметнут испирањем мозга кроз агресивне рекламе. За истицање индивидуалности и креативности постоје неограничене могућности прављењем и ношењем рукотворина итд. итд.

Dacack

pre 7 godina

Moje licno misljenje je da prvo kodeks oblacenja za nastavnice i uciteljice,kako se one oblace i kakav primer daju deci.Uciteljica u top majici,plitkim farmerkama i cipkastom tanga vesu....kratko mi ni suknju i mrrzastim carapam...kombinezonu top i da ne nabrajam dalje.A sto se dece tice trrbalo bi uvesti ili uniforme ili Sta je dozvoljeno nositi.Trenerke su naj primer nije,najkomotnije i najjednostavnije.Ne pokazuju nista,deca se prijatno osecaju a i svako ih ima.Nisu svi u mogucnosti da nose uniformu sto iz zdravstvenih razloga a da ne pominjemo odrazavanje i pedanteriju.Ja sam za promenu ali prvo osoblja skole pa onda ucenika.I mislim da je trenerka idealno resenje,i to za svakog i Sta bas kao uniformu!

Milica

pre 7 godina

Uvesti uniforme u skole je bezveze.Skola mora da ima svoja pravila kako za ucenickei tako i za profesore , treba pristojno da su obuceni.Ja sm nosila uniformu pa to je uzas,Bolje bi bilo obezbediti deci bolju uslove u skolama npr klima uredjaje u ucionicama.... Mozda nastavni kadar treba da nosi uniforme.

Sanja

pre 7 godina

Nase skole danas lice na vasar sa cirkuzantima u njima a ne na obrazovne institucije sa ucenicima za primer. Cast sa izuzecima ali ih je malo. Odlaze u skolu kao da su krenule u grad. Oblacenje katastrofalno i neprimereno. Ponasanje jos gore. Naravno da treba itekako poostriti sve kriterijume u skolama jer je sve izgubilo smisao i svoju svrhu. Nikad gore stanje nije bilo po skolama, nikad vise nekulture, agresivnog ponasanja, nevaspitane dece.Pitam se sta rade ti roditelji kuci sa svojom decom i da li uopste nesto rade. Naravno da treba vratiti uniforme i mnogo vise od toga. Rad, red i disciplina je ono sto fali danasnjoj deci koja su skroz raspustena...

Milan

pre 7 godina

Ja sam za vracanje uniforma,vise nebi bilo socijalnih razlika svi bi bili isti u skoli nebi vise bilo (Eh ovaj je jadan sirotinja pogledaj mu majicu,e a vidi ovog gazdinog sina nosi najk patike original).A ima i vise razloga zasto bi to bilo dobro i kakve veze komunizam i diktatura ima sa ovim dajte molim vas manite se glupih zakljucaka...A sad sto svi pisu e pa svako ima svoj slobodan stil pa pogledajte im stil molim vas uskoro i nece nositi suknje sorceve,majice pa cak i gace,vec i ovako lice na starlete i prostituke a vibi da oni to zadrze?

ucenik

pre 7 godina

Niko nije lud da nosi ovo nosicemo sta mi hocemo!!!!

Emina

pre 7 godina

Bilo bi vrlo dobro da se uvedu skolske uniforme,jer na neki nacin dolazi do vrsnjackog nasilja u neku ruku bas zbog odevanja u skoli,mozda neko i nema toliko da se nosi u firmiranoj odeci pa cesto nosi isto,a bilo bi dobro da se uvedu cak pocetkom drugog polugodja!!!Jer u danasnje vreme ljudi ne mogu da sastave kraj sa krajem,jedna zimska i jedna letnja uniforma bi dobro dosla.

Hahaha

pre 7 godina

Mislim da bi trebalo da muskarci nose majcu na tregere kosulju prsluk na zakopcavanje na dugmad i sako a dole pantalone i crne cipele A devojcice da nose suknje helanke i cipelice

Snja

pre 7 godina

Pročitala sam da će mo djačke uniforme nositi od septembra. Mislim da će se ove devojke i momci radije ubiti nego nositi uniforme. Jovana Stojković epa vidiš da je ideja prošla i da će se realizovati...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija