• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

31.01.2020

20:11

OVE GODINE POČEĆE RADOVI NA IZGRADNJI ŠESTOG PO REDU KORIDORA! Srbija gradi autoput Niš-Priština

Društvo

OVE GODINE POČEĆE RADOVI NA IZGRADNJI ŠESTOG PO REDU KORIDORA! Srbija gradi autoput Niš-Priština

Podeli vest

Radovi će početi do kraja ove godine, a prva deonica do mesta Pločnik imaće 33 kilometra i koštaće 200 miliona evra. Plan je da ovaj put spoji Koridor 10 sa lukom Drač na Jadranu

Srbija će ove godine početi gradnju šestog po redu koridora, i to autoputa od Niša do Merdara i dalje ka Prištini. Buduća saobraćajnica je deo takozvanog autoputa mira, koji će se protezati sve do luke Drač na Jadranu i biće ukupno dugačak 384 kilometra.

Radovi na izgradnji prve deonice autoputa Niš-Priština počeće u trećem kvartalu ove godine, najavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
Veza sa regionom

Ako ćemo da pravimo "mali šengen", moramo imati i autoput koji nas povezuje s regionom
Milan Rodić, inženjer


Prva deonica
- Prva deonica do Pločnika koštaće 200 miliona evra biće finansirana iz kredita, a za prvih 100 miliona već je potpisan ugovor. Značaj puteva je veliki zbog povezivanja i kako bi se sprečilo dalje iseljavanje stanovnika -
istakla je ministarka.

Foto: Informer DN

PET MOSTOVA, BICIKLISTIČKE STAZE, 70 MILIONA Evo kako će izgledati DEONICA "MILOŠA VELIKOG" KOJA PROLAZI KROZ BEOGRAD i kada će BITI ZAVRŠENA

 


Profil puteva zavisi od analiza i frekvencije saobraćaja, a kako je rekla, u jednom delu ovog puta krenulo se sa poluprofilom, što ne znači da se dalje neće razmišljati o punom profilu autoputa.
Kako saznajemo, trenutno se radi na pripremama za početak radova do Pločnika, a trasa će biti dugačka 33 kilometra.


- Sve se odvija po evropskim pravilima i procedurama. Sledeća deonica koja treba da se gradi jeste ona od Pločnika do Merdara i ona će imati 44 kilometra. Tih 77 kilometara je ono što mi treba da izgradimo. Videćemo ko će biti izvođači, za sada su u igri one kompanije koje su gradile Koridor 10 - Grci, Španci i Bugari, ali nadamo se da bi radove mogle da obavljaju i naše firme ako nastupe kao konzorcijum - navodi izvor Informera.

Grenel podržao početak radova

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel podržava stav da je važno krenuti u izgradnju autoputa Niš-Priština i da fokus razgovora dveju strana pored politike treba da bude i na ekonomiji, izjavio je nedavno predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež nakon sastanka sa američkim izaslanikom.


- Ono što je važno, na čemu se insistira jeste da autoput Niš-Priština krene u realizaciju - naveo je Čadež.

PUTEVI SRBIJE VRAĆAJU NOVAC! Ko je platio ovu putarinu, dobiće pare nazad! Evo šta treba da uradite!

 


Sedam petlji
Kako dodaje, ova saobraćajnica nadovezaće se na postojeću petlju Merošina južno od Niša, i predviđeno je da se završava u zoni administrativnog prelaza Merdare.
- Predviđena je izgradnja još sedam petlji: "Merošina istok", "Prokuplje istok" i "Prokuplje zapad", "Bjeloljin", "Kuršumlija", "Rudare" i "Merdare". U drugom sektoru, posle Pločnika nalaze se tri planirane petlje. U Kuršumliji će biti veza sa naseljem Brzeće i Kopaonikom, a u Rudaru isključenje za Prolom Banju, Đavolju varoš i Radan planinu. Poslednja petlja će biti u neposrednoj blizini administrativnog prelaza - navodi naš sagovornik.


Stručnjak za građevinu Goran Rodić kaže da je za Srbiju odlično što se gradi takav autoput.
- Ako ćemo da pravimo "mali šengen", moramo imati i autoput koji nas povezuje s regionom, a posebno s lukom Drač. Dakle, to je velika stvar za privredu, ali će značiti i stanovništvu koje živi na tom području. Mi gradimo deo do Merdara, dok verujem da će do Prištine put graditi Amerikanci, na primer "Behtel", koji je u Albaniji izgradio mnoge puteve - zaključuje Rodić.

Veza sa lukom Drač

Dužina autoputa od Niša do administrativne granice kod Merdara, koji će graditi Srbija, iznosi 77 kilometara, a ukupna dužina buduće saobraćajnice Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač 384 kilometra. Radovi na delu od Niša do Pločnika, u dužini od 38 kilometara, trebalo bi da počnu u septembru. Da bi autoput bio kompletan u izgradnju treba da se uključi i "kosovska strana" i izgradi 22 kilometra od Merdara do Prištine i tako poveže ovu deonicu sa Dračem.


Tabela:
Deonice autoputa
Niš-Pločnik 33 km
Pločnik-Merdare 44 km
Merdare-Priština 22 km



 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nebojša

pre 4 godine

kome treba taj autoput osim NATO-u.neka mihajlovićeva pokaže studiju isplativosti tog ''projekta''.BOLJE ,ZA TE PARE,DA SMO KUPILI S400

biljana

pre 3 godine

Putevi, trebaju svakom normalnom gradjaninu,a takvima, kao sto si ti, mozda kozje staze, mogu biti dovoljne!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija