• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: J. Marković

01.09.2022

15:50

NOVI TREND MEĐU MLADIMA MOŽE DA IH KOŠTA ŽIVOTA! Dr Vujković upozorava NA MOGUĆE FATALNE ISHODE!

Društvo

NOVI TREND MEĐU MLADIMA MOŽE DA IH KOŠTA ŽIVOTA! Dr Vujković upozorava NA MOGUĆE FATALNE ISHODE!

Podeli vest

Vitaminske infuzije koje se daju u kućnim uslovima postaju sve popularnije. Međutim ova "pogodnost" pretvorila se u opasan trend, budući da sve više mladih nakon burnog izlaska gde se konzumiraju velike količine alkohola i droge prima ove infuzije "kako ne bi osećali posledice", neki čak idu toliko daleko da privatne klinike pozivaju da im infuziju pošalju u kafić ili klub!

Infuzija  predstavlja tečni rastvor koji sadrži tačno određen sastav supstanci, u precizno definisanom odnosu, i daje se najčešće ubrizgavanjem u venu, u tačno definisanim medicinski stanjima. Iako deluje kao najbolje rešenje u stanju slabosti organizma nakon burne noći, ovako nešto nikako ne biste smeli da primenjujete na svoju ruku!

Foto: Informer

 

Primanje vitamnskih infuzija popularizovali su influenseri i poznati pevači, koji prati veliki broj mladih ljudi, a koji redovno objavljuju fotografije kako primaju vitaminsku infuziju nakon izlaska. Priliku da zarade videli su vlasnici privatnih klinika, koji su počeli da nude te usluge i van zdravstvene ustanove, a neretko se oglasi za ovakvu vrstu zdravstvene usluge mogu videti i u oglasima, od strane neproverenih ljudi, za koje se i ne zna da li su medicinski radnici i šta uopšte ubrizgavaju lakovernim ljudima.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac dr Branko Vujković upozorava koliko je ovaj trend opasan.

Hajde svi da “nakačimo” infuzije, zašto bismo jeli i pili bilo šta… Ili hajde da infuzijom primimo sve ono što nas mrzi da unosimo, ili ono što smo povraćanjem ili dijarejom izbacili, jer smo se prethodno napili, prejeli, ili drogirali. Kada neko u cilju detoksikacije nakon burnih noći, počne kao terapiju da koristi bilo koji vid infuzije, u neadekvatnim uslovima, postoji velika opasnost da svoje zdravlje izloži ozbiljnom kratkoročnom, ali naravno i dugoročnom riziku, mnogo ozbiljnijem od mamurluka. Naravno, kada mi kao zdravstveni radnici skrenemo pažnju na sve posledice unošenja alkohola u većim količinama, često dobijemo odgovor da mi ne znamo šta su potrebe ljudske duše.  Ali, potrebe ljudske duše rešava razgovor, a nikako unos alkohola, psihohoaktivnih supstanci, bockanje vena… - počinje priču o ovom opasnom trendu dr Vujković.

Foto: Informer

dr Branko Vujković

Infuziju može prepisati samo lekar, kaže Vujković, a mogućnost da se infuzija "naruči"  tek tako, po želji onoga ko je prima, predstavlja ugrožavanje zdravlja primaoca infuzije, ali i kršenje zakona.

- Samo indikovanje za davanje ovih rastvora isključivo određuje lekar, nakon pregleda I razmatranja primarnih načina unošenja lekova i tečnosti, dok aplikaciju vrše isključivo obučeni medicinski tehničari. Jako je važno ispoštovati sve korake, jer ukoliko lekar nije pregledao pacijenta – postoji visok rizik od neželjenih efekata infuzione terapije – alergijske reakcije, opterećenje srca volumneom infuzije, predoziranje određenim supstancama. Ako aplikaciju vrši i neobučeno osoblje, sa neadekvatno atestiranom opremom rizik je još veći, jer oprema za infuziju dolazi u kontakt i sa krvotokom, i sa kožom, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija prilikom primene ove prilično rutinske metode za obučeno zdravstveno osoblje - naglašava Vujković.

​"Antiejdž stručnjaci" savetuju opasne stvari!

Vujković objašnjava da se pojavio još jedan opasan trend i to u idustriji lepote!

- Ono što naravno zabrinjava je I sve veći broj kvazi “antiejdž” stručnjaka koji na otvoren način na svojim internet prezentacijama I društvenim mrežama pozivaju I mlade I starije, da ne gube vreme unoseći vitamine I elektrolite preko usta, već treba da dođu kod njih na “boc” unošenje. Evo ja im predlažem da oni odmah sebi plasiraju braunilu, što bi bilo šta I unosili putem usta. U usta hijaluron, botox, a u venu “hrana”. Naravno, da ovde ovde ima mesta da deluju državni organi sa zdravstvenom I sanitarnom inspekcijom, I ne sumnjam da će svaki takav “ekspert” biti kažnjen oduzimanjem licence - napominje Vujković.

Foto: Public

 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija